De ce briose cu dovleac copt si branza? Cred ca nu mai este un secret pentru nimeni ca iubesc dovleacul copt, placinta cu dovleac, tot ce e cu dovleac. Atat de mult incat am facut chiar si Inghetata de dovleac copt, care a fost un succes la cei mici si la cei mari deopotriva. A fost neasteptat de cremoasa si aromata, ca o placinta americana cu dovleac, in varianta inghetata. 🙂 Azi insa, vreau sa facem impreuna o alta reteta cu dovleac copt, una care nu trebuie sa va sperie sau sa va intimideze din cauza numarului impresioant (glumesc 🙂 ) de ingrediente folosite.
Este o reteta cat se poate de simpla, pe care o puteti pregati nu doar alaturi de cei mici. Profitati de zilele ploiase petrecute in casa si indepartat-i pe pitici de tablete si laptopuri print-o sesiune de gatit impreuna. In loc sa le dam bani la scoala pentru o gustare de la chiosc sau de la automat, mai bine le punem in pachetel briosele astea, care sunt super pufoase, aromate, “moist” cum zic americanii. In plus se pastreaza foarte bine, invelite in folie aliemtara, 2-3 zile la frigider, asa ca le puteti pune si lor la pachetel si voua in pachetul pentru birou. 🙂
Ingrediente pentru briosele cu dovleac copt:
- 250g faina
- o lingurita sare
- ½ lingurita praf de copt
- ½ lingurita bicarbonat de sodiu
- o lingurita scortisoara
- o lingurita mix de condimente pentru tarte
- 2 oua mari
- 120ml ulei
- 80ml lapte
- 100g zahar brun
- 200g piure de dovleac
- miezul de la o pastaie de vanilie sau 2 lingurite esenta de vanilie facuta in casa
Ingrediente pentru crema de branza
- 200g crema de branza natur
- 50g zahar tos
- un ou
- ½ lingurita esenta de vanilie
- 2 linguri (30g) faina
Ingrediente pentru crocant:
- 50g zahar brun
- 50g nuci macinate mare
- 50g unt topit
- o lingurita scortisoara
Pentru piureul de dovleac: coacem dovleacul, taindu-l bucati mari sau pe jumatate (dovleac placintar am folosit eu). Ii indepartam semintele si il asezam in tava, pe hartie de copt. Il dam la cuptorul incins la 200°C, 45-50 min sau pana furculita intra foarte usor in dovleac. Ii indepartam scoarta rumenita si scoatem cu o lingura miezul. Miezul il dam prin bleder, cu o lingura de apa, pana avem un piure de dovleac. Se pastreaza foarte bine 4-5 zile la frigider sau pana la o luna in congelator, in caserola sau pungi inchise ermetic.
O data ce avem piureul de dovleac, ne putem apuca de treaba. Amestecam cu mixerul, 1 minut, zaharul bun si ouale. Adaugam apoi laptele, uleiul, piure-ul de dovleac, miezul de la batonul de vanilie. Amestecam cu mixerul pana la omogenizare (1 minut la viteza medie spre mare). La final, adaugam faina, cernuta impreuna cu praful de copt, bicarbonatul, sarea si condimentele. Dam compozitia obtinua la rece pana pregatim restul crema de branza.
Pentru crema de branza, amestecam toate ingredientele (branza, care trebuie sa fie la temperatura camerei si bine scursa de zeama, oul, zaharul, faina si vanilia, pana avem o crema omogena. Pentru stratul crocant, amestecam nucile, zaharul brun, scortisoara si untul.
Incingem cuptorul la 220°C sau la aproape la treapta cea mai inalta a cuptorului, apoi tapetam cu hartiute tava pentru briose. Punem in fiecare forma o lingura de aluat cu dovleac copt. Cel mai usor e sa faceti operatiunea aceasta – si in general sa umpleti formele pentru briose, muffins, cupcakes – cu o lingura speciala pentru inghetata. Nu doar ca nu faceti mizerie, dar puteti sa controlati cantitatea pe care o puneti, astfel incat fiecare briosa sa fie de aceeasi dimensiune.
Urmeaza sa punem in fiecare forma o lingura de crema de branza, apoi completam pana sus cu alatul cu dovleac. In varful fiecarei briose punem crocantul cu nuci si dam tava la cuptor 8 minute. Apoi, fara a scoate briosele din cuptor, scadem temperatura la 180°C si lasam briosele sa se coace alte 25-30 min sau pana trec testul scobitorii. Asteptati sa se raceasca de tot, la temperatura camerei, inainte de a manca, altfel se lipesc foarte tare de hartia de copt.
Au fost absolut delicioase! Toata casa a mirosit a dovleac copt, condimente si scortisoara si mai mai ca simteam ca mai e un pic si vine Craciunul. 🙂 Dar, pana atunci, sa ne bucuram de toamna si de zilele cu soare (sper) si frunze uscate care urmeaza. 🙂 Sa va fie de cel mai bine si, nu uitati, folosind aceleasi ingrediente, puteti coace totul intr-o tava de 20x20cm, sub forma de prajitura. Pentru alte idei de retete cu dovleac copt, puteti consulta reteta de Cheesecake cu dovleac, Muffins cu dovleac copt, Biscuiti cu dovleac si ciocolata , Supa crema de dovleac sau Dulceata de dovleac, minunata in clatite!
Arata delicios reteta.
Multumesc! 🙂
Mi-au ieșit f bune. Crocantul se potriveste de minune!!!
Raluca draga, ma bucur foarte mult ca ti-au placut! 🙂
Teo, crema de branza poate fi ricotta? Am un surplus in the fridge 🙂
Poate fi! 🙂
Sunt minunate aceste briose!
Multumesc pt reteta!
Cu mare drag, ma bucur ca ti-au placut!