Hai sa vorbim despre mazare. Sau despre chec. Vorbim despre ambele, bine? Si despre reteta de Chec cu mazare si sunca! In primul rand hai sa vorbim despre mazare, care este la loc de cinste la noi in casa! Sergiu nu poate, dar NU POATE sa nu ia minim 2 pungi de mazare congelata de fiecare data cand merge la LIDL si sustine ca ar putea trai toata viata cu mazare. Si il cred. Nicio alta mancare nu se mananca la noi in casa pana la ultima imbucatura. Dar mazarea? Pfffff! Mazarea este cu adevarat “miezul”. Ne place super mult mazarea congelata Chira de la Lidl pentru ca e foarte fina, e super dulce, fierbe usor, are un gust excelent. Uneori ajunge pur si simplu sa o trag la tigaie in putin unt, cu sare, piper si ierburi aromatice si toata lumea e fericita! Alteori, mazarea ajunge in retete ca si cea de azi – Chec cu mazare si sunca!
Acum sa vorbim despre chec, despre checul sarat. Sergiu iubeste mazarea, Luca iubeste aceste checuri sarate (vezi si reteta de Chec 7 pahare sarat). Se bucura foarte mult de fiecare data cand le fac si ii place foarte mult varianta aceasta cu mazare, pentru ca e un chec aromat, pufos, perfect pentru pachetelul de la scoala.
Sfaturi utile pentru reteta de Chec cu mazare si sunca:
- Din cantitatie date iese un chec mare, suficient pentru 6-8 persoane.
- Este ideal ca aperitiv la mesele festive, dar si pentru pachetelul de la scoala, de la birou.
- Este un mic dejun pe care il poti avea la indemana, pentru ca tine foarte bine 3-4 zile la frigider.
- Puteti coace checul si in forma de guguluf, dar si in forme pentru muffins. Ajustati timpul de coacere si testati intotdeauna cu scobitoarea pentru a va asigura ca sunt bine coapte la interior.
- Este foarte usor de transportat, deci e numai bun de dus in excursii, drumetii si picnicurile care urmeaza la primavera (daca mai vrea sa vina primavera anul astea, eu chiar am dubii serioase, mai ales daca ma uit acum pe geam).
- Tot la Lidl gasiti si mix-uri de legume congelate: mazare si morcovi, porumb, pastai verzi sau galbene etc. Asa ca va sugerez sa incercati reteta in diverse combinatii.
- Daca nu va place sunca, puteti folosi cubuletele de bacon sau cubulete de cascaval.
- Mazarea o adaug mereu direct din punga, congelata. Nu o decongelez inainte, nu o fierb. Nu va faceti griji, checul nu iese apatos.
Ingrediente pentru o tava de Chec cu mazare si sunca:
- 220g faina Castello
- un pliculet praf de copt Castello
- 100g sunca de Praga Pikok, taiata cubulete
- 100g Grana Padano Lovilio, data pe razatoare
- 3 oua mari
- 100ml lapte Pilos
- 100ml ulei de floarea soarelui Vita D’Or
- 300g mazare congelata Chira
- sare Castello dupa gust
- piper Kania dupa gust
Incingem cuptorul la 180°C si tapetam cu unt si faina, unt si hartie de copt sau spray non-stick o tava pentru chec. Intr-un bol amestecam faina, praful de copt, grana padano (parmesan), sare si piper. Separat, amestecam ouale, laptele, uleiul. Turnam amestecul de oua peste amestecul de faina. Mixam pana avem o compozitie omogena. Punem mazarea si sunca, amestecam.
Nu ne ramane decat sa punem compozitia in tava si sa o dam la cuptorul preincalzit. Coacem checul pe gratarul din mijloc, timp de 45-50 minute sau pana trece testul scobitorii. Sfat util: dupa primele 30 de minute, cand checul e frumos rumenit, acoperim tava cu folie de aluminiu, astfel incat checul sa nu se rumeneasca mai tare, dar sa fie copt la interior.
Cand este copt si trece testul scobitorii, il scoatem din cuptor, asezam tava pe o parte timp de 10-15 minute, pana checul se racoreste. Apoi il scoatem din tava si il lasam sa se raceasca de tot. Acest pas (sa tinem tava rasturnata) e un pas pe care il fac si in cazul cozonacului si ajuta ca acesta sa nu se lase cand e scos din cuptor.
Dupa ce checul e racit, il puteti felia si mai ales va puteti bucura de culorile frumoase, de aroma care umple toata casa, de gustul deosebit! Chiar este un chec special, ce merita incercat si este “mega frumusel”, cum ii zice Luca J Sa va fie de cel mai bine!