Ciao ragazzi! Nu stiti de ce va salut asa? Pentru ca s-a intors Saptamana Italiana la Lidl si o sarbatoresc cu mare mareee drag, pentru ca Italia a fost si va ramane mereu tara mea de suflet. M-am indragostit de Italia imediat dupa anii ’90 cand am avut in sfarsit televiziune prin cablu si mi s-a deschis lumea Rai 1 si Rete 5. Toate desenele in limba italiana, Lupin, Dolce Remi, Sui monti con Annette si bineinteles emisiune Non e la rai cu Ambra si Roberta m-au facut sa iubesc limba italiana atat de mult incat in clasa a-8a m-am orientat catre un liceu in care se preda limba italiana ca limba maternal si am ajuns chiar si olimpica nationala la italiana, fara a fi vizitat vreodata Italia. “Minunea” s-a intamplat intr-un final in 2011 si de atunci am tot vizitat Italia, cu fiecare ocazie pe care am avut-o. De aceea, Saptamana Italiana de la LIDL este si ramane preferata mea si iubesc absolut toate produsele 🙂
Astazi am ales sa va propun o reteta de paste (oarecum era logic, nu? 🙂 ) – paste cu mascarpone si rosii uscate – o reteta atat de simpla si totusi atat de delicioasa. De ce? Pentru ca in general asa este bucataria italiana – ingrediente simple si de foarte buna calitate, pregatite cu gradoste si multa atentie. Iar pastele proaspete sunt si vor fi mereu preferatele mele si, ca norocul, in Saptamana Italiana gasiti pastele proaspete Italiamo, care sunt absolut perfecte. In reteta de azi avem un sos alb, foarte cremos, pe baza de mascarpone. Da, mascarpone este de baza pentru Tiramisu si eu il folosesc cu mare drag la o reteta mai mult decat simpla de Crema pentru tort, insa asta nu inseamna ca este perfect numai pentru deserturi! Mascarpone chiar este folosit in unele parti din Italia (Lombardia, de exemplu) in risotto, in loc de unt sau parmesan pentru a-l face mai cremos. Asa ca azi facem Paste cu mascarpone si rosii uscate, un preparat care este gata cap-coada in 15 minute si poate fi un pranz sau o cina delicioasa pentru vara!
Ingrediente pentru 2 portii:
-200g paste proaspete Italiamo
– 30ml ulei de masline Primadonna
– 3 catei de usturoi
– 8 rosii uscate Italiamo
– o mana de busuioc proaspat
– 150g mascarpone Italiamo
– 100g Grana Padano Lovilio
– sare Castello si piper Kania dupa gust
Mai intai punem la fiert 2 litri de apa, pentru a fierbe pastele. Cand apa incepe sa fiarba, punem putina sare si pastele. Pastele proaspete fierb mult mai repede decat cele uscate, asa ca neaparat consultati timpul indicat pe ambalaj si fierbeti-le numai atat cat este nevoie, in cazul celor folosite de mine – Maccheroni – timpul de fierbere a fost de 4 minute. Pentru sos, incingem intr-o tigaie incapatoare uleiul de masline si calim cateva secunde usturoiul trecut prin presa sau tocat foarte fin si rosiile uscate taiate feliute. Adaugam si busuiocul taiat marunt si mascarpone dar si cca un polonic din apa in care au fiarte pastele si amestecam totul foarte bine, pana mascarpone este topit si avem un sos omogem. Punem pastele fierte (fara a le scurge din apa in care au fiert si a le limpezi sub jet de apa rece – pur si simplu le scoatem din aa folosind o spumiera pentru paste si le punem peste sos). Adaugam si Grana Padano si amestecam totul foarte bine, apoi potrivim la gust de sare si piper.
Aceste paste sunt cremoase si delicioase numai calde (ca si orice tip de paste in general) asa ca e ideal sa le serviti imediat ce sunt gata 🙂 Sa va fie de cel mai bine!
a iesit foarte bun , multumim de reteta !
Minunat!Nota 10!
Teo, Doamne feri ce bune sunt!!! extraordinare ! mare multumesc pentru aceasta reteta. Clar trebuie refacuta…:)