Sote de morcovi

sote de morcovi

Reteta scurta de vineri – SOTE DE MORCOVI. Sote de morcovi este una din mancarurile “de baza” in timpul postului in familia mea, una din mancarurile pe care mi-o amintesc cu mare mare drag din copilarie. Cand eram mici nu tineam post dar “profitam” de Buni Sia, care pregatea pentru oamenii mari fasole frecata cu “pargaleala” (adica ceapa prajita, cu muuuulta boia), sote de morcovi si, bineinteles, intregul areal de “taietei cu…” varza, pesmet, nuca. Alaturi de sote de morcovi ne facea ficatei de pui, nu as sti de ce, cred ca pur si simplu asa era “regula” in casa noastra si in bucatarioara ei: sote de morcovi cu ficatei, chiftelute cu piure si sos marinat, snitele cu piure, fasole frecata cu carnati, spanac si mazare cu ochiuri (desi, langa mazare ne mai facea si parizer prajit, dar alea era alte vremuri, cand parizerul nu era…ce este acum).

Nu stiu cum se pregateste soteul de morcovi in alte case, ca vorba aia, “cate bordeie, atatea obiceie”, dar stiu cum l-am invatat de la Buni si il pregatesc asa de fiecare data cand gasesc “morcovi buni” pentru sote. Care-s morcovii buni pentru sote, o sa ma intrebati? Pai morcovii tineri,  pe care in general ii gasim la legatura si nu la kg. Sunt dulci si aromatic, nu ca morcovii “batrani”, de iarna. Daca nu gasesc morcovi la legatura, prefer sa folosesc morcovi congelati, de preferinta baby carrots, dar, desigur, asta e doar parerea mea 🙂

sote de morcovi

Daca vi se pare usor ciudat zaharul din reteta, faceti bine si aveti incredere in mine, nu-l omiteti si incercati reteta asa cum e, mai ales daca va place mncarea cu un gust usor dulceag. Poate si de asta merg ficateii de pui, care sunt mai seci, alaturi de un sote de morcovi. Stie Buni Sia ce stie 🙂

Ingrediente pentru 4 portii Sote de morovi

  • 1 kilogram morcovi
  • 100ml ulei
  • 100g unt
  • 500ml apa
  • sare, piper
  • 2 linguri zahar brun

Curatam bine morcovii si ii taiem rondele. Punem morcovii in oala, turam uleiul, punem si untul, sare si piper si amestecam. Lasam la foc mic pana se topeste untul, apoi punem apa cat sa acopere de 2 degete morcovii. Lasam sa fiarba la foc mic pana morcovii sunt gata. La ultimul clocot punem si zaharul si amestecam pana se topeste. Desi zaharul este optional, va recomand sa incercati 🙂 In loc de zahar pun uneori sirop de agave sau de artar.

sote de morcovi

Sa va fie de cel mai bine si sa aveti un post cu folos! Iar daca nu tineti post, Sote de morcovi este o garnitura ideala alaturi de orice fel de carne la gratar si, bineinteles, alaturi de ficatei asa cum ne-a invatat Buni Sia 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.