Banutii cu dulceata de zmeura sunt de fapt niste biscuiti de casa foarte aromati si fragezi, care merg pefect cu un pahar de lapte cald sau unul de ceai. Luca ii iubeste si eu sunt fericita ca rezista pana la 2 saptamani in recipiente inchise etans, deci avem “ceva dulce” asigurat pentru gustari si pachetelul de la scoala. Si apropos de scoala, dati-mi voie, asa de inceput de an, sa va spun parerea mea despre clasa 0, intr-un articol separate, pe care il public putin putin mai tarziu 🙂 Pana atunci, banuti cu dulceata de zmeura!
Ingrediente pentru 40 bucati:
– 300g faina
– 1 pliculet praf de copt
– o lingurita scortisoara
– un varf de cutit sare
– 200g unt gras
– 100g zahar
– 2 lingurite zahar vanilat – reteta AICI
– un galbenus
-dulceata de zmeura
Mai intai amestecam cu mixerul, la viteza mare untul la temperature camerei cu zaharul si zaharul vanilat pana avem o spuma si granulele de zahar nu se mai simt deloc. Punem apoi galbenusul si amestecam iar la final faina, cernuta impreuna cu praful de copt, sarea si scortisoara.
Amestecam cu mixerul 1-2 minute sau pana avem un aluat omogen, care se dezlipeste usor de pe peretii vasului.
Invalim aluatul in foile alimentara si il dam o ora la frigider. Apoi, faceem bilute de aluat, mai mici decat o minge de ping-pong, pe care la azesam in tava, pe hartie de copt, lasand spatiu intre fiecare, pentru ca se intind la copt. Apasam cu degetul fiecare biscuit pentru a-I face o adancitura in mijloc, pe care o umplem cu dulceata de zmeura. Coacem 12 minute prima tura, sau pana biscutii sunt usor rumeniti.
Cateva sfaturi utile 🙂 Biscutii sunt inca moi cand ii scoatem din cuptor, insa pe masura ce se racesc se intaresc, asa ca e indicat sa ii lasam sa se raceasca pe un gratar de bucatarie pana ajung la temperature camerei. Intre timp, noi coacem o noua tura de biscuiti. Atentie, pe masura ce cuptorul se incinge tot mai mult, de la o tura de biscuit la alta, trebuie sa ii tinem tot mai putin la cuptor. De exemplu, eu i-am copt pe toti in 4 ture, iar la ultima a fost copti in doar 8 minute. Iar daca doriti sa faceti dulceata de zmeura in casa, puteti incerca reteta mea preferata, pe care o gasiti AICI. Sa va fie de bine! 🙂
Buna Teo, In loc de zahar pot pune miere in compozitia aluatului?
Poti pune, da, dar va trebui sa pui mai multa faina si nu mai ies la fel de fragezi, vor iesi mai “compacti” si mai tari. Te pup si spor la bucatarit!
Minunați, delicios de pufoși și aromați. Se fac foarte ușor și se termină intr-o clipită. Pe viitor sigur voi face porție dublă. Mulțumesc de rețetă!
Raluca, sa va fie de cel mai bine, ma bucur extraordinar de mult ca v-au placut si au avut asa trecere! 🙂
Sunt deliciosi!Suntem la a doua tura si nu ne saturam de ei.Scortisoara face totul….
Teo, imi spui, te rog, la ce temperatura se coc banutii?! As vrea sa-i incetc si eu, dar parca n-as face experimente 🙂 Multumesc frumos!
Geta, la 180 de grade 🙂 Mult spor!
Multumesc frumos, Teo! Au iesit niste banuti tare deliciosi…cu siguranta de sarbatori voi face portie dubla. Sarbatori fericite!
au iesit foarte buni !!
Bună, Teo! Aş putea pune şi nucă măcinată în compoziție? Mulțumesc frumos!
Sigur ca da! Te pup si spor la gatit! 🙂
Buna in loc de unt oare ar merge margarina sau ulei ? Suntem cu intoleranta la laptele de vaca
Oana, mai degraba untura decat margarina, sincer 🙂 daca e musai, da, margarina 🙂
Deliciosi!! Dar mi-au iesit un pic sfarmiciosi. Asa trebuie sa fie, sau am facut eu ceva gresit?
Iulia, fiind un aluat foarte fraged, e normal sa fie sfarmiciosi, nu sunt ca si biscuitii din comert cu diversi amelioratori 🙂 Te pup si ma bucur ca iti plac!
Bună, draga mea !… Am citit rețeta ta,m-am hoțărîtsă fac și eu pentru wekeend,aveam toate îngredientele la îndemănă, cu excepția dulceții de zmeură de Rîureni … Am dulceață de zmeură făcută de mine, cu zmeură din grădina mea ,în care pe lîngă zmeură și zahăr, am mai pus un ingredient care la mine acasă se găsește din belșug și care dă un gust aparte tuturor preparatelor mele … M-am gîndit ,însă,ca înainte de a mă apuca de preparat delicioșii biscuiți, să te întreb dacă aș putea cumva,să înlocuiesc „,dulceața de Râureni ” cu dulceața de zmeură pregătită de mine ?…Dacă răspunsul tău va fi afirmativ, promit ca într-o viitoare postare să-ți distribui și ție, cîte c puțin, din ingredientul meu „minune ”…Pînă răspunsul tău o să-mi parvină, te pup, te felicit pentru tot ceea ce faci,pentru că faci bine, și cu scuzele de rigoare pentru scrierea mea, poate puțin glumeață, mă înclin !
Cum viata insasi este o dulceata, nu vad de ce ne-am impiedica de detalii. 🙂 Si eu fac o dulceata de zmeura foarte buna.
Deliciosi si simplu de facut
Asa e, multumesc!