Trebuie sa recunosc: nu stiu daca „la noi in Ardeal” sau numai „la noi in gospodarie”, dar in afara de ciorba de burta nu se prea fac ciorbe „albe”. Da, sigur, nu am fi ardeleni daca nu am pune o tona de smantana in ciorba (si nu numai). Dar in familia mea, ciorba de pui a la grec sau ciorba raduteana nu era pe lista de preferinte pana nu am prins eu drag de ele.
Pentru mama si Buni, #HaiSaMancamImpreuna o ciorba inseamna, in ordinea numerelor de pe tricou: ciorba de fasole boabe cu ciolan sau orice alt fel de afumatura, ciorba de cartofi si ciorba de fasole verde. Desi, noi le spunem „supa” chiar daca sunt acrite. Mai exista si o ciorba delicioasa, fara nume, careia ii spunem „aia cu bucatele de carne”. Mama o face cu cotlet de porc sau pulpa, pe care le taie cubulete mici si mai pune o tona de legume.
Apoi la loc de cinste este supa de gaina, cu taietei sau galuste (Buni cu taieteii facuti de ea, mama cu galustele pe care vesnic le cearta ca ies prea moi sau prea tari). Dar supele albe…mai putin. Mai facea Buni un bors foarte bun cu tacam de pui, pe care mama ulterior l-a transformat in supa cu tacam de pui. Si supa de salata, care tot asa, este de fapt tot o ciorba. Trecem asta cu vederea pentru ca este absolut delicioasa si mama nu se zgarceste niciodata la zderentele de ou cand o gateste. Iar asta nu poate decat sa ne bucure pe toti 🙂
Acum ca am trecut in revista cam toate supele si ciorbele pe care le gatim in familie si printre care, dupa cum bine puteti observa, NU se ragaseste ciorba radauteana. Dar vreau sa va spun cum am ajuns sa o iubesc. Pai, o iubesc pentru ca este combinatia perfecta intre alte doua ciorbe pe care le ador: ciorba de pui a la grec si ciorba de burta. Doar ca are mult mai multe legume (mie imi place sa fie foarte deasa). Iar pieptul de pui o face mai putin grasa, spre deosebire de burta.
Puteti folosi doar piept de pui sau de curcan dar si pulpa, dezosata sau nu. Tot pentru a face ciorba mai dietetica, puteti folosi iaurt grecesc in loc de smantana. Ce v-as sugera insa nu omiteti este usturoiul, care da gustul deosebit ciorbei si o apropie de ciorba de burta ca si gust. Si nu spun asta doar pentru ca iubesc atat de mult usturoiul incat l-as manca gol 🙂
Ingrediente pentru o oala de 4 litri de ciorba, adica suficient cat sa puteti spune
#HaiSaMancamImpreuna toata familia, cu bunici cu tot 🙂
- 100ml ulei de floarea soarelui
- o ceapa mare, rosie sau alba
- o telina medie (sau ½ dintr-o telina mare)
- 3 morcovi
- o gulie
- o bucata pastarnac
- 3 radacini patrunjel
- un ardei gras rosu/kapia/gogosar
- sare si piper dupa gust
- 2 piepti de pui mari, cu tot cu os
- 5-6 catei de usturoi
- 500ml smantana/iaurt grecesc
- 4 galbenusuri de ou
- o legatura mare de patrunjel verde tocat marunt
- 3 linguri otet/zeama de lamaie
Invata sa pregatesti CIORBA RADAUTEANA pentru familia ta cu un simplu click >>AICI<<
Teoooooo! Pe cine vrei sa ingrasi?
Pe nimeniiii 🙂 Mancam cu masura tot, da? 🙂 Pupici!
Fiind moldoveanca,astfel de ciorba foarte des o pregatesc si ne place mult de tot!
Sper sa nu te superi daca-ti spun ca in farfuria cu ciorba radauteana nu trebuie sa se gaseasca nici o bucatica de leguma sau zarzavat;legumele se fierb cu pieptul apoi se scot;este exact ca si ciorba de burta,in farfurie doar burta si zeama cu smantana,galbenus,usturoi asa cum stii.
Imi cer scuze daca am in draznit sa-ti dau sfaturi dar trebuie sa-ti spun ca te urmaresc si te apreciez!!O zi minunata in continuare!!
Probabil, cate bordeie atatea obiceie, vorba romanului 🙂 La mine a ajuns in varianta asta si este una dintre cele mai bune ciorbe pe care le-am mancat vreodata 🙂 Te pup!
se primeste doar u piept de pui? nu merge alta carne de pui?
Poti folosi si pulpe sau pui intreg 🙂
Da, si ciorba mi.a iesit fenomenala. Atat de mult ne.a placut , ca am facut.o din nou.
Ador mancarea buna si…mai ales cand si ceea ce eu gatesc e delicios si mancat cu pofta!(nu doar de mine ci si de musafiri – iar cand primesti tona de laude spui ”aaa…ati auzit de Teo? Teo’s Kitchen?:-) pai atunci cautati pe google!”
Multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase, mi-au mers pana la suflet :*
Teo, tu fierbi impreuna legumele deja tocate si carnea? Nu e complicat sa iei spuma apoi?
Lizzie, daca fierbi la foc mic, nu ai niciun fel de problema 🙂
Facuta, mancata si laudata – chiar era o ciorba pe care o comandam des la restaurant, need no more! A iesit excelenta 😀
Super!!! 🙂
Ma regasesc atat de mult in descrierea ta in ceea ce priveste supa si ciorba. Toate-s supe!
Ciorba asta o sa o incerc azi! Deja stiu ca va fi excelenta ;).