Daca sunteti fani unt de arahide, ACESTA e tortul pentru voi! Daca NU sunteti fani unt de arahide, ACESTA e tortul care o sa va convinga! 🙂 Nu nu, nu glumesc deloc! Nici eu nu am fost niciodata un mare fan unt de arahide si ma uitam crucis la cei care il mananca direct din borcan, cu lingurita. Insa, o data ce am descoperit untul de arahide in combinatie cu dulceata de zmeura, lucrurile s-au schimbat. In plus, imi plac biscutii cu unt de arahide si in general “cocaturile” care il contin iar tortul de azi este dovada vie a combinatiei unt de arahide+dulceata de zmeura.
Am facut Tort cu unt de arahide pentru doi sarbatoriti speciali si, fara strop de modestie, zic ca a iesit un tort superb! Pentru un tort cat mai inalt, va sugerez sa folositi tavi de 16-18cm diametru si sa coaceti foile individual. Este un blat destul de uscat, asa ca e musai musai sa il insiropati iar eu am ales un sirop simplu, de zahar ars, care merge cu orice blat, cel putin asa cred eu 🙂
Ingrediente pentru un tort de 8-10 persoane
Pentru BLAT:
– 250f faina
– o lingura praf de copt
– un praf sare
– 250g unt la temperatura camerei
– 125g unt de arahide
– 200g zahar tos
– 150g zahar brun
– miezul de la o pastaie de vanilie
– 3 oua mari
– 300ml lapte batut
Pentru SIROP:
– 200g zahar tos
– 100ml apa
– o fiola esenta de rom
Pentru CREMA:
– 250g unt la temperatura camerei
– 125g unt de arahide
– miezul de la ½ pastaie de vanilie (o lingurita esenta de vanilie)
– 350g zahar pudra
– 2 lingurita lapte
Pentru DÉCOR:
– 100g dulceata de zmeura
– 100g ciocolata amaruie/cu lapte
– 10g unt
– 50ml smantana dulce
– 10g miere
– 100g arahide tocate grosier
– arahide in coaja
Pentru blat: Incingem cuptorul la 180°C si tapetam cu unt si hartie de copt 3 tavi cu diametrul de 16/18 cm. Eu am folosit tavi de unica folosinta de hartie, le gasiti in set de 3 buc la DM Drogherie Markt. Desigur, puteti folosi si tavi de 20-22cm diametru, doar ca straturile vor iesi mai subtiri si timpul de coacere va fi mai mic, deci trebuie sa verificati blaturile si sa va asigurati ca trec testul scobitorii.
Spumam untul cu mixerul la viteza medie, 3-4 minute sau pana devine alb si spumos. Adaugam untul de arahide si amestecam bine, apoi zaharul tos, zaharul brun si vanilia. Amestecam pana avem o compozitie omogena. Adaugam ouale pe rand, amestecand foarte bine dupa fiecare.
Cernem faina impreuna cu sare si praful de copt. Adaugam jumatate din amestecul de faina peste amestecul pregatit mai devreme, omogenizam. Turnam tot laptele batut, amestecam, apoi la final punem restul de faina si amestecam pana faina este incorporata. Nu exageram cu amestecatul.
Distribuim compozitia uniform in cele 3 tavi si dam la cuptor 20-25 minute sau pana blaturile sunt aurii si o scobitoare infipta in mijlocul blatului iese curata. Lasam blaturile in tavi cat timp pregatim siropul.
Pentru sirop: punem intr-o craticioara cu fund dublu zaharul tos si il topim la flc mic, amestecand in continuu, pana isi schimba culoarea si devine auriu. Nu ardeti zaharul, siropul va fi foarte amar! Peste zaharul auriu turnam apa si esenta de rom, amestecam si lasam sa fiarba la foc mic 2-3 minute. Nu va speriati daca se strage zaharul si se intareste cand puneti apa, pe masura ce fierbe se va topi.
Intepam blaturile din loc in loc cu o scobitoare, astfel incat sa absoarba cat mai mult sirop, apoi le insiropam cu siropul fierbinte. Le lasam sa se raceasca in tavi. Cand s-au racit la temperatura camerei, le invelim in folie alimentara si le lasam asa cel putin 2 ore, pentru a fi cat mai bine insiropate. Nivelam apoi blaturile cu un cutit zimtat, astfel incat sa fie uniforme.
Pentru crema: spumam untul pana isi schimba culoarea si devine pufos, adaugam untul de arahide si vanilia, amestecam bine. Punem jumatate din cantitatea de zahar pudra si amestecam la viteza medie pana tot zaharul este incorporate si nu se mai simt granulele de zahar pudra. Adaugam si laptele fierbinte, apoi restul de zahar pudra si amestecam pana avem o crema omogena. Daca vi se pare prea moale, nu uitati ca este o crema pe baza de unt, care se va intari la frigider, asa ca e ideal sa o dati la rece minim 30 minute inainte de folosire.
Asamblam tortul: pe un platou punem o lingurita de crema pe care o intindem si care va ajuta tortul sa fie stabil. Asezam primul blat, punem 1/3 din crema, o intindem uniform folosind o spatula apoi intindem 50g dulceata de zmeura. Asezam al doilea blat, apasam usor, ungem cu crema si dulceata de zmeura, apoi punem ultimul blat. Imbracam tortul in crema ramasa si nivelam cat de bine se poate cu o spatula, astfel incat sa se vada putin blaturile, pentru un tort semi-naked.
Pentru ganache-ul de ciocolata, tocam ciocolata grosier din cutit si o punem intr-o craticioara impreuna cu unt si smantana dulce. Punem craticioara la foc foarte mic, amestecand in continuu, pana ciocolata e complet topita. Tragem de pe foc, adaugam si mierea si amstecam. Lasam ganache-ul sa se racoreasca putin, verificand cu o lingura daca are consistenta perfecta pentru a se prelinge de pe tort, fara a curge exagerat. Turnam ganache-ul in mijlocul tortului si il intindem usor spre margini, folosind o spatula, astfel incat sa picure pe margini. Decoram baza tortului cu arahide tocate si partea superioara cu arahide intregi.
Pfffff, am ajuns impreuna si la finalul acestei retete! A fost o reteta luuunga insa nu pentru ca tortul ar fi extrem de complicat, ci pentru ca am explicat foarte amanuntit, ca sa nu va incuracati si sa ajungem la acest minunat rezultat care este Tortul cu unt de arahide 🙂 Sper din suflet ca v-a placut reteta si sa o incercati pentru urmatorul vostru eveniment special in familie!
imi place draga Teo,ca,ne dai ,,ca la chiori,,(asa se spune la noi,in Moldova,cand dai mura-n gura)toate amanuntele.Super retete,pe unele le-as manca undeva ,facute de-a gata,oare nu se poate?
Multumesc, draga mea! 🙂 Sper ca o data si o data sa se poata…intr-un restaurant cu numele nostru pe el 🙂
Doamneeeee! Cat de bun poate fi tortul asta! L-am facut ieri pentru ziua sotului meu, am avut putine probleme cu “logistica”, dar in cele din urma m-am descurcat. Nu a iesit asa frumos ca al tau ( nu am gasit tavile de hartie la DM si sincer niciodata nu am gasit nimic din ce mi-a trebuit acolo 🙁 ), pentru ca a trebuit sa folosesc singura tava pe care o aveam si blaturile le-am copt pe rand, au iesit mai subtiri si mi s-au rupt :)))) ( tava mea avea diametrul de 23 cm ). Pentru decor am folosit bomboane M&M, biscuiti Oreo, Twix si niste biscuiti cu ciocolata de la Milka,ce sa zic…este BESTIAL!!! Si sincer mi se pare inedit, m-am saturat de clasicul tort de ciocolata. Multumim pentru reteta♡♡♡
Cu tot dragul din lume si un mare “La Multi Ani!” din partea mea!!! <3
Draga Teo, ce sa zic. Esti pur si simplu delicioasa! Multumim frumos :*
Cu tot dragul!
Ce unt de arahide ati folosit? Sarat?
As incerca o combinatie cu banane in loc de zmeura, doar ca nu stiu cum.as putea pune piureul de banane peste crema. Oare nu il face “alunecos” (ca alunece blatul de deasupra piureului, nefiind foarte aderent, iar banana foarte alunecoasa). Multumesc!
Am folosit unt de arahide de la Lidl, putin sarat. Poti pune felii de banana intre straturi mai degraba decat piure, care ar face tortul instabil 🙂 Mult spor!