Mi-e dor de Istanbul. De cel pe care l-am vizitat eu in CJX, nu de cel pe care, din pacate, il vad acum la stiri. Dimineata, cand am porit din Varna, am fost plini de entuzism ca vom ajunga la Istanbul in cateva ore. No, n-o prea fost sa fie asa, se prea poate sa fi ratat o intrare pe autostrada pe ici pe colo. Dar am ajuns cu bine, seara la 9 fix, cand GPS-ul ne-a dus, fara greseala, fix la KM 0 din Istabul – Piata Taksim, de unde ne-au preluat pretenii turci de la clubul Fındıklı Rotaract Kulübü. Ne-au dus sa mancam, pentru ca, vazand acum pozele din seara aia, imi dau seama ca dupa 12 ore pe drum aratam…de parca trebuia musai musai sa mancam ceva 🙂
Am mers la un kebab, cum se si putea altfel, dar, inainte de a comanda, am primit din partea casei Lahmacun. Gazdele noastre ne-au explicat ca, desi se numeste pizza turceasca (in afara Turciei, pentru ca turcaletii NU ii spun asa), modul de preparare si ingredientele sunt foarte diferite. Nu se foloseste branza deloc, iar focusul este pe ingredientul principal, carnea tocata. De fapt, este un amestec de carne tocata si legume (de obicei destul de picant), intins pe un aluat foarte subtire (multa mai subtire decat aluatul de pizza normal) si foarte crocant, aproape ca un biscuite. Ingredientele traditionale de baza sunt: carne tocata (nu de porc), pasta de ardei si rosii (salca), rosii, ceapa, ulei, ardei.
Dintre condimente, cel mai folosit este cuminul (chiminionul turcesc). Dar, de la o regiune la alta, se folosesc si fulgii de ardei – Pul Biberi – pe care i-am gasit peste tot, de la magazinul din colt si pana la Bazarul de condimente din Istanbul, in mai multe varietati, de la dulce si pana la foarte foarte picant (era sa ma sufoc acolo-ni, la degustare, atat de picant 🙂 ).
Noi facem azi lahmacun de Cluj, o reteta pe care am apropiat-o cat de mult am putut de original. Si eu cred ca a iesit o “pizza turceasca” delicioasa 🙂
Ingrediente pentru blat (12 bucati)
- 350g faina
- 2 lingurite drojdie uscata
- 2 lingurite sare
- 2 lingurite zahar
- 250ml apa calduta
Le amestecam pe toate, framantam un aluat elastic, pana nu se mai lipeste de maini si e bine legat. Apoi formam o bila, pe care o mutam intr-un bol curat, uns cu putin ulei. Il acoperim cu un prosop curat si il lasam sa dospeasca timp de o ora, timp in care noi pregatim amestecul pentru carne tocata.
Ingrediente pentru amestecul de carne tocata:
- 400g carne tocata de vita
- o ceapa mare data pe razatoare
- 2 rosii mari, date pe razatoare
- o legatura de patrunjel verde, tocat marunt
- 3 catei de usturoi dati pe razatoare
- 2 ardei iuti tocati marunt
- 2 lingurite pasta de tomate
- 2 lingurite pasta de ardei
- 2 lingurite fulgi de ardei
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita piper
- 100ml apa
Le amestecam bine bine toate si lasam amestecul cel putin o ora la frigider inainte de a-l folosi. Dupa ce aluatul a dospit timp de o ora, il impartim in 10 parti egale, din care modelam 10 bile. Le intindem pe masa pudrata cu faina, in cercuri de cca 15-20cm diametru si foarte subtiri. Pregatim o tigaie pe care o incingem bine. Pe fiecare disc de aluat punem 2-3 linguri din amestecul de carne tocata si le intindem foarte bine. Prajim lahmacun 2-3 minute in tigaie sau pe plita incinsa, fara adaos de ulei, pana e rumenit pe margini si carnea e facuta. Pe masura ce le coacem, le acoperim cu folie, dar asta numai daca dorim sa se inmoaie placintelele, ca sa le putem rula. Daca dorim sa fie foarte crocante, le scoatem pe farfurii individuale.
Cam atat 🙂 Destul de simplu si foarte aromat. Noua ne-a placut mult pizza turceasca si am mancat-o cu iaurt natur si ezme – salata turceasca de rosii. Reteta pentru ea urmeaza in zilele urmatoare pe blog 🙂 Sa va fi de cel mai bine si, cu mare dor de Istanbul in suflet, va spun pofta mare! Si, daca va e pofta de ceva bun bun, incercati cu incredere si reteta de SIMIT – covrig turcesc, care, nu ca l-am facut eu sau ceva, dar a iesit absolut minunat! 🙂
retetele tale sunt minunate,draga Teo,nu putem decat sa-ti multumim si sa inghitim in sec pana cand le-om face si noi.
Elena, esti mult prea draguta si cuvintele tale mi-au mers la inimuca, asa de dimineata 🙂 Sper sa incerci cat mai multe retete de pe blog si sa iti placa mult de tot! O zi faina sa ai :*
O reteta minunata,cum ne-ai obisnuit. Putin chimion aduce o savoate deosebita papilelor gustative,merge foarte bine si un ardei rosu taiat marunt
🙂 Sa va fie de bine!