Tort cu Nutella. Pentru EL.
Tu nu stii, dar eu le consideram nebune pe toate mamele care spuneau ca stau ore in sir si isi privesc pruncii cum dorm. Credeam ca-s exagerate si nu stiam ca o sa ma uit la tine cum dormi si nou nascut, si la 2 ani si…cu aceeasi mirare ca esti in viata mea…si la 8 ani pe care ii implinesti azi. Tu nu stii, dar nu ne-a fost usor. Tu nu stii, dar eu am luptat cu dintii pentru tine si-n zilele pe care le-ai stiut cele mai senine, cand faceam linistiti Lego pe-un covor si in inima mea erau lupte de nedescris. Tu nu stii, dar daca nu erai tu, nu eram eu, asa cum sunt eu azi. Tu nu stii cat te pot iubi, desi ti-o spun zi de zi. Tu nu stii ca in spatele fiecarei mustrari este o tona de iubire si dorinta sa nu faci niciodata greselile mele. Tu nu stii ca esti tot numai un suflet, tu nu stii ca asta e cea mai frumoasa trasatura a ta si poate fi nemesisul tau o viata intreaga. Tu nu stii sa spui nu, tu nu stii sa inghititi nodul din gat si sa nu plangi in fata oricui, tu nu stii sa tii suparare, tu nu stii, dar esti exact ca mama ta. Tu nu stii ca din 16 noiembrie 2008 lumea mea s-a oprit si se invarte numai in jurul tau. Tu nu stii de cate ori i-am multimit lui Dumnezeu pentru tine si nici de cate ori m-am mirat ce-oi fi facut sa te merit.
Ma uit la el cum doarme si nu stie nici ca peste 15 minute, la 12:15 “batute fix”, vorba lui Buni, va fi trezit din somn de mamica lui cu un imens tort cu Nutella in brate. Pentru ca acum 8 ani, la 12:15 s-a nascut un baietel de 63 cm si 4270g, care nu, nu avea 3 luni, daca ar fi sa-l judecam dupa dimensiuni, si care a devenit TOTUL pentru mine. Cate nu faci pentru un copil? De cate ori, sau mai bine zis, cati ani nu pui capul in pamant sperand ca ii va fi mai bine lui daca tu taci? Cum nu ai adoptat tu un catel care iti lasa in fiecare zi pe canapeaua preferata dublul greutatii lui in par, numai ca sa il vezi pe el fericit? Cum nu te trezesti tu in fiecare dimineata la 6, ca sa apuci sa-ti bei cafeaua inainte sa il duci la scoala…zici tu…dar de fapt stai minute bune si-l privesti cum doarme? Cum nu lasi tu totul deopate si iti rupi timp pentru el, desi el nu stie ca apoi urmeaza nopti nedormite in care lucrezi ca sa recuperezi ziua? El nu stie cat muncesti, dar tu stii ca pentru el, iubirea se masoara in timpul petrecut impreuna. El nu stie mai nimic, dar e datoria mea sa il invat cat mai mult se poate. La Multi Ani, Luca meu…cel mai drag Luca…
Am ajuns la Tort cu Nutella pentru ca…Nutella! De fiecare data cand este #SaptamanaMarcilor la Lidl, nu pot sa nu iau unu, doua…cateva borcane de Nutella. Daca nu stiati, in Saptamana Marcilor la Lidl gasiti produsele de la brandurile voastre preferate, la preturi foarte ok. Asa ca am luat Nutella si muuuuuulte feluri de ciocolata si bomboane de ciocolata pentru ceea ce este Tort cu Nutella!
Ingrediente pentru 15 portii:
- 200g zahar Castello
-
250g faina Castello
-
80g cacao Castello
-
1 ½ lingurita praf de copt Castello
-
1 ½ lingurita bicarbonate Castello
-
1 lingurita sare Castello
-
2 oua mari
-
miezul de la o pastaie de vanilie Belbake
-
250ml lapte Pilos
-
125ml ulei Promienna
-
100ml apa fierbinte
-
50g Nutella
Pentru crema:
- 500ml mascarpone Lovilio
- 200g zahar pudra Castello
- 80g cacao Castello
Incingem cuptorul la 180° si tapetam cu unt si hartie de copt doua tavi cu diametrul de 23 cm. Intr-un bol incapator punem ingredientele uscate: zaharul, faina, cacaua, praful de copt, bicabonatul, sarea. Amestecam bine cu un tel sau o lingura de lemn. Adaugam ingredientele umede: ouale, laptele, uleiul, apa, miezul de la batonul de vanilie, Nutella. Amestecam foarte bine cu mixerul pana avem o compozitie omogena si lucioasa. Distribuim compozitia uniform in cele doua tavi pregatite. Coacem 18-20 minute sau pana trec testul scobitorii. Pentru crema, amestecam toate ingredientele cu mixerul, la inceput la viteza mica pana crema incepe sa se lege, apoi la viteza mare, pana avem o crema in care granulele de zahar pudra nu se mai simt. Dam crema la rece pana se racesc si blaturile.
Scoatem blaturile in tava cu ajutorul hartiei de copt, le nivelam cu ajutorul unul cutit zimtat si asezam primul blat pe platou. Punem 2 linguri generoase de crema, nivelam cu ajutorul spatulei, asezam al doilea blat. Imbracam tortul intr-un strat subtire de crema, apoi il dam la congelator 10-15 minute. Mutam tortul scos de la congelator pe platoul final si il imbracam in crema. Puteti face valuri in partea de sus, ca si cum Nutella ar fi curs din borcan sis a nivelati apoi marginile cu ajutorul spatulei.
Pentru décor am folosit ciocolata si bomboane de ciocolata de la Lidl, cee ace va sugerez sa faceti si voi: va alegeti bomboanele/pralinele voastre preferate si…va dezlantuiti la partea de decorare!
Sper ca v-a placut reteta si mai ales sper ca v-am aratat din nou ca puteti face minuni in bucatarie cu ingrediente foarte accesibile si un mod de preparare simplu si ingenios. Toate ingredientele sunt din gama de baza Lidl, iar Nutella o puteti inlocui linistiti cu crema Nussa. Va pupam si eu si Luca si asteptam pozele voastre cu tortul!
P.S. Nu uitati sa va abonati la canalul de YouTube Teo’s Kitchen pentru si mai multe retete video!
Ai uitat sa scri la ingredientele pentru crema si nuttela.
Se pune Nutella si in crema?
Nu, nu, se pune doar cacao, zahar si mascarpone.
😀 😀 😀 Teo, I can relate. Si eu am avut un nou nascut de 3 luni. De fapt am avut 2. Una de 4479gr si unul un pic mai marisor de 4791gr. Dar ce am vrut sa spun e ca tortul e minunat, ma gandesc ca puiutul a fost bucuros. Cred ca am sa ma apuc de facut mascarpone de casa, ar fi singura mea sansa sa il am. 😉
Teo, pentru cazurile in care avem doar o tava cu diametru de 23 cm (si trebuiesc coapte blaturile pe rand), ce putem face cu cealalta jumatate de cantitate pt aluat pana se coace prima? Trebuie tinuta la o anumita temperatura?
Ioana, nu se intampla nimic cu aluatul, il poti pune la rece sau sa il lasi la temperatura camerei.