Taci si inghite – mamaliga in straturi

Salut! Si bine ati revenit in Teo’s Kitchen! Alaturi de ne-am gandit sa va propunem retete usor de preparat, cu ingrediente simple, dar un rezultat delicios, retete care sa bucure intreaga familie! Azi va aduc o reteta iubita in familia mea – Taci si inghitesau mamaliga in straturi.

taci si inghite mamaliga in straturi

Mamaliga in straturi este una din mancarurile copilariei mele! Bunicii mei sunt din sate diferite din Ardeal – Buni Sia din Aschileu, langa Cluj, Bubu Doru din Poarta, in Mures, langa Reghin. Tatal meu era din Somesul Rece, in muntii Apuseni. Asa ca, in familia noastra, se faceau diverse tipuri de mamaliga – bunicul meu era obisnuit cu o mamaliga tare, vartoasa, pe care o rasturna pe un platou, o taiau cu ata si o serveau cu o bucata de cas alaturi. Buni prefera o mamaliga mai moale, pusa in vas in straturi: mamaliga, smantana, branza moale framantata. Iar pentru tata, mamaliga era musai sa fie cu slanina prajita si un ou ochi. Asa ca, reteta de azi – Taci si inghitesau mamaliga in straturi, cu branza si afumatura si oua, este un fel de „mamaliga suprema”, pe care toata familia o iubeste!

taci si inghite mamaliga in straturi

Taci si inghite – sau mamaliga in straturi – Tot ce trebuie sa stii despre reteta

  • Pentru o mamaliga cu gust deosebit si foarte cremoasa, folosim lapte si apa, in cantitati egale.
  • Avem nevoie de o mamaliga mai moale, deci nu folosim o cantitate mare de faina de malai si nu fierbem mamaliga pana devine foarte vartoasa.
  • La capitolul branza, putem folosi branza de burduf, telemea, cas de oi, cascaval sau branza noastra preferata.
  • La capitolul afumatura, folosim ce ne place mai mult sau avem deja in firigder: carnaciori afumati, bacon, Kaiser, slaninuta, pastrama.

taci si inghite mamaliga in straturi

Ingrediente pentru 4-6 portii de Taci si inghite – Mamaliga in straturi

  • 500ml lapte
  • 500ml apa
  • sare si piper dupa gust
  • 250g faina de malai
  • 500g branza de burduf
  • 300g afumatura
  • 5-6 oua

taci si inghite mamaliga in straturi

Pentru reteta VIDEO de TACI SI INGHITE – MAMALIGA IN STRATURI, apasati PLAY in fereastra de mai jos! ♥ Nu uita sa te abonezi la canalul de YouTube Teo’s Kitchen (click AICI)♥

Mod de preparare Taci si inghite – Mamaliga in straturi

  1. Punem la fiert apa, laptele. Condimentam cu sare si piper. Cand incep sa fiarba, punem malaiul in ploaie. Amestecam foarte bine cu telul sau lingura de lemn, astfel incat sa nu fie cocolase. Fierbem mamaliga la foc mic, 10-15 minute sau pana avem o mamaliga moale.
  2. Prajim afumatura in tigaie, fara adaos de ulei, pana e rumenita.
  3. Pregatim un vas de 30x20cm. Punem jumatate din mamaliga. Punem jumatate din branza si afumatura. Pastram 2 linguri de afumatura pentru toping. Urmeaza un al doilea strat de mamaliga si unul de branza.
  4. Cu ajutorul unei linguri, facem adancituri in mamaliga si spargem in fiecare cate un ou.
  5. Dam mamaliga la cuptor si o coacem 35-45 minute la 160°C sau pana ouale sunt facute si branza este topita.

Alaturi de E.ON Romania va invitam sa incercati reteta de Taci si inghite – Mamaliga in straturi si va dorim zile linistite si gustoase, acasa, in familie 🖤 Vezi si reteta de PIZZA CU ALUAT FARA DROJDIE🖤

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.