Pate de casa

pate de casa

Noi ce mai ungem pe paine? Pate de casa? Cam asta e intrebarea de la care am pornit imediat dupa Revelion, cand, satula de retete culinare cu maioneza, porc si alergica deja la tot ce inseamna “porcarii”, am mers , ca tot romanul, la cumparaturi. Da, am vazut la stiri ca a fost batalie in magazine inainte de Craciun, a fost calcare in picioare intre Craciun si Anul Nou si dupa anul nou a fost Apocalipsa din hypermarketuri pentru ca, nu-i asa, cu mic mare, toata lumea si-a propus sa manance mai sanatos si mai ales sa inceapa ceva dieta, orice fel de dieta, din…5 ianuarie…ca no, mai este mancare de la Craciun si no…sa nu fim chiar asa radicali si sa incepem dupa Sfantul Vasile si Sfantul Ion si care sfinti or mai fi 🙂 Da da, asa facem toti si mai ales TOATE in decembrie, ne pregatim cu rezolutiile de An Nou si cea mai populara dintre ele este rezolutia de a fi slabe, merse la sala, bautoare de apa plata cu lamaie si mancatoare de salaturi si ierburi mai ceva ca o gazela 🙂 Sa ne ajute bunu’ Dumnezo sa ne si ducem rezolutiile la bun sfarsit si sa ne prinda decembrie 2015 slabe si minunate! 🙂 Pana atunci…noi ce mai ungem pe paine? Piticilor ce le punem in sandwich la scoala, ca azi a inceput si scoala, de altfel! Va spun eu: un pate de pui facut in casa, cu ceapa caramelizata, un pic de vin roze cat sa ii dea gust si foarte cremos de la smantana dulce!

Ingrediente pentru un borcan de 500g:
– 400g ficat de pui curatat bine si spalat
– 2 cepe rosii taiate grosier
– 2-3 catei de usturoi
– 2 linguri ulei
– 50g unt
– o lingurita zahar brun
– o lingura reductie de otet balsamic
– 50ml vin roze
– 150ml smantana dulce
– sare, piper, cimbru

pate de casa

Intr-o tigaie mare punem untul si uleiul si cand untul e topit, punem la calit ceapa si usturoiul pana sunt moi si ceapa devine translucida. Stingem cu vinul si lasam pe foc 5 minute, la foc mediu, amestecand des, pana se evapora alcoolul din vin. Punem apoi otetul balsamic si zaharul brun, amestecam bine si lasam pe foc 10 minute, la foc mic, amestecand des, pana ceapa este caramelizata. Punem apoi ficatul de pui, condimentele si apa cat sa acopere bine ficatul, amestecam, lasam pe foc pana lichidul a scazut aproape de tot si ficatul e facut.

pate de casa

Nu ne ramane decat sa punem smantana dulce, mai lasam 1 minute pe foc, la foc mare, amestecand des, apoi dam totul prin blender. Potrivim la gust de sare si piper si punem al nostru pate de casa in borcan.

pate de casa

Tine o saptamana la frigider fara nicio problema si daca doriti, puteti topi putin unt, pe care il turnati deasupra, asa cum am facut eu. Daca alegeti sa puneti unt deasupra, va sugerez sa folositi un unt gras, “ca lumea” cum s-ar spune la noi in Ardeal, pentru ca un unt slab nu face altceva decat sa strice gustul pateului, avand foarte multa apa si nici prea aspectuos nu va fi dupa ce se intareste. Cam atat pentru azi si sa nu uit, daca tot e prima reteta pe 2015: La Multi Ani, dragii si dragele mele, sa aveti un 2015 minunat si tot ce imi doresc pentru mine si Luca sa vi se intample si voua! Va pup!

pate de casa

pate de casa

pate de casa

pate de casa

8 Comments

  1. Julieta

    Draga mea,mii de multumiri pentru nenumaratele idei minunate,surse de mare inspiratie!!Tocmai am pregatit amestecul pentru tarte,urmeaza tarta Linzer,caci biscuitii Linzer nu ne-au ajuns nici la o masea :)Au avut un succes fenomenal,la fel ca in anii anteriori!!
    Astept sa ne luminezi si in 2015 si sa veselesti papilele gustative si de ce nu??!! sa ne salvezi casniciile 🙂 doar dragostea trece prin stomac 😉

    La multi ani,draga noastra,sa iti dea Dumnezo numai bune,bine,sanatate si impliniri!!Numai bune si noroc lui Luca,lui George si multa sanatate bunicii Sia!!!

  2. Multumesc,foarte bune retetele!!!!

  3. Lorena Botorea

    Foarte bun pateul, l-am facut deja de 2 ori, si ii place la nebunie fetitei mele de 2 ani

    • Super! Si Luca al meu e mare fan 🙂 Ma bucura intotdeauna cand cei mici aleg varianta “de casa” a produselor pe care in mod normal le luam gata facute din magazin 🙂

  4. Simona

    Teo, imi spui te rog cum se face reductia de otet balsamic. Multumesc (big fan :))

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.