Fursecuri fragede de casa – o reteta de la Buni Sia!
Inca de mic, Luca a avut o mare pasiune pentru fursecuri si biscuiti! Nici nu ma mir…cred ca e o trasatura de familie! Si cum ar putea fi altfel, cand am crescut intr-o casa in care Mama Lucia si Buni Sia gateau bunataturi zi de zi? Mama se ocupa de obicei de prajitura de duminica, prajitura cu crema, una dintre multele retete din caietul ei, inceput in ’79 cand s-a casatorit cu tata 😊 Buni Sia in schimb, se ocupa de biscuiti fursecuri si tot ce insemna aluat dospit (placinte, gogosi, branzoici etc).
Reteta de Fursecuri fragede de casa este una pe care am adaptat-o din caietul lui Buni. De ce spun ca am adaptat-o? Pentru ca in caietul ei, nu exista prea multe retete in care sa fie trecute exact cantitatile folosite. Faina este “cat cuprinde”, “dupa ochi”, “cat ia aluatul”. In general scrie doar “oua”, nu si cate exact. Asta pentru ca Buni este o gospodina desavarsita, care “simte” aluatul la mana, stie daca mai trebuie un pic de… sau un strop de…. Dar eu am cantarit frumusel ingredientele si am ajuns la un aluat perfect pentru a fi spritat.
Fursecuri fragede de casa – Tot ce trebuie sa stii despre reteta:
- Daca, la fel ca mamele si bunicile noastre, aveti o masina de tocat carne care are forme speciale pentru biscuiti, sa stiti ca reteta aceasta este perfecta pentru asa ceva!
- Dar daca nu aveti o astfel de mostenire pretioasa, atunci puneti cu incredere aluatul intr-un pos si modelati fursecurile direct in tava, pe hartie de copt. Sau sa folositi o presa speciala pentru biscuiti.
- Eu am ales sa decorez furesecurile cu bombonele de zahar, pentru a fi cat mai colorate pentru copiii care vin la colindat. Dar puteti pune cate un miez de nuca in mijlocul fiecarui fursec sau o cireasa confiata sau…o vinsina din visinata, desigur!
- Aluatul acesta sta foarte bine chiar si o luna in congelator, deci il puteti pregati din timp sau intr-o cantitate mai mare, apoi il impartiti in pungute si il dati la congelator pana aveti chef sa coaceti o portie de fursecuri. Astfel, aveti mereu la indemana fursecuri fragede de casa, pentru ceai, cafea si…pachetelul de la scoala a celui mic sau gustarea voastra dulce!
- Pentru da foarte multa aroma retetei de Fursecuri fragede de casa am folosit coaja de lamaie. Dar nu orice fel de coaja de lamaie, ci una caramelizata, asa cum m-a invatat Buni sa o pregatesc. Ei nu ii lipsea niciodata din frigider acest borcanel magic, in care parea sa stranga tot ce e mai bun intr-o casa! De fiecare data cand deschidea borcanul, intreaga casa se umplea de o aroma deosebita, ca si cum ar fi fost Craciun in fiecare zi! Cum pregatim borcanul magic? Dam lamaile pe razatoare, apoi asezam intr-un borcan cate un strat de coaja de lamaie si unul de zahar si tot asa, pana terminam coaja de lamaie. Dam borcanul la frigider si folosim coaja de lamaie caramelizata la prajituri, aluaturi dospite, cozonaci, fursecuri si biscuiti!
Faina Delizia – adauga deliciu mesei!
In reteta de Fursecuri fragede de casa am folosit faina Delizia pentru patiserie, o faina alba superioara, de tipul 000, perfecta pentru toate preparatele voastre dulci! In gama Delizia gasiti cate un tip de faina pentru orice ati dori sa pregatiti: faina pentru brutarie, pentru pizza sau cozonac. Iar AICI (click pentru a accesa retetele) gasiti intreaga mea colectie de retete realizate cu faina Delizia.
Ingrediente pentru 30 bucati de Fursecuri fragede de casa:
- 200g unt moale, la temperatura camerei (unt de min 80% grasime)
- 100g zahar tos
- 2 galbenusuri
- 250g faina Delizia pentru patiserie
- o lingura coaja de lamaie
- miezul de la o pastaie de vanilie
- 1 lingurita praf de copt
- bombonele colorate si ciocolata topita pentru decor
Incingem cuptorul la 180°C si tapetam 2 tavi mari cu hartie de copt. Spumam untul cu zaharul, 5-6 minute cu mixerul la viteza mare. Adaugam coaja de lamaie, vanilie si galbenusurile, continuam sa amestecam. La final adaugam faina si praful de copt, amestecam pana la incorporare. Dam aluatul 10 minute la rece inainte de a-l pune intr-un pos cu varf stea. Spritam biscuitii direct in tava, pe hartia de copt. Punem deasupra bombonele colorate. Coacem 12-14 minute sau pana fursecurile sunt aurii. Cand fursecurile sunt reci, le putem decora cu putina ciocolata topita sau le putem pudra cu zahar vanilat.
Fursecuri fragede de casa este o reteta iubita in special de copii! Sunt atat de fragede incat se topesc in gura si sunt si mai delicioase alaturi de o cana de lapte rece sau de ciocolata calda. Sa va fie de cel mai bine!
Bună, Teo! Am făcut fursecurile pentru Crăciun. Au ieșit într-adevăr foarte bune și fragede. Eu am înlocuit coaja de lămâie cu cea de portocală și praful de copt cu bicarbonat de sodiu. Sunt ușor de făcut și gustoase. Mulțumesc pentru inspirație și rețetă!
Iti multumesc si eu pentru incredere, ma bucur ca au fost pe placul vostru!
Bună! In loc de unt as putea folosi margarina?
Salut. Sigur, poti folosi linistita.
Teo, te urmaresc de foarte mult timp si am incercat o groaza de retete de-ale tale 🙂 Am facut si eu aceste fursecuri si sunt minunate: fragede, aromate si foarte usor de preparat. Au fost toate mancate in mai putin de o zi 😛 Multumesc pentru ceea ce faci!
Iti multumesc pentru cuvinte si incredere, Alina!
Buna Teo,am facut si eu astazi fursecurile,cele mai fragede si mai delicioase de pe planeta…..am turnat in poşul cu stea,dar mergea destul de greu….pana la urma am format bilute si tot aspectoase au iesit…..Si cel mai important,i-au placut sclifositului de copil,care nu mananca mai nimic……Multumim tare!!!
Sa va fie de bine!
Buna! Lamaia se dă toată pe razatoare sau doar coaja?( ptr borcanul magic)
Salut. Doar partea galbena, cea alba este amaruie si nu este buna la gust.
Compozitia este mult prea consistenta pentru posh… Al meu a cedat dupa al zecelea fursec
Este mai degraba un aluat de stantat cu mici forme dragalase…
Acum e la cuptor, vom afla rezultatul in curand
Salut. Poti folosi aparatul de spritat linistita. Eu m-am descurcat cu posul.