Plachie de crap

plachie de crap

La cererea dumneavoastra, dragi gospo, in meniul de azi avem Plachie de crap. PLACHÍE, plachii, s. f. 1. Mâncare de pește preparată cu multă ceapă și cu mult untdelemn, rumenită la cuptor. Asta spune DEX-ul ca este plachia si mi-a fost foarte clar ca, vorba concursului acela faimos, “trebuie sa sun un prieten” pentru ca in familia mea si la Cluj in general, plachie de crap nu este una dintre cele mai intalnite mancaruri.

plachie de crap

Insa, in LIVE-ul “Ce-ai prin frigider?” pe care il tinem in fiecare zi de luni impreuna cu Coca-Cola pe pagina de Facebook Teo’s Kitchen, mi-ati spus ca aveti peste in frigider si ati dori o reteta de plachie. Care sunt comentariile care au inspirat reteta de azi?

Valasutean Mihaela  Eu am sunca, parmigiano dovlecei unt peste oua si nelipsita slanina

Maria Maria  Jumari si peste pls!

Gradinaru Cristian Si Lenuta  Peste ,legume ,varza

Ovidiu Ionita Peste din Delta!

Maria Popescu Schinteie Buna Teo ! Am rosii , ardei , morcov, unt , lapte, ciocolata , iaurt , sos de rosii, vin, pulpa de curcan , piept de porc , brânza topita, peste !

Gina Danielopol  Peste din marea nordului merge foarte bine cu legume la cuptor … asta am eu. Plachie cu mult ardei gras!

Asa ca m-ati convins! Azi facem impreuna o mancare pe baza de peste – Plachie de crap! Desi nu am avut peste de la Dunare, am gasit un file de crap absolut minunat in magazine si trebuie sa recunosc ca as putea face mai des plachie, pentru ca este…mama, mama cum este!

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 700g file de crap
  • 100ml ulei
  • 2 cepe rosii mari
  • 4-5 catei de usturoi
  • 2 ardei grasi rosii
  • 2 ardei grasi galbeni
  • 500g rosii cherry sau rosii bine coapte
  • o ligura pasta de tomate
  • 300-400ml apa
  • sare si piper dupa gust

plachie de crap

Spalam bine pestele si il curatam de solzi (daca este cazul, in functie de tipul de peste folosit), apoi il taiem in bucati mai mari si il condimentam cu sare si piper sau condimente pentru peste pregatite in casa. Intr-o tigaie incingem uleiul si prajim bucatile de peste pana sunt frumos rumenite pe ambele parti, apoi le scoatem pe o farfurie. In aceeasi tigaie calim ceapa taiata pestisori, pana devine translucida.

plachie de crap

Adaugam usturoiul taiat felii sau trecut prin presa, il calim putin impreuna cu ceapa, apoi adaugam ardeii si le calim toate impreuna pana ardeii sunt moi. Adaugam si rosiile taiate in jumatati (sau felii daca sunt rosii mari) si le calim impreuna cu ardei si ceapa. Punem pasta de tomate, condimentam cu sare si piper dupa gust si apa, amestecam bine pentru a avea un sos omogen si lasam totul sa fiarba la foc mic, pana avem un sos consistent. Punem sosul rezultat intr-un vas termorezistent sau o tava si asezam deasupra feliile de peste. Dam totul la cuptorul incins la 180° timp de 20 minute.

plachie de crap

Alaturi de plachie de crap puteti face o garnitura de mamaliguta, de orez sau cartofi, in functie de preferinta si…gusturile voastre alese 🙂 Daca incercati reteta aceasta sau alte retete inspirate din LIVE-ul “Ce-ai prin frigider?”, postati fotografiile pe Facebook sau Instagram folosind hashtag-ul #tastethefeeling pentru ca eu si Coca-Cola sa ne bucuram de preparatele voastre minunate! Va pup si ne vedem din nou LIVE luni!

plachie de crap

plachie de crap

plachie de crap

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.