Ce reteta am azi pentru voi? Reteta de Mancarica de vinete si dovlecei, o reteta la cuptor, inspirata din reteta de ghiveci a mamei mele. Mama fac un ghiveci pe baza de ardei grasi, vinete si dovlecei, pentru iarna. Noua ne place foarte mult, dar, ca orice mamica moderna, timpul meu in buctarie este uneori limitat. Asa ca am ales o varianta mai simpla a retetei traditionale, care nu neveseita cele 3 ore de fierbere si nici canritati foarte mari de legume 🙂
Pentru unele lucruri facem compromisuri cu drag, mancarea nu este unul dintre ele!
In bucatarie trebuie sa fiu mereu creativa, sa adaptez retetele astfel incat sa fie pe gustul nostru, pe gustul lui Luca si pe gustul vostru. Daca in viata facem compromisuri diverse, pentru ca asa e viata, in bucatarie…nu este locul pentru compormisuri. Mancarea trebuie sa fie delicioasa dar si bine gatita, cu gust dar si echilibrata. De aceea aleg uleiul Unisol, perfect pentru toate retetele mele, atat cele pe care le gatesc pentru familie cat si cele pe care le gatesc pentru voi si ajung aici, pe blog.
Unisol ne sustine pe noi, gospo-divele, mamicile si gospodinele care inovam mereu in bucatarie, care adaptam retetele mamei si le transformam in variante moderne, cu un ulei de cea mai buna calitate. Uleiul Unisol este un ulei de prima presa, cu o aroma deosebita. Provine din seminte de floarea soarelui atent selectionate si este presat o singura data, pentru a ne oferi un produs de foarte buna calitate. Asa cum si noi alegem ingredientele cele mai bune pentru familia noastra, nu? 🙂
Mancarica de vinete si dovlecei, o varianta mai light a retetei traditionale de ghiveci
In varianta noastra de azi, pentru ca inovam mereu, asa cum va spuneam mai sus, Mancarica de vinete si dovlecei este pregatita la cuptor, intr-o varianta mult mai light. De ce? Pentru ca vinetele absorb foarte mult ulei la prajire si preparatul ar fi devenit prea greu pentru copii. Asa ca am ales sa coc vinetele in cuptor, alaturi de dovlecel, stropite cu ulei si nu in baie de ulei. Rezultatul? Un preparat de post delicios, un preparat perfect pentru zilele de iarna!
Ingrediente pentru 6-8 portii de Mancarica de vinete si dovlecei:
- 2 vinete mari
- 2 dovlecei
- 100g apio (tije de telina)
- o ceapa mare rosie, taiata cubulete
- 100ml ulei de florea soarelui Unisol
- 400ml passata de rosii (piure de rosii)
- 2 linguri pasta de tomate
- 50g zahar
- 100ml otet de mere
- 2 linguri capere
- 100g masline verzi
- 100g masline negre
- sare si piper dupa gust
- 100ml apa
Mai intai spalam bine vinetele, le taiem capetele si apoi le taiem in cuburi. Punem cuburile de vinete in sita, le presaram cu sare si le lasam la scurs cel putin o ora, avand o greutate deasupra. Intr-o tigaie incapatoare incingem 50ml ulei. Calim ceapa si telina taiate marunt, pana devin translucide. Adaugam piureul de rosii, pasta de tomate, otetul, caperele, zaharul. Amestecam bine si lasam sa fiarba 15 minute, la foc mediu.
Adaugam si maslinele, amestecam. Tamponam cubuletele de vinete cu hartie de bucatarie, apoi le punem in tava, pe hartie de copt, alaturi de dovleceii taiati de aceeasi dimensiune. Stropim cu ulei de floarea soarelui, condimentam cu sare si piper. Dam tava la cuptorul incins la 180°C, 15-20 minute sau pana legumele sunt coapte. Punem amestecul de rosii peste legume, turnam si 100 ml apa, amestecam bine si dam din nou la cuptor pentru alte 10-15 minute.
Mancarica de vinete si dovlecei se pregateste usor si este o masa completa, plina de savoare. Puteti coace si ardei gras alaturi de vinete si dovlecei, pentru un plus de culoare si gust. Mancarica de vinete si dovlecei este delicioasa si calda, imediat ce o scoatem din cuptor, dar si rece, de la frigider, mai ales pe timp de vara. Se pastraza foarte bine cateva zile bune la frigider, in borcan sau caserola inchisa ermetic. Este un soi de ghiveci de legume pe care va puteti baza oricand pentru o gustare sanatoasa, o garnitura alaturi de friptura si, desigur, este o masa in sine, mai ales pentru vegetarieni sau in zilele de post.
Castigatorii concursului Unisol
In reteta de Cornulete cu rahat (click pe titlu pentru a accesa reteta) va povesteam despre uleiul Unisol din seminte proaspat recoltate si v-am promis ca primele 10 comentarii vor primi noul ulei pentru a-l testa. Ei bine, facem mai jos lista castigatorilor 🙂 Va multumesc pentru participare si astept cu drag un comentariu cu datele voastre de contact (comentariile nu vor fi facute publice, datele voastre sunt necesare pentru expedierea premiului). Va fi luat in considerare cate un comentariu/familie/ip. Am vazut ca ati lasat 2-3-4 comentarii cu nume diferite, dar acelasi nume de familie sau acelasi ip 🙂
- Anca Gabriela Lupu
- Nicoleta Agache
- LASLO ROBERT
- Boncu Cosmin
- Viorica Secui
- Irina Nitu
- Dumitrina Usturoi
- Picincuh Viorica
- Mirela
- Roxana Vasile
Va multumesc si mult spor in bucatarie, gospo-dive dragi!
bunaaaaaaaaaa…!!!! cred…dupa cum arataaa 🙂
Exceptionala! Multumesc mult.
Cu mare drag!