Fritto misto inseamna, asa cum ii spune si numele, un amestec de…chestii prajite, fie legume, fie carne dar cel mai cel este fritto misto cu fructe de mare. Da, nu este una din acele retete culinare pe care la mancam zi de zi, este costisitoare, este o delicatesa, dar merita fiecare leut cheltuit si fiecare minutel de munca š Sigur, e ceva treaba, dar daca urmati cu atentie instructiunile noastre, nu aveti cum sa dati gres! Si pentru ca m-am gandit ca poate nu e suficient sa va arat in poze si sa va explic cum se curata crevetii si calamari, George, jumatatea mea mai buna si un chef asa cum ar trebui sa fie, ne arata exact cum sa procedam, deci avem doua filmulete, ca sa fim siguri ca facem treaba buna š
Incepem cu crevetii, pe care eu personal uram sa ii curat si mi-am dat seama ca se intampla asta pentru ca ma chinuiam prea tare, cand de fapt treaba e foarte simpla, asa cum ne arata George:
Si pentru ca “verba volant, scripta manent”, vorba aia, sa va si scriem cum sta treaba cu crevetii. Fie ca ii cumparati congelati sau proaspeti, daca nu sunt decorticati…ghiciti? Trebuie decorticati!
Daca crevetii au cap, le rupem capul, pe romaneste š Cum a sunat asta! Apoi le dam cochilia jos, ii decorticam fara mila. Da, o sa aveti impresia ca se rupe crevetele, dar nu e cazul, nu se rupe nimic, trageti linistiti de cochilie si o data cu ea vin si piciorusele. Daca piciorusele opun rezistenta, le rupem separat, nu-i bai. Dupa asta ii taiem frumos pe mijlocul spatelui (nu va faceti griji, crevetele insusi va ghideaza pe unde trebuie sa taiati), nu foarte adanc, ci fix pana ajungem la…cum sa ii spun sa nu sune urat? Ideea este ca o sa vedeti o “dunga” neagra, ca sa nu ii zic uratel, pe care o scoateti cu varful cutitului.
Dupa asta ii spalam bine si ii lasam sa se scurga pe servetel. Cat timp ei stau pe servetel, noi bem o gura de vin si incercam sa uitam ce tocamai am facut, repetandu-ne obsesiv in cap ca sunt foarte buni crevetii, sunt foarte buni crevetii, sunt foarte buni crevetii, sunt foarte buni crevetii… š
Sa trecem la calamari, care sunt si mai si decat crevetii, un pic mai neplacura operatiunea de curatare, dar, dupa ce va intrati in ritm, treaba merge struna! Cel putin asa pare in filmulet š
Daca in cazul crevetilor ne-am repetat obsesiv ca sunt buni si ca merita operatiunile preliminare usor scarbosele, in cazul calamarilor s-ar putea sa avem nevoie de terapie š cel putin mie mi se pare o operatiune nu prea faina, dar daca treā sa trec prin asta ca sa ii mananc…o sa fac si asta. Bine, a facut George, da eu m-am uitat si o sa treaca o vreme buna pana imi trece imaginea din minte! Glumesccccccccc! š Calamarii: desprindem capul de corp, le rupem tentaculele, pentru operatiunea asta ii apasam cu 3 degete sub ochi si tentaculele se desprind singure. Urmeaza apoi sa prindem bine calamarul de aripioare si sa tragem tare in jos, ca sa curatam calamarul de piele. Dupa care apasam calamarul de la coada spre cap, ca sa il curatam in interior si la finalul apoteotic ii scoatem “coloana”, fix asa cum vedeti in poze.
O data terminate toate astea, ii spalam bine bine, inclusiv in interior si ii lasam si pe ei pe hartie de bucatarie, sa se scurga.
Ingrediente pentru fritto misto:
– 1-2 morcovi mari
– 1 dovlecel
– o ceapa rosie taiata rondele
– fructe de mare asortate: calamar, inele de calamari, creveti, baby caracatita
– 300g faina de orez
– 300g amidon
– sare si piper
– 1 litru ulei pentru prajit
Dupa ce curatam fructele de mare si le spalam bine bine, ne ocupam de legume: curatam morcovii si ii taiem bastonase, spalam bine dovlecelul, il taiem astfel incat sa ramana miezul cu seminte (pe care nu il folosim) si il taiem bastonase, curatam ceapa rosie si o taiem rondele. Intr-un bol mare amestecam faina de orez si amidonul si dam atat fructele de mare cat si legumele prin amestec, bine bine, astfel incat sa fie bine acoperite de faina si amidon. Le punem intr-o sita si le scuturam bine, ca sa eliminam excesul de faina, apoi le prajim in ulei foarte bine incins. Incercati sa le prajiti pe caprarii, pentru ca au timp diferit de prajire, mai ales legumele. Uleiul trebuie sa fie foarte bine incins, deci e indicat sa il testati cu o frigaruie, pe care o scufundati in ulei si daca se fac instant bule de ulei in jurul ei, inseamna ca e numaā bun pentru prajit. Fructele de mare se prajesc cam 2 minute, pana sunt frumos rumenite. Si legumele cam tot asa, poate cu 1 minut mai mult, oricum, ele trebuie sa ramana crocante, nu le prajim pana la uita Dumnezo, da? š Scoatem totul pe o tava tapetata cu servetele, ca sa absoarba excesul de ulei si punem sare si piper dupa gust.
Fritto misto se poate manca foarte bine numai cu un pic de zeama de lamaie, sau puteti trece la varianta mai “sofisticata”, daca putem sa ii spunem asa, sos tartar. Si da, de preferat este sa il faceti in casa, se face foarte simplu si foarte repede si nu se compara cu niciun sos tartar cumparat la sticla. Stiu ca dupa ce terminate de curatat un munte de creveti si calamari ultimul vostru gand este sa mai faceti si tartar, dar va promit ca o sa va vina sa ne pupati la final, atat e de bun!
Ingrediente pentru sos tartar:
– 300g maioneza
– 50g capere
– o ceapa rosie mica
– 100g castraveciori murati
– Ā½ legatura de patrunjel
– zeama de la o jumatate de lamaie
– sare si piper
Toate astea le tocam marunt marunt, cu mentiunea ca, daca folositi castraveti murati mai mari, e musai sa le indepartati semintele, da? Le amestecam bine, potrivim sosul de sare si piper, ii multumim lui bunu’ Dumnezo ca s-a inventat sosul tartar si ne punem la masa!
Dar, inainte sa va las cu pozele de final, vreau sa va anunt ca azi avem si un CONCURS! Nu va dam doar o reteta faina, ci si o cartea foarte faina, care nu poate lipsi din biblioteca gospodinelor si a iubitorilor de peste si fructe de mare “100 Classic recipes for fish and shellfish”!
Ce trebuie sa faceti pentru a putea castiga cartea? 3 pasi simpli:
1. Like paginii de facebook Teo’s Kitchen – https://www.facebook.com/teoskitchen
2. Like & Share pozei cu Fritto Misto de pe pagina de Facebook (apasand share/distribuie pe aceasta fotografie) – https://www.facebook.com/teoskitchen/photos/a.10150142744330486.403451.290330990485/10154790349255486/?type=1&theater
3.Lasati un comentariu, aici pe blog, la postarea Fritto misto – https://www.teoskitchen.ro/2014/10/fritto-misto-cu-fructe-de-mare.html – in care sa ne spuneti care este reteta voastra peferata cu peste/fructe de mare
Castigatorul va fi ales prin random.org si va fi anuntat marti, 4 noiembrie, atat pe pagina de Facebook Teoās Kitchen cat si in aceasta postare š
LATER EDIT: Avem si o castigatoare, random.org a ales-o pe Patricia Iordache, care va primi cartea de bucate 100 Classic Recipes for Fish & Shellfish š Felicitari, Patricia, astept un mail pe teodora@teoskitchen.ro cu datele tale de contact pentru a-ti trimite cartea š va multumesc tuturor si tineti aproape, mai avem si alte concursuri din astea fulger de acum inainte!
Mult spor, sper din suflet ca v-a placut reteta noastra dar si filmuletele explicative ale lui George, va pupam, sa va fie de bine si multa bafta la concurs! š
Foarte faina reteta!
Paella cu fructe de mare š
Reteta mea preferata,pe langa fritto misto este si va ramane spaghetti con frutti di mare!!!
F tari filmarile cu George. Mai vrem š Sunteti 2 draguti.
Multumim! daca va plac, mai facem! š
Pasta de peste facuta in casa e preferata mea…
Arata delicios, trebuie sa incerc neaparat
esti o frumoasa foarte bune fructele de mare
Imi ploua in gura š … o idee pentru viitor ar fi sa inlocuiti pozele cu tutoriale video, iar descrierea preparatelor si a retetelor sa fie mai simplista, cei interesati vor privi video-ul cap-coada. Poate ne aratati niste retete facute intr-o oala sub presiune. Multumesc!
Delicios! Reteta mea preferata este spaghete de orez cu fructe de mare.
Paella cu fructe de mare š
Felicitari pentru tot ceea ce faci!reteta mea preferata-tempura shrimps.
fructele de mare sunt slabiciunea mea…mai vrem retete….eu le fac simplu la tigaie cu ulei de masline lamiae si vin…eventual ceva legume….arata bestial tava aia…
Nu am incercat niciodata dar dupa cum arata in poze parca as incerca vreo doua portii!
Arata absolut demential <3
Reteta preferata este Paella cu fructe de mare!!!
sincer nu am mancat niciodata fructe de mare, iar reteta asta mi-a lasat apa in gura, iar pestele imi place in orice forma orice natie.
Mamaaaaa ce de BUNATATI!
Nu am o reteta anume de peste sau fructe de mare, dat mi-ar placea tare mult sa stiu sa le pregatesc š
FB;HOSSU CLAUDIA
SHARE;https://www.facebook.com/hossu.claudia/posts/898481593502857?pnref=story
SALATA DE FRUCTE DE MARE; brocoli cu fructe de mare < avea surimi ; caracatita mica si scoici O SALATA CALDA SAVUROASASA FACE USOR SI ESTE FOARTE BUNA
SUPER CONCURS
Sunt doua retetele mele preferite cu pesti si fructe de mare: paella (reteta care include creveti,sepii, calameri) si bouillabaisse (celebra ciorba de peste si fructe de mare franceza/italiana)
nu sunt amatoare de fructe de mare, drept urmare nu am mancat niciodata,dar, vazand reteta, cu siguranta o sa o incerc. multumim!
Imi plac foarte mult pastele cu fructe de mare, mai precis cu scoici iar reteta pe care o fac eu este foarte simpla, un catel-doi de usturoi, 250 ml suc de rosii pe care-l imbunatatesc cu busuioc, sare piper si un mic ardei iute, dau totul la tigaie cu 2 linguri ulei de masline pana sucul de rosii scade un pic, adaug scoicile si las la foc cam 10 minute. Pastele fierte conform indicatiilor le pun peste scoici adug doua linguri de apa in care au fiert pastele si…. cam asta este totul, mie imi plac!!! Succes tuturor!!!!!!!!!!!!
Spaghete cu fructe de mare
imi place caracatita in sos de smantana cu parmezan š
Nu ca asta e reteta, dar number one e fritto misto, mereu mereu. Apoi spaghetti alle vongole. Yammyy
ciorba de peste si peste la cuptor cu mamaliga si sos tzatziki
FB;EMIL HOSSU
SHARE; https://www.facebook.com/Hossu.Emil/posts/733210750090476?pnref=story
ADOR FRUCTELE DE MARE RACI;SURIMI AM EXPERIMENTAT CU SOTIA NISTE RETETE AU IESIT SUPER ADOR SA GATESC.
Mama, ce bine arata !!! Musai sa incerc si eu !
Delicios!!
Ce poate sa fie mai bun decat o portie de fructe de mare!!!
Delicioaseee, cele mai bune fructe de mare le-am mancat in Santorini cand am fost in luna de miere:)
Ce de bunataaaati!!! Yummy!!!!
Citind reČeta mi-am amintit de zilele de concediu – ultimul petrecut Ć®n Grecia. PÄi am mĆ¢ncat multe Či bune pe-acolo, Ć®ncepĆ¢nd de la calamari prÄjiČi, calamari umpluČi, scoici Ć®n sos tomat, chifteluČe “marine” (nu Ć®n sos marinat – mÄ Ć®ntelegeČi, precum Či alte minunÄČii. Ćn topul preferinČelor? SÄ spunem scoicile, deČi toate au fost foarte bune!
Preferatele mele!
Arata senzational! Este pe lista pentru o duminica in familie plina de rasfat.
Arata super fain!!! Cred ca e delicioasa pe masura:))
Toate fructele de mare in orice fel preparate imi plac, iar reteta de mai sus merita incercata si gustata.Iar tot legat de reteta,mi-a adus aminte de concediu din Italia unde chiar pot spune ca am savurat din plin fructe de mare.
fructele de mare sunt preferatele mele…sper la cat mai multe retete ‘ tematice’…rezultatul acestei retete arata foarte bine, gadila papilele gustative..:-)
Tolai ce greu! Si ce deliciooooos!!! Vreau sa imi blestem zilele curÄČĆ¢nd arÄtÄri marine si apoi sa ma porcÄi cu deliciozitatea asta! Omnomnomnom!
PS: Teo draga, de ani buni fac furori cu reČetele tale prin Tg.mures. Desigur, Ć®ntotdeauna cu trimitere la blog pentru cine Ć®ntreaba š
Multumesc, Daniela, m-ai bine-dispus maxim!!! š
Mi-ar plÄcea o paella ca la Palma,servitÄ Ć®ntr-o ambianČÄ de neuitat,Ć®n ritm de flamenco!
Arata super !
Reteta preferata este peste cu malai deoarece e usor de preparat si f gustos o voi incerca curand
Si eu mi-am adus aminte de gustul mancarurilor grecesti din Santorini. Unele mi-au starnit curiozitatea si apetitul, dar pe altele n-am indraznit sa le incerc…:) oricum, mancand asa ceva, cu siguranta ca te simti iar ca in vacanta!
Mie imi plac frigaruile cu fructe de mare.
Am incercat cateva retete de pe blogul tau si au avut succes
Pasta de peste e preferata mea š
delicios!
Felul meu preferat cu peste … hmm, nu ma decid … ar fi: paella, borsul, plachia, heeei, nu pooot sa ma decid, pur si simplu ador pestele. Cat despre cereveti, am incercat o singura data sa ii curat si in momentul cand matusa mea draga imi explica ce si cum sa fac (se intampla in Germania anilor `94) m-a trecut o idee … daca in univers ar exista o specie de uriasi carora sa le placa oamenii, si ne-ar lua la rupt capul, picioarele si curatat pielea? oare cum ar fi? si de atunci nu am mai incercat sa ii curat! ataaaat, sa ii curat, ca de papat ii pap, nu sunt atat de habotnica! dar ma gandesc sa aplic sfatul tau teo si sa repet non stop , sunt foarte buni crevetii, sunt foarte buni crevetii! š
Draga Diana, inteleg perfect ce vrei tu sa spui, dar eu nu ma pot gandi asa, ca atunci n-as mai mancat nu doar creveti, ci carne in general (sunt sigura ca exista si un rai al purcelusilor si al puiutilor), dar eu sunt, sincer, prea carnivora ca sa ma gandesc la asta š Si, cum iti spuneam, sa mergem obsesiv pe premisa “crevetii sunt buni, crevetii sunt buni, crevetii sunt buni!” te pup :*
Superba reteta,Multumim Teo pentru dedicarea ta si pentru tot ce imparti cu noi
ARATA ATAT DE BINE ,,,,,LA FEL CA TOATE RETETELE PREGATITE AICI…
Multumim, Oana! š
La sosul tartar daca adaugati la 300 g maioneza o cutie de iaurt Cremoso (100 g), acesta devine foarte usor si mai putin daunator celor cu fierea in pioneze. La o masa cu vreo 12 invitati am pus pe masa sos tartar cu si fara iaurt. Cel cu iaurt s-a consumat pana la faza curatirii bolului cu o bucatica de paine.
Multumim de idee!