Retete culinare, dulciuri cu fructe – asta avem azi! Fara prea multe introduceri azi, pentru ca abia ce am terminat de baut 2 litri de limonada cu pepene si abia ma misc si sa scriu! Dar pot sa va spun ca sunt fericita ca SPER ca vara e pe ultima suta de metri si sper sa vina toamna cat de repede. Nu doar vara asta m-a deranjat, ci vara in general. Eu functionez mult mai bine cand temperatura este sub 15 grade, da da, chiar si cu minus in fata 🙂 Dar am zis sa profit de ultimele zile (cel putin asa sper eu sa fie) de vara cu o prajitura cu nectarine, foarte de sezon, foarte simplu de facut si cu ingrediente pe care le avem toti in casa 🙂
Ingrediente pentru o tava de 35x40cm
– 150ml ulei de floarea soarelui
– 5 oua mari
– 200ml smantana
– 200g zahar
– miezul de la un baton de vanilie
– 300g faina
– ½ pliculet praf de copt
– ¼ lingurita sare
– coaja si sucul de la o limeta sau o lamaie
– 4 linguri pesmet
– 1 kg nectarine
Mai intai incingem cuptorul la 180°C si tapetam cu unt si hartie de copt sau cu unt si faina tava pentru copt. Intr-un bol mare amestecam cu miexul, la viteza medie, 5 minute ingredientele umede: uleiul, zaharul, ouale, smantana, vanilia. Cand compozitia este bine legata si omogena, cernem desupra faina, praful de copt si sarea. Continuam sa amestecam pana avem o compozitie de consistenta inghetatei topite. Punem jumatate din compozitie in tava, nivelam cu o spatula, apoi presaram pesmetul. Punem peste pesmet nectarinele taiate cubulete, apoi turnam si restul de aluat, cat de uniform putem. NU mai folosim spatula pentru a-l nivela, pentru ca vom apasa nectarinele si se vor lasa la fundul tavii. Dar putem nivela aluatul batand usor tava de blatul de lucru. Dam apoi prajitura la copt 45-50 min sau pana trece testul scobitorii si e frumos rumenita.
Lasam prajitura sa se raceasca de tot in tava si abia apoi o putem taia. E si mai buna daca sta la rece peste noapte, dar nu sunt sigura ca va puteti abtine pana dimineata sa o gustati! 🙂 Sper sa va placa, sa va fie de cel mai bine si LA MULTI ANI din tot sufletul tuturor Mariilor din viata mea si din a voastra 🙂 Va pup!
Draga Teo, smintina este din cea dulce pt. frisca sau acrisoara? Multumesc.
Dana draga, smantana este cea obisnuita, fermentata
Arata divin!!!
Multumesc <3
Buna Teo, azi vreau sa fac prajitura si am o intrebare, la cate grade trebuie sa fie cuptorul? O zi frumoasa!
Oana draga, am scris si in reteta “Mai intai incingem cuptorul la 180°C” 🙂
Vai cum arata! Nu mai pot de pofta. O sa-mi fac cu capsuni in loc de nectarine.
Spor mult! 🙂
Ceao Teo, am facut reteta cu nectarine si a iesit foarte bine, surprinzator de bine pentru ca este un aluat pe care eu nu l-am mai incercat. Si am zis sa incerc si cu prune, doar ca de data asta nu a mai iesit, nu s-a copt deloc la interior, a ramas crud, chiar daca a trecut testul scobitorii. Asa ca banuiesc ca e de la faptul ca prunele sunt zemoase fata de nectarine. Ai cumva un pont pentru varianta cu prune? Multumesc frumos.
Roxana, incearca sa pudrezi prunele cu faina sau pesmet inainte de a le pune in prajitura 🙂 Mult spor!
In prajitura pot adauga iaurt in loc de smantana