Tocanita de galbiori

tocanita de galbiori

Unele zile sunt fancy, cu inghetata cu biscuiti Oreo facuta in casa si Simit turcesc, altele sunt asa, ca la buni acasa, ca in copilarie, cu mamaliga cu branza si smanata si mai ales cu tocanita de galbiori. Sa va fereasca bunu’ Dumnezo cat de buna a putut sa fie! In prima faza mi-a fost un pic groaza sa ma apuc de treaba, ca nicio gospodina intreaga la cap nu face tocanite pe caldurile astea, dar apoi…pofta si galbiorii care imi zambeau din cosulet m-au posedat sa aprind aragazul si nu regret deloc! A fost minunata! Se face foarte simplu, nu stiu cum e tocanita de ciuperci in alte zone, dar eu va arat cum e ea la noi in Ardeal, simpla, cu putine ingrediente, dar foarte aromata si mai ales foarte cremoasa.

tocanita de galbiori

Ingrediente pentru o oala mare de tocanita 🙂
– 2 kg galbiori
– 100ml ulei de floarea soarelui
– 2 cepe mari alte, tocate marunt
– 3 catei de usturoi
– sare, piper, boia (paprika) dulce
– 3 linguri faina
– 100ml apa
– o legatura mare de patrunjel tocat marunt

Mai intai ne ocupam de galbiorii, care trebuia spalati foarte bine si curatati si mai bine. De obicei eu umplu chiuveta cu apa si ii clatesc acolo, in mai multe ape, asa nisipul si pamantul de pe ei tinde sa se lase la fundul chiuvetei. Apoi ii clatesc in mai multe ape in sita si, la cei care sunt mai mari, le tai partea din codita care a stat in pamant. Apoi il las sa se scurge de tot in sita, cam o ora asa. Dupa ce facem operatiunea asta, putem sa ne apucam de tocanita propiu-zisa: intr-o cratita incapatoare incingem uleiul si calim ceapa cu putina sare, pana devine translucida. Tragem de pe foc, punem boia (cam o lingurita cu varf am pus eu), sare si piper, amestecam bine. Nu prajim boiaua in ulei, direct pe foc, tinde sa devina amara. Punem apoi si ciupercile, amestecam si punem totul pe foc, la foc mediu. Nu e nevoie sa adaugam apa peste ciuperci, vor lasa ele apa suficienta. Lasam totul sa fiarba pana apa lasata de ciuperci scade la jumatate si gustam ciupercile sa ne asiguram ca sunt fierte. Separat, facem un amestecm din faina si apa, amestecand bine cu telul ca faina sa fie bine dizolvata si sa nu faca cocoloase. Luam si un polonic bun din zeama de pe ciuperci si amestecam, apoi turnam totul in cratita si amestecam bine. Lasam sa fiarba la foc mic, 7-8 minute, amestecand in continuu, pana sosul e bine legat si tocanita e foarte cremoasa. Tragem de pe foc si punem patrunjelul tocat marunt, apoi amestecam din nou, potrivim la gust de sare si piper si gata! 🙂

Tocanita de galbiori merge cel mai bine si mai bine cu mamaliguta. Si daca tot am fiert mamaliga, nu m-am putut abtine sa nu fac si o Mamaliga cu branza, smantana si gusa afumata….un dezmat total, servit in farfuriile mostenite de la strabunici, de prin 1930 fiecare. Sa va fie de cel mai bine si bucurati-va de ciupercile de padure acum at sunt in sezon dar numai si numai daca le luati din surse controlate, da?

tocanita de galbiori

tocanita de galbiori

tocanita de galbiori

12 Comments

  1. Roxana

    Bhna. De unde cumperi galbiori proaspeti? Ms

  2. Viorica

    Nu vad in reteta unde si cand punem usturoiul. Sa-l pun peste ceapa la calit sau la fiert, peste sos?

    • Da, la final, cand ceapa este calita, punem si usturoiul si il mai calim foarte putin, cat sa isi elibereze aroma. Daca se prajeste prea tare, usturoiul devine amar. Spor!

  3. Foarte gustoasă tocanita. Felicitări! Eu am luat galbiori proaspeți de la Lidl si chiar nu stima ce sa fac cu ei 🙂

  4. Flora

    GALBIORII CRESC IN PADURE… SI II POTI ADUNA SINGUR… O ADEVARATA FERICIRE. SUCCES1

  5. Croitor

    Am dor 400 Grm de gălbiori sau trebuie chiar 2 kg…rsp?

    • Faceti din cat aveti si adaptati ingredientele. Din 400 g va iesi putina tocanita, insa suficienta cat sa va faceti pofta.

  6. Cornelia

    Bună seara! Săptămâna trecută, fiind in concediu in Bucovina, am cumpărat galbiori, i-am pus la congelator și, ajungând acasă, i-am preparat cu smântână. De-abia așteptam să mănânc, dar, spre surprinderea mea, au un gust amarui. Oare unde am greșit? Menționez că i-am opărit separat, iar sosul l-am făcut cu usturoi, smântână pt gătit, puțină făină, subțiată cu lapte dulce. Când m-am stea era caldă, era picantă, ca și cum aș fi pus piper in exces, dar când s-au răcit, a dispărut gustul picant, dar este puțin amărui. Este pt prima dată când îi pregătesc, mai am in congelator și aș dori să îi pregătesc și să îi și pot manca. Mulțumesc anticipat!

    • Buna ziua! Cu siguranta galbiorii au fost de vina. De regula, daca sunt batrani (trecuti de vreme) sunt mai amari.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.