Somon cu sos de cimbru

somon cu sos de cimbru

Somonul este pestele preferat al lui Luca si singurul peste pe care l-ar manca la orice ora din zi si din noapte si pe care stie sa si-l pregateasca singur. Sigur, sub stricta mea supraveghere de mamica mult prea grijulie, insa stie 🙂 De cand am descperit la Lidl file-ul de somon proaspat, la 200g, adica o portie perfecta pentru Luca (si eu mananc cu mare drag orice ramasita), nu trece saptamana fara sa il gatim. Luca stie sa pipaie file-ul ca sa caute eventualele oscioare, pe care le scoate cu pensenta, apoi isi condimenteaza pestele cu sare si piper, eu ii aprind focul si ii incing tigaia, apoi prajim impreuna somonul. Tot el pregateste tava, pe care o tapeteaza cu hartie de copt, apoi urmareste cu grija timpul de coacere 🙂 Orice copil va fi mult mai interesat de ce mananca si va manca mai sanatos daca il invatam sa interactioneze cu ingrediente de calitate si mai ales daca ii implicam in procesul de gatire. Se simte atat de important cand ii dau sortuletul lui si il las sa participe activ in bucatarie! Stiu ca de multe ori merge mai repede sa gatiti cina dupa o zi lunga la birou daca nu va “deranjeaza” nimeni, dar gatitul impreuna cu piticii vostri nu doar ca este o avticitate foarte educationala pentru ei, dar va ajuta sa construiti amintiri frumoase impreuna. Hai, luati-i tableta din mana si chemati-l in bucatarie pentru reteta de azi 🙂

somon cu sos de cimbru

Va spuneam ca la Lidl gasiti tot timpul somon proaspat. Aflati ca saptamana aceasta este chiar la promotie, deci puteti profita pentru a cumpara file de somon, 200g la pretul de 9.99 lei. Tot in oferta este si untul irlandez, un unt minunat, cu 82% grasime, extrem de cremos, deci foarte potrivit pentru creme, prajituri si sosuri. Noi il vom folosi azi pentru sosul de cimbru dar si pentru a condimenta somonul si il gasiti la Lidl la 5.49 lei pachetul de 250g 🙂

Ingrediente pentru 2 pesoane
Timp de preparare 30min, dificultate redusa

– 200g file de somon proaspat
– 100g unt irlandez Milbona
– coaja de la o limeta
– 3 catei de usturoi
– sare Castello
– piper mozaic Kania, proaspat macinat
– ½ lingurita cimbru uscat Mikado

somon cu sos de cimbru

Ingrediente pentru sos si garnitura:
– 70g unt cu cimbru
– cimbru dupa gust
– o lingura mustar fin Mikado
– 200ml smantana dulce Pilos
– 150g orez Camolino Tira Dell

somon cu sos de cimbru

Spalam file-ul de somon, apoi il tamponam cu hartie de bucataria pentru a-l usca complet. Folosim o penseta pentru a scoate eventualele oase. Intr-un bol amestecam untul, coaja de limeta, usturoiul trecut prin presa, cimbrul, sare si piper dupa gust. Vom face un unt aromat, din care luam 2 linguri, cu care ungem bine somonul pe toate partile. Incingem foarte bine o tigaie anti-aderenta si prajim somonul unt cu untul aromat, 2 minute pe fiecare parte sau pana e frumos rumenit. Mutam somonul intr-o tava, pe hartie de copt, mai punem putin unt cu cimbru deasupra, apoi dam tava la cuptorul incins la 200°C, 5-6 minute. Cat timp somonul sta la cuptor, pregatim sosul de cimbru, pentru care incingem bine tigaia, punem restul de unt cu cimbru si mustarul. Amestecam bine, la foc mic, pana untul e topit si mustarul este amestecat. Turnam si smantana dulce, amestecam si lasam sosul sa fiarba 3-4 minute la foc mic sau pana e bine legat. Potrivim la gust de sare, piper si cimbru. Fierbem orezul dupa instructiunile de pe ambalaj, cu grija insa, pentru ca dorim sa ramana al dente, deci monitorizam timpul de fierbere. Scurgem orezul din apa in care a fiert si il punem in tigaie, peste sosul de cimbru. Amestecam bine si lasam totul sa mai dea un clocot.

somon cu sos de cimbru

somon cu sos de cimbru

Este un preparat extrem de aromat, noua ne-a placut foarte mult si abia astept sa se intoarca Luca din vacanta pentru a-l gati impreuna! Orezul amestecat cu sosul de cimbru este foarte cremos, cu o aroma subtila de lime si cimbru si merge perfect alaturi de somon.

somon cu sos de cimbru

somon cu sos de cimbru

Si, daca tot am vorbit de intoarcerea “fiului risipitor” din vacanta, ma gandesc ca multe mamici trec prin asta acum: copiii se intorc de la bunici si ne pregatim de scoala, asa ca oferta Back to school de la Lidl vine exact la timp ! AICI puteti consulta oferta de rechizite, iar AICI pe cea de hainute numai bune pentru scoala 🙂

3 Comments

  1. Am facut si eu ieri aceasta reteta pentru cina. A fost delicios. A mancat pana si iubitul meu care de obicei nu mananca peste :-D. Orezul mi s-a parut extraordinar! Cu siguranta il voi folosi ca si garnitura in alte retete 😀

  2. De cate ori trec pe acolo ma uit si parca as lua, dar nu stiu cat de proaspat este; ma indoiesc ca in orasul meu lumea cumpara destul somon ca sa nu stea prea mult in galantar.
    De retinut reteta, insa nu doar cu produse de la LIDL, ca n-o fi rau nici preparat cu ce ai prin casa, cumperi doar somon.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.