Gris cu lapte pane

Sunt sigura, chiar foarte PRECISA, ca nu exista gospo-diva in lumea astea sa nu fi mancat in copilarie mult, dar mult gris cu lapte. Cred ca despre nicio alta reteta din lumea asta nu am atatea amintiri ca si despre reteta de gris cu lapte! La gradinita ni-l serveau pudrat cu cacao sau uns cu dulceata. Buni stia ca nu ne place pudrat cu cacao amara, asa ca ni-l pudra cu cacao Nesquick, adusa pe sub mana din Germania. Si tot Buni stia ca varianta noastra preferata de gris cu lapte este…exact reteta pe care vi-o propun azi: GRIS CU LAPTE PANE!

gris cu lapte pane

Cum s-a ajuns la reteta de Gris cu lapte pane? Va explic: Rares, fratele meu, era mare, mare amator de gris cu lapte cu sirop de zahar ars. Asta era mancarea noastra de seara. Si, dupa ce ne puneam fiecaruia portia de gris peste siropul de zahar ars care era deja in farfurie, Buni turna restul de gris pe o farfurie intinsa. Apoi, dimineata, cand era rece si foarte tare, il taia fasii si il facea pane. Astfel ajunge la voi azi, in varianta de reteta video, reteta de Gris cu lapte pane.

gris cu lapte pane

Tot ce trebuie sa stii despre reteta de GRIS CU LAPTE PANE:

  • Este foarte important sa alegeti un gris de calitate, foarte fin, care fierbe frumos si nu face cocoloase. Eu am invatat de la Buni sa folosesc grisul Baneasa si ulterior a devenit nelipsit din camara mea. Ca orice mamica, am fiert ceva gris cu lapte crescandu-l pe Luca si este, pana in ziua de azi, o mancarica pe care nu o refuza niciodata.
  • Puteti folosi grisul Baneasa si la reteta de Papanasi fierti (papanasi dietetici) (click pentru a accesa reteta) care sunt deliciosi si sunt mult mai light decat papanasii prajiti

gris cu lapte pane

  • La capitolul arome, eu am folosit doar extract de vanilie facut in casa (gasesti reteta AICI)
  • La capitolul pesmet, am folosit pesmetul alb clasic de la Baneasa, dar la fel de bine puteti folosi si pesmetul auriu granulat sau pesmetul panko, pentru o crusta super-uber crocanta!
  • Puteti praji grisul in ulei sau in cuptor, in functie de preferinta. Desigur, prajit in baie de ulei, grisul cu lapte pane este mai crocant si mai rumenit, pe cand in cuptor va iesi mai usurel pentru stomac si dieta 🙂

gris cu lapte pane

Ingrediente pentru 8-10 portii Gris cu lapte pane:

gris cu lapte pane

Pentru modul de preparare al retetei de Gris cu lapte pane, apasati PLAY in fereastra de mai jos si urmariti reteta video 🙂

2 Comments

  1. gris pane nu e inventat de voi ,se facea si prin 1900 …daca ati facut si voi asa din minte ..e ok //si bunica mea facea asta in urama cu 60 ani

    • Nu am scris nicaieri ca noi l-am inventat, nu inteleg comentariul. Sunt convinsa ca este o reteta de familie pentru foarte multa lume.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.