Ieri dimineata, cand am intrat in Lidl pentru cumparaturile noastra saptamanale, am vazut inca de pe usa afisul cu saptamana tematica – Delicii din Alpi si, ma credeti sau nu, mi-au dat lacrimile. De ce? Pentru ca deliciile din Alpi mi-au adus aminte de una dintre cele mai frumoase vacante din viata mea, cele 3 saptamani petrecute in Elvetia, bucurandu-ma alaturi de Luca de Alpi, de spek, de branzeturi de toate felurile, de mancarea delicioasa din Ticino, unde am si locuit, intr-un mic sat numit Tesserete.
Dar Alpii…atat de frumosi in toate pozele, casuta lui Heidi, locul unde marmotele invelsc ciocolata in staniol…Alpii sunt mult mai frumosi in realitate si iti taie rasuflarea. Pana cand a fiert reteta de azi – Pui cu bere si spek – am cautat pozele din Elvetia, ca sa va arat franturi din vacanta mea si cu siguranta veti intelege de ce mi-a ramas la suflet. Linistea Alpilor, peisajele care par rupte din povesti, totul a fost ireal.
Am simtit cu adevarat ce inseamna mancarea in Alpi cand am luat pranzul prima data la un “grotto”, un restaurant foarte rustic, care se numeste asa numai in partea italiana a Elvetiei si in general sunt organizate in munti sau in foste grote unde se stoca mancarea, pentru ca se conserva natural. Aici, in Alpi, in Vale Maggia, am gasit un astfel de Grotto, unde toate preparatele sunt pe baza de mamaliga, care se coace afara, la foc deschis si este servita alaturi de o bucata sanatoasa de branza locala. Las pozele sa vorbeasca de la sine si promit sa revin cu o reteta invata acolo, un desert traditional din Ticino – torta di pane, care ne-a placut atat de mutl incat am cerut reteta bucatarului si, pentru ca i-am explicat ca sunt blogger si sunt din alta tara, nu a considerat ca sunt concurenta serioasa pentru grotto si mi-a impartasit-o 🙂
Azi gatim impreuna o reteta inspirata de vacanta mea in Elvetia si de bunatatile pe care le gasim in saptamana Delicii din Alpi la Lidl – pui cu bere si speck. Speck – o specialitate de sunca afumata, maturata, extraordinar de gustoasa, face din mancarea noastra una cu o aroma deosebita, mai ales ca puiul este prajit si apoi fiert in bere. DE-LI-CIOS, mai ales alaturi de o varza murata – sauerkraut.
Ingrediente pentru 3 portii
Timp de preparare 45 min, Dificultate redusa
– 600g pulpe de pui inferioare
– 200g speck Alpengut
– 2 cepe albe mari
– 60g unt Pilos
– 60ml ulei de masline Primadonna
– 500ml bere blonda Festbier
– piper Mikado
– sare Castello
– o legatura patrunjel verde pentru garnisit
– 300g varza murata Alpengut
Mai intai incingem intr-o tigaie 30g unt si 30ml ulei de masline, pana untul e topit. Adaugam ceapa taiata julienne si putina sare si le calim pana ceapa este translucida, Adaugam si sunca speck, taiata fasii si le calim impreuna 3-4 minute, la foc mediu, amestecand des, pana ceapa incepe sa se caramelizeze. Separat, in alta tigaie, punem restul de unt si ulei de masline si prajim pulpele de pui, pe care le condimentam cu sare si piper, pana sunt frumos rumenite pe toate partile. Punem si pulpele de pui rumenite peste amestecul de ceapa si speck.
Turnam deasupra 500ml bere blonda si lasam mancarea sa fiarba la foc mic, 30-35 minute sau pana berea este evaporata de tot. Abia apoi potrivim la gust de sare si piper, pentru ca speck este o sunca foarte sarata si deci, s-ar putea sa nu mai fie nevoie de sare.
Noi am mancat cu varza murata si a fost absolut delicios! Pentru o clipa, m-am simtit din nou in Alpii mei iubiti, deci, multumesc Lidl pentru asta 🙂 Sa va fie de cel mai bine!
Foarte bun mi-a iesit si mie!
Ma bucur!
Azi le am preparat si eu… Sunt super gustoase.. O sa repet experiența.. Mulțumesc Teo:*
Irina <3 ma bucurca ti-au placut!
Wow, a avut un MEGA succes mancarea asta – multumim Teo pentru idee! Eu nu am gasit speck in ziua aia pe nicaieri, insa am cumparat o ceafa de porc foarte putin afumata si sarata, care a fost la fix 😀
Mai am si eu idei bune, cateodata! 🙂
Este minunata ideea asta!!! Mulțumesc!
Cu mare drag!