Fursecuri cu nuca, sau una din retetele far de care NU vine Craciunul. Glumesc, desigur. Dar totusi, ce face fursecurile sa fie atat de apreciate in preajma Sarbatorilor de Iarna? O fi mirosul pe care il imprastie in toata casa cand sunt la cuptor? O fi amestecul de vanilie, scortisoara, rom, coaja de lamaie si tot ce e mai bun intr-o casa? O fi amintirile care ne leaga de copilarie?
Nu stiu exact, dar cert este ca nu pot rezista fursecurilor sau biscuitilor de casa. Oricat de migaloase ar fi retetele, oricat imi promit in fiecare an ca “anul asta nu mai fac atatea prajituri”, o iau de la capat la fiecare Craciun. Anul acesta, pe langa deja clasicele mele Retete de biscuiti si fursecuri, am pentru voi si reteta de Fursecuri cu nuca. Un mic deliciu, numa’ bun langa un pahar de lapte rece.
Buni Sia facea in fiecare an biscuiti de casa spritati. Nu, nu avea vreo masinarie spectaculoasa si nici o presa nemaivazuta. Avea in schimb un “dispozitiv” care se monta la masina de tocat carne. “Dispozitivul” era din aluminiu galvanizat si avea mai multe forme. Biscuitii care ieseau din masina de tocat? Mi-nu-nati. Nu ii pot descrie altfel. Si nu va pot descrie bucuria noastra cand erau gata. Si Buni nu se “incurca”. Facea un lighean imens, dar IMENS. Nu tinea foarte mult, insa. Decat daca il ascunde de noi. De la an la an, Buni perfectiona reteta de biscuiti, noi ne perfectionam aptitudinile de a-I gasi pe unde erau ascunsi 🙂 Cu toate aceastea in minte (si, bineinteles, cu colindele lui Hrusca pe fundal), am copt reteta de azi – Fursecuri cu nuca.
Toate ingredientele le gasiti in magazinele LIDL si chiar aveti de unde alege la capitolul nuci pe care sa le folositi!
Ce trebuie sa stii despre reteta de Fursecuri cu nuca:
- le poti pregati cu nuci, nuci pecan, caju, alune de padure, migdale sau un mix de mai multe tipuri de nuci
- poti dulba foarte usor cantitatile, pentru si mai multi biscuiti
- poti coace fursecuri cu nuca mai mari, asa cum sunt ale mele, pentru 2-3 imbucaturi, sau le poti face mici, “bitesize”.
- este foarte important sa tii aluatul la frigider inainte sa modelezi fursecurile si e foarte important ca o data modelate sa dai din nou tava la frigider, cel putin 10 minute. Astfel isi vor pastra foarte bine forma la copt
- poti adauga in compozitie si chipsuri de ciocolata
- fursecurile sunt inca moi cand le scoatem din cuptor, dar se intaresc pe masura ce se racesc. Nu iti face griji ca nu sunt coapte.
Ingrediente pentru 12 bucati Fursecuri cu nuca (24 daca sunt mai mici)
- 1 ou
- 120g nuca Alesto
- 150g faina Castello
- 80ml ulei Promienna sau 80g unt Milbona
- 100g zahar Castello
- ½ pliculet praf de copt Castello
- ½ pastaie de vanilie Belbake
- 12 bucati miez de nuca Alesto
Preincalzim cuptorul la 180°C si tapetam tava de la cuptor cu hartie de copt. Amestecam intr-un bol toate ingredientele (untul e important sa fie moale, la temperatura camerei). Untul poate fi inlocuit cu ulei. Putem amesteca ingredientele cu mana sau cu un mixer, pana avem un aluat omogen. Facem o bila de aluat, o dam la rece o ora. Rupem bucati din compozitie si modelam bilute de marimea unei chiftelute. Le asezam in tava, pe hartie de copt. Pe fiecare biscuit punem o jumatate de miez de nuca si aplatizam usor. Dam tava la frigider inca 10-15 minute. Coacem biscuitii 12-15 minute sau pana sunt usor aurii pe margini. Ii lasam sa se raceasca foarte bine. Apoi ii putem pudra cu zahar sau decora cu ciocolata topita.
Aceste Fursecuri cu nuca sunt super-fragede, se topesc in gura si au o aroma deosebita. Puteti adauga si putina esenta de rom in compozitie sau chiar un pic de scortisoara. Sa va fie de cel ma bine!
Teo, le-am facut azi, sunt delicioase, fragede, ce sa mai, o bunatate! Si miroase in casa a fursecuri si a nuca. Am facut cantitate dubla, am injumatatit zaharul ca noi mancam mai putin dulce, si am adaugat dupa sugestia ta chips de ciocolata neagra. Daca ne-am si putea opri din mancat… Mi-e teama ca nu rezista cat sa ii lasam si Mosului langa brad maine seara. Multumesc pentru reteta!
Sunt perfecte, Teo. Toti oamenii din casa le adora. Mai ales eu ca mi-au ieșit așa de bine :))
cele mai bune fursecuri,
Buna Teo,
Am făcut fursecurule astea anul trecut si au fost delicioasă.
Anul acesta trebuie sa găsesc rețete fara gluten, din pacate. Stii cumva ce faina ar trebui să folosesc sa imi iasa acești biscuiți?
fursecurile tale cu nuca mi-au facut un declic despre ceea ce pot face cu …crema ramasa de la nucile umplute. Ia sa o transform in biscuiti/cookies, sa vedem ce iese…. 😀 (fara zahar, fara gluten, asa a la dietetics)
Pot înlocui zaharul cu miere ?
Puteti incerca, nu am facut aceasta varianta si nu pot sa va spun exact cum ar iesi fursecurile.