Esti in cautarea unui tort spectaculos pentru masa de Craciun sau de Revelion? Vrei ca de Sarbatori sau la zilele de nastere sa fii gospo-vedeta? Sa te laude toata lumea si sa faci cu adevarat senzatie? Sa te intrebe toti reteta si sa iti vezi tortul pozat de toata lumea? Atunci, iti poti opri cautarile, ai gasit fix tortul care trebuia. Tort cu nuci si cafea este, si o spun cu maaaaare mandrie, unul dintre cele mai bune torturi pe care le-am facut. Vreodata. In 10 ani de blog si sute de retete de tort incercate.
De fiecare data cand fac o reteta cu nuci, imi amintesc de copilarie si de sacul cu nuci care statea in fiecare toamna in balcon. Cand aveam nevoie de miez de nuca pentru retete, Buni Sia intindea pe masa o musama veche, speciala pentru asa ceva. Aducea 2-3 funduri de lemn si ciocolanele si ne striga. In mijlocul mesei trona un vailing (adica un lighean mare, folosit doar la bucatarie) in care puneam miezul. Apoi incepea sezatoarea si, impreuna cu fratele meu, povesteam, ascultam muzica de Craciun (Hrusca, in speta) si spargeam nuci. Ioi ioi, ce amintiri dragi!
Tort cu nuci si cafea, desi arata spectaculos, este un tort usor de pregatit!
Tort cu nuci si cafea este un tort foarte aromat, insiropat. Are o crema fina si delicioasa, care se pregateste la rece si nu exista sanse sa se taie.
Tot ce trebuie sa stii despre reteta de Tort cu nuci si cafea
• se coace intr-o forma de 20 cm diametru. Daca ai forma de tort de 25-30 cm, trebuie sa faci o reteta si jumatate.
• poti face 2 sau 3 straturi de blat, in functie de preferinte.
• recomandarea mea este ca, pe cat posibil, sa coci foile pentru blat pe fiecare individual mai degraba decat sa coci un singur blat pe care sa il tai apoi felii. Astfel, feliile cresc uniform si tortul va iesi mai inalt.
• daca vei coace fiecare foaie individual, iti recomand sa cantaresti cantitatea de aluat din fiecare tava, pentru foi uniforme.
• poti folosi nuci, nuci pecan, alune de padure, fistic, midgale sau un mix din toate
• daca aveti si copii invitati la masa, inlocuiti ness-ul cu unul fara cofeina.
Ingrediente pentru un Tort cu nuci si cafea (22-22 cm, 10-15 portii)
Ingrediente pentru blat Tort cu nuci si cafea
- 6 oua mari
- 300g zahar
- 100ml ulei
- 200ml lapte
- 300g faina
- 300g nuca macinata
- miezul de la o pastaie de vanilie
- o fiola esenta de rom
- un pliculet praf de copt
Ingrediente pentru sirop Tort cu nuci si cafea
- 500 ml de apa
- 200g zahar
- 2 plicuri de cappuccino cu gust de rom
- 2 lingurite ness
- o fiola esenta de rom
Ingrediente pentru glazura Tort cu nuci si cafea
- 200g zahar pudra
- 2 lingurite ness
- 2 linguri apa fierbinte
Ingrediente pentru crema Tort cu nuci si cafea
- 500g mascarpone
- 2 linguri Nutella (30g)
- 100g zahar pudra vanilat
- o lingura granule de ness
TORT CU NUCI SI CAFEA – MOD DE PREPARARE BLAT. Intr-un bol icnapator punem ouale, zaharul, uleiul, vanilia si romul. Amestecam cu mixerul la viteza mare, 10 minute sau pana ouale isi dubleaza volumul. Adaugam laptele, amestecam. Punem faina, cernuta impreuna cu praful de copt. La final punem si nuca si amestecam bine cu o spatula. Turnam compozitia in tava de 20-22cm diametru, unsa cu unt si tapetata cu faina sau cu unt si hartie de copt. Coacem blatul in 35-40 minute, in cuptorul incins la 180°C. Este gata cand trece testul scobitorii. Lasam blatul sa se raceasca putin in tava. Il rasturnam pe un gratar de bucatarie si il lasam sa se raceasca de tot. Il nivelam cu un cutit zimtat si il taiem in 2 sau 3 foi, dupa preferinta. Eu am ales sa il tai in 2 foi.
TORT CU NUCI SI CAFEA – MOD DE PREPARARE CREMA. Amestecam toate ingredientele cu mixerul la viteza mare, pana avem o crema in care nu se simt granulele de zahar sau de ness. Dam crema la rece pana la folosire.
MOD DE PREPARARE SIROP. Intr-o craticioara punem zaharul pana se caramelizeaza, respectiv are o culoare aurie. Punem apa. Nu va faceti griji daca se intareste tot zaharul, se va topi apoi. Lasam sa fiarba la foc mic, pana tot zaharul este topit si avem un sirop auriu. Adaugam romul, nessul si cappuccino. Mai lasam sa dea un clocot, amestecand des. Lasam siropul sa se raceasca de tot inainte de folosire.
TORT CU NUCI SI CAFEA – CUM ASAMBLAM TORTUL
Spalam tava in care am copt tortul, o stergem foarte bine, o tapetam cu folie alimentara. Astfel, tortul va fi foarte simplu de scos la final. Asezam prima foaie de blat, o insiropam cu jumatate din sirop. Punem ¾ din crema de cafea. Nivelam foarte bine. Punem a doua foaie de blat, insiropam. Lasam tortul la frigider 3-4 ore inainte de a-l decora.
Ungem intreg tortul cu crema lasata deoparte (1/4 din cantitatea totala). Folosim o spatula pentru a face un strat uniform, foarte subtire. Asa arata un tort semi-naked. Turnam deasupra glazura si o lasam sa se prelinga peste mariginile tortului. Decoram dupa preferinte. Eu am ales sa decorez cu miex de nuca, fulgi de ciocolata si macarons. Eu i-am cumparat de la Lidl, dar puteti foarte bine sa ii pregatiti in casa. Gasiti aici RETETA DE MACARONS.
Tort cu nuci si cafea este o reteta execelenta, pe care vi-o recomand din tot sufletul de gospo, nu doar pentru Craciun, ci in general pentru mesele festive. Sau pentru zilele in care va e, pur si simplu, pofta de un dulce exceptional! Sa va fie de cel mai bine!
Excelenta reteta, am avut succes cu ea, a fost extrem de delicioasa. am folosit ness fara cofeina d la Lidl si a iesit perfecta.
Merci Teo de pont.
Buna Teo, am facut ieri tortul. Excelent, insa n-am inteles cum se face glazura. Am pus peste zaharul pudra si nes apa fierbinte si le-am frecat vreo 10 minute dar era groasa si se simteau granulele de zahar. Am vazut ca la tine in fotografii glazura era foarte subtire. Poate ma ajuti cu un sfat pentru data viitoare cand il voi face din nou.
Multumesc frumos,
Mihaela.
Salut, Mihaela! In caz ca glazura iese prea grosuta, tot ce trebuie sa faci e sa mai adaugi apa, putin cate putin. Pana ajungi la consistenta dorita.
Foarte bun tortul acesta! L-am facut cu ocazia aniversarii sotului si a fost foarte apreciat! cu siguranta il voi mai incerca.
Un mare plus si bravo pt blat – este extraordinar!
Toate cele bune,
Cristina.
Ma bucur ca iti place, Cristina, multumesc mult!
F buna prajitura. Am facut-o anul trecut de Craciun, sa avem ceva psecial si noi, adultii. A fost foarte tare apreciata. Anul acesta mergem intr-o excursie, si vom petrecere Craciunul cu prieteni; m-am oferit sa fac aceasta prajitura. Stiu ca va avea succes! Multumesc de reteta! DELICIOASA!
Awww, ma bucur tare tare sa aud asta! Iti multumesc si eu pentru incredere.
Dar cum se prepara glazura?
Pur si simplu se amesteca ingredientele.
Buna, mie nu-mi iasa blatul. Primul l,am aruncat acum il am pe al 2 lea la cuptor a stat 40 min la cuptor la temp de 160 grade si am bagat scobitoarea si iasa umeda. Nu se coace in mijloc. Ce sa-i mai fac? Am urmat reteta exact
Salut, Alexandra. Blatul trebuie copt la 180C, asa cum scrie in reteta. Daca l-ai pus la 160C trebuia tinut purin mai mult la copt.
Buna,
Nu vad – sau imi scapa mie?! – care e modul de preparare al glazurii?
Multumesc!
Salutare. Amesteci ingredieentele pana zaharul este dizolvat. Desigur, daca doresti o glazura mai lichida, adaugi putina apa.