.
Cauti un tort de vara, racoros, cu fructe? L-ai gasit 😊 Gospo se gandeste tot timpul la retete de sezon, care sa va faca viata mai usoara in bucatarie. Azi m-am gandit sa va arat un tort foarte simplu de realizat, un tort de vara, cu o crema fina de vanilie. De fapt, crema de vanilie, sau crème patisserie este reteta in sine, pentru ca puteti foarte bine sa folositi un blat de tort din comert. Da, trisam 😊 Trisam la reteta de azi pentru ca e canicula, e vara si cred ca ati prefera sa va petreceti timpul liber oricum altcumva decat in bucatarie, la caldura.
Daca totusi doriti sa peparati blatul pentru tort in casa, va recomand cu mare drag reteta lui Buni Sia, pentru un blat de tort clasic, o reteta de blat de tort care nu da gres niciodata. Reteta lui Buni Sia pentru BLAT DE TORT FACUT IN CASA o gasiti AICI (click pentru a accesa reteta).
Tot ce trebuie sa stiti despre reteta de Tort de vara
- Crema de vanilie sau Crème patisserie este o crema fina, care se prepara usor, pe baza de galbenusuri, vanilie si lapte. Marele secret este sa fierbem crema incet, la bain marie sau intr-un vas cu fund dublu. Crema de vanilie se prinde foarte usor de fundul cratitei si se afuma la fel de usor daca focul e prea tare sau nu amestecam in continuu.
- Toate ingredientele folosite le gasiti in oricare din magazinele Lidl, inclusiv blatul de tort gata pregatit si feliat.
- Puteti alege sa insiropati tortul cu sirop de zahar ars sau suc de fructe. Daca folositi un blat de tort din comert, nu este neaparat necesar sa il insiropati, se va inmuia de la crema de vanilie si de la fructe. Daca faceti blatul de tort in casa, este chiar indicat sa il insiropati.
- Pentru siropul de zahar ars, caramelizam 80g zahar pana este topit si devine auriu. Adaugam 150-200ml apa si le fierbem impreuna pana zaharul este topit. Puteti aroma siropul cu rom sau vanilie, in functie de preferinte. Siropul se foloseste rece pentru a insiropa blatul. Aveti grija sa nu ardeti zaharul, siropul va devein foarte amar.
- Eu am folosit fructe de padure, dar poti folosi orice fel de fructe doresti, in functie de ce gasesti in Piata Lidl si de preferintele tale
Ingrediente pentru Tort de vara:
- un blat de tort vanilie Belbake
- 4 galbenusuri
- 100g zahar
- 40g faina Castello
- 350ml lapte Pilos
- un praf de sare Castello
- miezul de la o pastaie de vanilie Belbake
- 300g fructe de padure proaspete
- optional – dulceata de zmeura Maribel
Intr-un castron incapator punem galbenusurile, zaharul tos, miezul de la pastaia de vanilie. Amestecam foarte bine cu mixerul, cca 10-12 minute la viteza mare, pana avem o crema de consistenta unei alifii, in care nu se mai simt granulele de zahar. Galbenusurile trebuie sa devina albicioase si sa isi dubleze volumul. Adaugam faina si amestecam foarte bine cu mixerul. Punem si laptele, care trebuie sa fie caldut. Turnam laptele in fir subtire, amestecand constant cu mixerul.
Punem crema obtinuta pe foc, la baie de abur sau intr-o cratita cu fund dublu. Fierbem crema la foc mic, amestecand foarte bine, astfel incat sa nu se lipeasca de fundul cratitei. Crema este gata cand are consistenta unei budinci. Pe masura ce sa raceste, se va intari tot mai mult. Punem crema fierbinte intr-un vas si o acoperim cu folie alimentara, astfel incat folia sa atinga suprafata cremei. Astfel crema nu va face crusta.
Cand crema se raceste la temperatura camerei, o lasam minim 2 ore la frigider (de preferinta peste noapte) inainte de folosire.
Aceasta crema de vanilie este perfecta pentru a umple tortur, pentru prajituri, eclere, choux a la crème si…cam orice ne dorim sa contina o crema de vanilie fina, delicioasa, facuta in casa! 😊
Pentru a umple tortul, insiropam blaturile cu suc de fructe sau sirop de zahar ars. Punem un strat generos de crema de vanilie si un strat generos de fructe de padure asortate. Sau folosim fructele pe care le preferam pentru acest tort de vara. OPTIONAL – puteti adauga si un strat fin de ducleata de zmera inainte de a pune crema de vanilie, pentru un plus de savoare!
Tortul este cu atat mai bun cu cat sta mai mult la frigider! Stiu ca e greu sa va abtineti stiind ca aveti un tort de vara apetisant care va asteapta in frigider, dar va promit ca asteptarea merita! Este absolut delicios si super-mega racoros cand e rece-rece! Sa va fie de cel mai bine!