Carrot cake fara zahar

carrot cake fara zahar

Carrot cake sau Tortul de morcovi este una din prajiturile pe care nu le-as fi incercat de buna-voie si nesilita de nimeni, numai la gandul ca are…morcovi! Da, era o vreme, inainte de a incepe blogul, cand nu as fi conceput combinatia “legume-n prajitura” si, cand am fost pusa in fata primei felii de Carrot cake, mi-as fi dorit sa nu stiu engleza si sa nu pricep ca in tortul din fata mea sunt multi, destul de multi morcovi. De putine ori in viata mea m-am inselat mai rau! A fost dragoste la prima imbucatura si nu regret nicio secunda ca mi-am trecut peste prejudecatile culinare si am incercat carrot cake. Acum este unul din torturile mele preferate si il repet ori de cate ori am ocazia, in diverse variante, de aceea veti si gasi mai multe variante ale retetei pe blog. Azi insa, am pentru voi o varianta cu totul si cu totul deosebita – Carrot cake fara zahar!

carrot cake fara zahar

De cand am primit produsele Green Sugar mi-am propus sa le incerc in cat mai multe retete cu putinta si, dupa ce acum doua saptamani am incercat pentru prima data Chocolate chip cookies fara zahar, am decis sa incerc si un tort. Un tort faimos pentru ca e dulce si decadent, un tort care sa imi dea posibilitatea sa incerca Green Sugar Cooking, inlocuitorul perfect pentru zaharul tos si Green Sugar Pudra, pe care l-am folosit la crema tortului si este un inlocuitor minunat pentru zahar pudra. Cand spun “inlocuitor al zaharului” nu ma refer doar la textura, ci in primul si in primul rand la gust. De cand am tinut dieta Dukan am incercat aproape orice indulcitor care mi-a iesit in cale, in speranta ca il voi gasi pe acela, THE ONE care nu are gustul acela specific de indulcitor si after-taste-ul specific, amarui. De asta spun ca am gasit in Green Sugar inlocuitorul pefect pentru zahar.

carrot cake fara zahar

Gasiti Green Sugar in diverse variante: cuburi, stick-uri, pulbere, lichid, varianta cooking, cea despre care va spuneam ca arata si se comporta exact ca si zaharul tos dar si in varianta gelifiant, perfect pentru dulceata fara zahar. Green Sugar este foarte versatil si poate fi folosit de la indulcit cafeaua de dimineata si pana la cele mai sofisticate dulciuri si, bineinteles, la copt, chiar si la tempraturi ridicate. Ingredientele Green Sugar sunt si eritritolul despre care va invit sa cititi mai multe AICI 🙂

carrot cake fara zahar

Reteta de azi – CARROT CAKE FARA ZAHAR – este una inedita chiar si pentru mine! Este prima data cand folosesc sos de mere in loc de ulei intr-o reteta si, spre deosebire de retetele de Carrot Cake incercate pana acum, aceasta mi s-a parut cea mai “moist”, vorba americanului, sau umeda si suculenta, vorba ardelanului 🙂 Pe langa piure-ul de mere a folosit si piure de ananas trecut prin blender, care pe langa aroma deosebita, a contribuit la un tort atat de suculent incat nu trebuie insiropat. Green sugar pudra a fost perfect in crema, o crema in care insist sa folositi smantana dulce pentru frisca, naturala si NU inlocuitori vegetali, care s-or bate ei frumos, dar…mai bine nu 🙂 Smantana dulce naturala, tinuta suficient la frigider pentru a fi foarte rece, se bate excelent si impreuna cu Green Sugar pudra a fost “batoasa” si a avut o tinuta mai buna decat orice “frisca vegetala” . Dupa o introducere cat in cearsaf, sa trecem si la reteta de azi, ce spuneti? Aaaa, numai atat am vrut sa va mai spun: din cantitatile date iese un tort de 28 cm de doua etaje DAR eu am preferat sa folosesc forme mai mici, de 15 cm sis a coc 3 blaturi pentru un Carrot Cake fara zahar inalt si, hai s-o spunem pe aia dreapta, foarte frumusel!

carrot cake fara zahar
INGREDIENTE PENTRU BLATURI:
Amestecul 1:
– 300g piure de mere
– 200g Green Sugar Cooking
– 3 oua mari
Amestecul 2:
– 350g morcovi dati pe razatoare
– 60g nuca de cocos
– 120g nuci tocate grosier, din cutit
– miezul de la o pastaie de vanilie/o lingura esenta de vanilie
– 260g ananas bine copt, trecut prin blender
Amestecul 3:
– 300g faina
– o lingurita bicarbonat de sodiu
– 2 lingurite praf de copt
– ½ lingurita sare
– o lingurita scortisoara

ingrediente-carrot-cake-fara-zahar-1

INGREDIENTE PENTRU CREMA:
– 250g crema de branza cu 0% grasime
– 200ml smantana dulce pentru frisca, neindulcita
– 100g Green Sugar Pudra + 100g Green Sugar Pudra

carrot cake fara zahar

Mai intai incingem cuptorul la 180°. Intr-un bol amestecam cu mixerul toate ingredientele de la AMESTECUL 1. In alt bol incapator, amestecam toate ingredientele de la AMESTECUL 2, turnam deasupra ingredientele de la amestecul 1 si omogenizam bine cu mixerul. Cernem desupra toate ingredientele de la AMESTECUL 3, omogenizam.

carrot cake fara zahar

Turnam compozitia obtinuta in 2 forme pentru tort, cu diametrul de 28cm, bine unse cu unt si tapetate cu hartie de copt sau in 3 forme de 15 cm diametru. Coacem blatul 25-30 minute sau pana trece testl scobitorii. Daca il coaceti in tava mai mare, cresteti timpul de coacere la 35-40 minute. Lasam blatul sa se raceasca foarte bine inainte de a-l umple.

carrot cake fara zahar

Pentru crema, scurgem foarte bine crema de branza de eventualul zer din cutie, apoi o amestecam de una singura, cu mixerul la viteza medie 1 minut, apoi adaugam 100g Green Sugar Pudra si amestecam pana este bine incoporat. Separat, batem smantana dulce pana avem o frisca bine legata, apoi adaugam 100g Green Sugar Pudra, lingura cu lingura, amestecand bine dupa fiecare, pana avem o frisca tare. Cu ajutorul unei spatule, amestecam crema de branza si frisca, pentru a avea o crema omogena. Acoperim vasul cu o foilie alimentara si dam crema la frigider o jumatate de ora inainte de a umple tortul.

carrot cake fara zahar

Puteti alege mai multe variante de a decora si a umple tortul: fie il inveliti complet in crema, fie il lasati “naked” asa cum am facut eu. Torturile Naked, adica acoperite cu un strat foarte foarte subtire de crema, care abia acopera blaturile ce inca se vad dedesubt sunt foarte la moda acum si eu personal le consider foarte foarte elegante. Am pregatit apoi un ganache moale, din 100g ciocolata neagra si 100ml smantana dulce pentru frisca, pe care l-am folosit pentru a decora marginile totului, folosind o punga groasa de plasic, pe care am taiat-o la un colt. Am decorat apoi cu Macarons si capsuni proaspete. Desigur, in functie de preferintele voastre culinare sau de dieta pe care o adoptati, puteti decora Carrot cake fara zahar asa cum doriti. Sper ca v-a placut reteta, este un tort impresionant atat prin aspect cat si prin gust si merita incercat la urmatoarea masa speciala in families au, de ce nu, la o masa banala, intr-o seara de joi, dupa o zi prea lunga la birou! Sa va fie de cel mai bine!

carrot cake fara zahar carrot cake fara zahar

 

 

16 Comments

  1. Andreea

    Felicitari ! Arată minunat dar spune-mi te rog ce smântâna pentru frișca ai folosit ? Ms

  2. Andreea L.

    Arata minunat! Felicitari! Singura mea nelamurire este urmatoarea: daca green sugar e din extract de stevia, si stevia e verde..de ce green sugar nu e verde? Numai bine!

    • Silvia L.

      Pt ca stevia e transformata, rafinata, etc…
      Am luat stevia in stare pura dintr-un magazin “Bio” si are gust de fan proaspat cosit :))

  3. Oare unde se pot găsi formele de unica folosința pt blatul de tort? Si green sugar se găsește in supermarketuri? Mulțumesc

  4. geanina otilia

    Sunt excelente aceste retete!Nota 10!!!!!!!!!!!!!

  5. Ioana Alexandra

    Interesanta idee iar tortul arata foarte apetisant. Presupun ca putem folosi si zahar obisbuit, nu?

  6. Valeria Chertes

    Acest tort mi-ar fi indicat deoarece nu am voie zahar asa ca am sa-l fac.

  7. Salut. Poti sa imi spui te rog daca in cazul zaharului brun se foloseste aceeasi cantitate ca pentru cel din stevie?

  8. Salut, Oana. O lingura Green Sugar=o lingurita zahar, deci vei avea nevoie de mai putin zahar.

  9. Draga Teo, tava mea are diametru de 20cm. Cum “ajustez” cantitățile, încât sa îmi iasă un tort cu 3 blaturi și așa minunat ca al tău? I need help! Pleaseeeeeee!

    • Ani draga, blaturile nu vor iesi la fel de inalte, insa nu vad de ce nu ar iesi frumos? Mult spor iti doresc!

  10. Cu ce pot înlocui ouăle pt un copil alergic?

  11. Se poate înlocui făina ce grâu cu făina de migdale?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.