In LIVE-ul “Ce-ai prin frigider?” Corina, Maria si multi altii dintre voi mi-ati spus ca aveti in frigider/camara vinete si multe legume. Si bulgur! Si ca v-ar placea foarte mult o reteta e vinete cu iz oriental, ceva diferit fata de vesnica (si totusi atat de minunatata) salata de vinete. Am zambit in timpul live-ului si zambesc si acum, pentru ca in momentul in care ati spus “reteta orientala cu vinete”, gandul meu a zburat automat la reteta de Imam Bayildi sau vinetele umplute in stil turcesc. Este o reteta despre care am auzit prima data in emisiunile lui Radu Anton Roman si de atunci mama a pregatit vinete umplute dupa o reteta asemanatoare si au fost si sunt in continuare un mare hit in familia noastra!
Imam Bayildi sau “a lesinat imamul/sultanul” in traducere libera, este un preparat specific bucatariei otomane si are diverse variatiuni, insa ideea de baza ramana aceeasi: o vanata intreaga, umpluta cu un amestec de rosii, ceapa si usturoi. Desigur, cu timpul si alte legume au fost adaugate in umplutura, dar si carne tocata sau bulgur, in functie de regiune sau tara in care se pregateste, pentru ca este un preparat foarte popular in toate tarile unde s-a simtit prezenta si influenta Imperiului Otoman.
Numele retetei “Imam Bayildi” are o istorioara amuzanta: unii spun ca Imamul ar fi lesinat de placere in fata unei mese delicioase, altii ca ar fi lesinat cand a auzit cat ulei de masline se foloseste pentru prepararea vinetelor, altii ca s-ar fi insurat cu fiica unui producator de ulei de masline si aceasta a primit zeste muuuult ulei pe care il folosea la pregatirea vinetelor. Cert este ca Imam Bayildi se pregateste in mod traditional in foarte mult ulei de masline, vinetele fiind prajite incet-incet.
Este un preparat din categoria “zeytinagli” – adica preparate pe baza de ulei de masline si se serveste in Turcia la temperatura camerei, ca o gustare de vara. Desigur, noi am adaptat putin reteta si doar am rumenit putin vinetele in ulei de masline, apoi am dat totul ca cuptor, pentru o varianta mai light si cu adevarat de vara.
M-am bucurat foarte mult ca atat de multi aveti in frigidere legume! Mor de drag cand imi spuneti in live-urile noastre de luni ce aveti prin frigider si descopar ingrediente care mai de care! Acum ca am vorbit despre vinete, sa va spun si despre bulgur, pentru ca mai multi dintre voi ati spus ca il aveti in camara si nu stiti cum sa il folositi. Bulgurul este de fapt un amestec de mai multe boabe de grau, macinate grosier si se poate folosi in retete exact ca si cous-cous-ul sau orezul.
In plus, este ingredientul principal in Tabbouleh, o salata arabeasca faimoasa in lumea intreaga, in care bulgurul este amestecat cu ceapa, castraveti, rosii, mult patrunjel, zeama de lamaie. Puteti folosi insa bulgurul si in preparatele voastre de zi cu zi, de la sarmalute la pilaf cu pulpe de pui, este ideal pentru ca are un continut de fibre, proteine si vitamin foarte mare dar un ingice glycemic scazut. Asa ca…la bulgur inainte! Eu l-am folosit azi in reteta de azi si a fost delicios! Cum se pregateste bulgurul? Il lasam la inmuiat 2 ore in apa calduta, supa de pui, sos de rosii sau se fierbe 10 minute, in apa sau supa de pui/legume, in functie de reteta pentru care il folositi. In principiu, il gatit exat exact ca si pe orez 🙂
Ingrediente pentru 4 portii:
- 4 vinete
- 200ml ulei de masline
- o ceapa mare alba, taiata cubulete
- 5-6 catei de usturoi trecuti prin presa
- ½ ardei gras rosu taiat cubulete
- ½ ardei gras verde taiat cubulete
- ½ ardei gras galben taiat cubulete
- o legatura patrunjel verde
- 500ml rosii cubulete in suc propriu (sau rosii decojite si taiate marunt)
- sare si piper dupa gust
- 10-12 rosii cherry pentru decor
- 100g bulgur
Spalam vinetele, le taiem coditele si le curatam in fasii, pe lungime, astfel incat sa avem un model. Acest pas nu e obligatoriu, dar preparatul arata mai frumos la final. Prajim apoi vinetele, fara a le sara, in cca 100ml ulei de masline, pana sunt rumenite pe toate partile si se inmoaie. Le scoatem pe hartie de bucatarie pentru a absorbi excesul de ulei. Pregatim o tava, in care punem un strat subtire de rosii amestecate cu putin ulei de masline si condimentat cu sare si piper. Asezam vinetele peste rosii, le crestam usor cu un cutit bine ascutit, fara a le taia in jumatate, ci numai pentru a face loc umpluturii. Lasam vinetele deoparte si pregatim umplutura. Mai intai fierbem bulgurul, apoi il scurgem bine intr-o sita.
Intr-o tigaia incapatoare, incigem ulei de masline cat sa acopere bine fundul tigarii, apoi calim ceapa pana devine translucida. Adagam usturoiul, condimentam cu sare si piper si le calim 1 minut impreuna. Adaugam apoi si ardeii si calim totul pana ardeii se inmoaie. Punem rosiile, bulgurul, patrunjelul, amestecam bine si potrivim la gust de sare si piper. Umplutura este gata si o putem distribui uniform intre cele 4 vinete. Decoram vinetele cu jumatati de rosii cherry si le dam la cuptorul incins la 180°C 25-30 minute sau pana vinetele sunt moi (le testam cu furculita).
In Istanbul, am mancat Imam bayildi alaturi e ardei iute si iaurt, au fost abosolut delicioase si la fel au fost si cele din reteta de azi! Sper din suflet ca v-a placut ideea mea pentru cei care au prin frigider vinete si legume si ne revedem luni, la un nou LIVE “Ce-ai prin frigider?” pe pagina de Facebook Teo’s Kitchen, sa vedem ce retete mai punem la cale impreuna!
delicios
Dar cantitatea pt. bulgur?
100g 🙂
Minunat!
CE ESTE BULGURUL? IL POT INLOCUI CU OREZ/
Am scris in reteta ce este si da, il puteti inlocui cu orez sau cous-cous 🙂
Caut de mult ‘recetas’ hispano-mexicane de vinete si rosii deoarece din pacate, nu prea inteleg spaniola la nivel de gastronomie…Si pe urma, nu inteleg cum au ajuns turcii si bulgarii sa faca mancaruri de ‘vinete’…? America nu a fost descoperita de hispano-genovezul ‘Columb”?
Va multumesc,
Nu am inteles nelamurirea, dar eu zic sa ne bucuram de reteta, indiferent de provenienta ei 🙂
Poate asta te ajuta:
“The plant species originated in cultivation. It has been cultivated in southern and eastern Asia since prehistory. The first known written record of the plant is found in Qimin Yaoshu , an ancient Chinese agricultural treatise completed in 544.[18] The numerous Arabic and North African names for it, along with the lack of the ancient Greek and Roman names, indicate it was introduced throughout the Mediterranean area by the Arabs in the early Middle Ages. A book on agriculture by Ibn Al-Awwam in 12th century Arabic Spain described how to grow aubergines.[19] There are records from later medieval Catalan and Spanish.[20]
The aubergine is unrecorded in England until the 16th century. An English botany book in 1597 stated:
This plant groweth in Egypt almost everywhere… bringing forth fruit of the bigness of a great cucumber…. We have had the same in our London gardens, where it hath borne flowers, but the winter approaching before the time of ripening, it perished: nothwithstanding it came to bear fruit of the bigness of a goose egg one extraordinary temperate year… but never to the full ripeness.[21]
Because of the plant’s relationship with the Solanaceae (nightshade) family, the fruit was at one time believed to be extremely poisonous. The flowers and leaves can be poisonous if consumed in large quantities due to the presence of solanine.[22]”
Draga Teo, eu nu am folosit si nici nu stiam ce inseama ”bulgur”. Am aflat imediat! poate or mai fi d-astia ca mine! Nu crezi ca ari fi fost bine sa scrii bulgur/cuscus/orez??? sau o alta varianta! sau locul unde il gasim pe bulgur!!
Buna, eu am scris in reteta “Bulgurul este de fapt un amestec de mai multe boabe de grau, macinate grosier si se poate folosi in retete exact ca si cous-cous-ul sau orezul.” 🙂 Este oricum un ingredient optional pentru Imam Bayildi 🙂 Te pup si spor in toate!
Foarte bun, eu fac aceasta reteta fara bulgur
Se maninca rece ,alaturi masline si o palinca rece
Sa va fie de cel mai bine! 🙂
Am prgatit aceasta reteta de doua ori pana acum, astazi o voi face din nou si voi folosi si iaurt.Este un pre
parat minunat.Multam fain
Cu tot dragul! 🙂