Daca saptamana trecuta va spuneam despre 3 modalitati de servire a salamurilor crud-uscate, azi a venit timpul sa vorbim despre cel mai cel dintre preparatele pe baza de salamuri curd-uscate, despre “bijuteria coroanei”, despre cel care ne-a umplut tuturor viata de scolari – SANDWICH(ul) 🙂
Desi in credinta comuna sandwichul este o gustare rapida, la care apelam de obicei cand nu am apucat sa mancam altceva, desi este vazut ca o gustare pentru scoala sau excursii, eu il vad ca pe o mica opera de arta culinara. Da, sandwichul a aparut ca o gustare (se spune ca ar fi fost “inventat” de John Montagu, care nu dorea sa se ridice de la masa de joc, asa ca manca acolo, carne de vita rece, servita intre doua felii de toast) el s-a transformat in timp intr-o intreaga ramura a gastronomiei.
Nu, sandwichul nu este fast food si nici junk food si asta sper ca vom descoperi si noi, impreuna, de-a lungul colaborarii cu Cris-Tim – retete fabuloase de sandwichuri, care l-ar face pe John Montagu sa suspine si sa isi fi dorit sa puna si altceva intre feliile de toast! 🙂
CRIS-TIM SANDWICH BATTLE – GASESTE RETETA SANDWICH-ULUI PERFECT
“Trimite retetea sandwich-ului perfect pentru tine si poti participa alaturi de mine la Sandwich battle.”
Ce trebuie sa faceti pentru a intra in #sandwichBattle? Stiu ca toti avem un sandwich care ne merge la suflet, pe care am putea sa il mancam la mic-dejun, pranz sau cina. Asa cum este pentru mine sandwichul pe care vi l-am aratat azi, cu salam crud-uscat si un sos deosebit, cu vinete si ceapa caramelizata. ACEA reteta de sandwich special o doresc eu de la voi! Puteti trimite retete voastre de sandwich pe adresa de mail teodora@teoskitchen.ro, cat mai detaliate, cu poze, cu voi gatind sandwich-ul preferat sau savurandu-l alaturi de cei dragi.
CUM ALEGEM CASTIGATORUL? Dintre retetele trimise de voi, am sa o aleg pe care care e cea mai inovativa, intr-o combinatie de gusturi si ingrediente cat mai speciale, reteta de sandwich care ma impresioneaza cel mai mult.
EU SI CASTIGATORUL PLECAM LA SANDWICH BATTLE! Premiul consta in posibilitatea de a participa alaturi de mine la actiunea Sandwich Battle, in cadrul unui eveniment organizat in bucataria restaurantului Iconic Food Wine & Design by Camelia Sucu. Fiecare blogger participant (Laura Laurentiu, Oana Igretiu, Cristina Toth, Florin Itu si iubita voastra TEO) face echipa cu cititorul castigator pe blogul lui si trebuie sa pregatim on the spot reteta noastra de sandwich!
JURIZARE: Fiecare echipa va avea la dispozitie toate ingredientele necesare pentru realizarea a 10 sandwich-uri dupa reteta castigatoare.
PREMIUL? Sandwich-ul castigator va fi mentinut 1 luna in meniul restaurantului sub denumirea aleasa de echipa castigatoare. Castigatorilor din afara Bucurestiului li se va asigura transportul dus-intors si cazarea la hotel pentru o noapte. Este un concurs la care sper sa participati in numar cat mai mare si apoi, impreuna cu mine, sa prezentam juriului reteta sandwichului perfect! Am foarte mare incredere in voi si abia astept sa gatim impreuna!
Acum sa va arat unul din sandwichurile pe care eu le gatesc nu ca si gustare, ci ca fel principal la pranz sau chiar la o cina speciala alaturi de prieteni sau familie. Puteti sa il faceti si sub forma de panini, adica o data ce ati pus toate ingredientele si sandwichul e gata, sa il puneti in panini maker sau in grill 🙂
Ingrediente pentru 4 sandwichuri:
– 2 vinete medii
– 2 linguri ulei de masline
– sare si piper dupa gust
– 2 linguri iaurt grecesc
– o ceapa rosie mare, de apa
– 30g unt + 2 linguri ulei de masline
– 4 catei de usturoi
– salamuri crud-uscate Cris-Tim – chorizo, Napoli, Sinaia, Salam Banatean
– rucola si rosii pentru servit
– 4 mini baghete/ciabatta
Mai intai taiem vinetele in felii de cca 1cm grosime, le asezam in tava pe hartie de copt, le stropim cu ulei de masline, le condimentam cu sare si piper, apoi le coacem in cuptorul incins la 200°C 15-20 min sau pana sunt coapte. Le intoarcem o data in timpul acesta, pentru a se coace uniform. Dupa ce sunt coapte, le scoatem din cuptor, le lasam sa se raceasca putin, apoi le decojim (coaja vine foarte usor jos) si le punem intr-un bol. Paseram vinetele cu o furculita, impreuna cu iaurtul grecesc, care va face sosul super-cremos. Cat timp vinetele stau la cuptor, noi incingem foarte bine o tigaie, in care punem untul si uleiul de masline, pana untul e topit. Caramelizam ceapa taiata pestisorii, amestecand des. Punem si un praf de sare peste ceapa. Intreg procesul de caramelizare, la foc mic, dureaza undeva la 20 min sau pana ceapa e aurie. Abia la final punem si usturoiul trecut prin presa de usturoi sau tocar foarte fin din cutit. Sotam si usturoiul impreuna cu ceapa 1 minut, amestecand des, cu grija ca usturoiul sa nu se arda, pentru ca devine amar.
La final nu ne ramane decat sa amestecam ceapa caramelizata cu vinetele si sa potrivim totul la gust de sare si piper. Taiem fiecare bagheta/ciabatta pe jumatate, punem rucola, apoi un strat generos din crema de vinete cu ceapa caramelizata si salamurile crud-uscate Cris-Tim, in combinatia care ne place cel mai mult.
A fost un sandwich absolut delicios, combinatia de vinete coapte+ceapa caramelizata+salam+salata de rosii a fost delicioasa! O combinatie intre sandwich-ul cu salata de vinete si rosii pe care ni-l facea mama in copilarie si un iz de gourmet dat de salamurile crud-uscate si ceapa caramelizata. Sa va fie de cel mai bine si astept cu mare drag retetele voastre pe Sandwich Battle pe adresa de mail teodora@teoskitchen.ro
Buna, Teo!
Inainte de a porni la drum cu acest concurs, am o intrebare. Sandwich-ul perfect trebuie sa contina neaparat produse crud uscate din gama Cris-Tim sau ne putem folosi si de alte ingrediente (carne, peste, fructe de mare etc.)?
Astept cu interes un raspuns. Multumesc!
Buna Corina 🙂 De preferinta ar fi sa fie pe baza de mezeluri crud-uscate, in combinatii cat mai deosebite! Abia astept sa vad reteta ta <3