“Chiar acuma, cand scriu, ca si cand as urla,
Eu ii stiu si ii simt, patimind undeva.
Ne-amintim, si de ei, dupa lungi saptamani
Fii batrai ce suntem, cu parintii batrani
Daca lemne si-au luat, daca oasele-i dor,
Daca nu au murit tristi in casele lor…
Intre ei si copii e-o prasila de caini,
Si e umbra de plumb a preazilnicei paini.
Cine are parinti, pe pamant nu in gand,
Mai aude si-n somn ochii lumii plangand.
Ca din toate ce sunt, cel mai greu e sa fii
Nu copil de parinti, ci parinte de fii.”
Incep reteta de azi – Taietei cu varza – cu un fragment din “Repetabila povara” a lui Adrian Paunescu, poezia careia ii stim toti primul vers, la fel cum stim primul vers din Luceafarul lui Eminescu, dar prea putini stim si restul poeziei si prea putini o simtim cu sufletul. Mai sus este unu din fragmentele mele preferate din poezie, fragmentul pe care, de fiecare data cand il citesc, imi reamintesc ca, din toti cei care “m-au adus pe lume” si au contribuit la cine e Teo de acum, cea pe care o cunoasteti voi aici pe blog ca si Teo de la Teo’s Kitchen, mi-au ramas doar mama si Buni Sia. Despre Buni Sia este postarea de azi, despre Buni Sia este reteta de taietei cu varza pentru ca, asa cum va spuneam in LIVE-ul de luni de pe Facebook, Buni Sia a mea implineste sambata aceasta 80 de ani. Cand citesc versurile de mai sus, realizez ca poate nu o sun destul de des, ca poate nu o apreciez destul, ca poate uit ca implieste 80 de ani si poate nu va mi fi langa noi multi ani de acum incolo, ca poate intr-o zi voi vrea sa o sun si nu voi mai avea pe cine. De aceea va rog, daca aveti parinti si bunici, nu uitati sa ii sunati azi…
Am crescut alaturi de Buni a mea si mi-o aduc aminte ca bunica mereu prezenta, care e dispusa sa renunte la servici, chiar daca pensionarea anticipata implica o pensie mizera, doar pentru ca nepotii ei aveau nevoie de ea. Buni Sia nu a stiut spune niciodata nu, a inteles fiecare pofta, de la taiatei cu branza si pana la clatite sau orice tort, Buni nu manca niciodata pana nu se asigura ca toti avem farfuria plina, ca am luat prima imbucatura si zambim, si abia dupa ce ne intreba “ii bun?” incepea si ea sa manance. Buni mi-a indrumat primii pasi in bucatarie si Buni ne invata si azi sa facem taietei cu varza, una din mancarurile care mi-au marcat copilaria si cu siguranta nu numai mie, pentru ca, din cate inteleg din comentariile voastre, multi dintre voi iubiti o portie de taietei cu varza la fel ca si mine, la fel ca toti cei care au fost vreodata nepoti de bunica, fie ca o chiama Sia sau oricum altcumva 🙂
Va las mai joc ingredinetele si o chiar daca va scriu si modul de preparare, va rog sa dati PLAY filmuletului daca doriti sa o ascultati pe Buni Sia insasi cum imi dicteaza reteta la telefon.
Ingrediente pentru 4 portii:
– 500g varza tocata marunt
– o ceapa mare alba
– 100ml ulei
– sare si piper dupa gust
– 400g taietei de casa
Punem varza tocata intr-o sita, presaram deasupra putina sare si amestecam bine. Lasam varza la inmuiat 20-30 minute, apoi o staoarcem bine de apa. Incingem intr-o tigaie/cratita uleiul, calim ceapa taiata marunt pana devine translucida, apoi adaugam si varza, amestecam bine si alsam la foc mediu, 20-30 minute sau pana varza este calita (e moale si rumenita), amestecand des. Condimentam cu sare si piper dupa gust, apoi punem si taieteii de casa, pe care ii fierbem 3-4 minute, din momentul in care apa incepe sa fiarba. Amestecam totul foarte bine si…ne bucuram de taietei cu varza, asa, ca la bunica 🙂
Sa va fie de cel mai bine dragii si dragile mele sper ca v-am adus amintiri placate cu reteta de azi si, inca o data, nu uitati de parintii si bunicii vostri, oricat de deparet sunteti de casa, oricati kilometri va despart, sunteti doar la un telefon distanta. Va iubeste Teo. Mult.
Foarte tare reteta
Ma bucur ca va place 🙂