Prajitura noapte si zi

prajitura noapte si zi

Voi stiti deja obiceiul meu de a culege retete culinare de la mamele tuturor prietenelor mele, nu? De-a lungul anilor v-am prezentat muuuulte retete, in special de dulciuri, de la mama lui x si bunica lui y. Ca asa e, mergi in vizita, in special de sarbatori si cu ce te servesc oamenii daca nu cu prajitura? Si tu, ca o gospodina care se respecta, ce faci? Ceri reteta, normal! Asa m-am ales cu reteta de Prajitura Fanta, mostenita de la Tanti Silvia, reteta pe care o puteti vede AICI. Asa m-am ales cu reteta de salam de biscuiti, care sincer, este unul dintre cele mai bune salamuri de biscuiti mancate vreodata, reteta mostenita de la Crina si pe care o vedeti AICI si eu chiar va sugerez sa o incercati 🙂 Acum stiti si voi ca Lelea Lucretie e una dintre cele mai bune prietene ale mele, asa zaluda cum e si nu “cu tate acasa”, e o prietena minunata, pe care o iubesc peste masura! Dar sa stiti voi ca mica-sa lu’ Cheti, cum s-ar zice in Trebuci, satul ei natal sau mama Lelei Lucretia cum i s-ar spune la oras, e o mare gospodina, nascuta pe 25 noiembrie ca si mine, deci incep sa cred ca sagetatoarele sunt prin definitie niste super-gospodine, nu? 🙂

teodora rogobete marius aciu

Acuma nu stiu care e realitatea, dar eu asa vreau sa cred si va rog frumos sa ma lasati in bula mea de sapun, bine? Si reteta de azi e de la mica-sa lu’ Cheti, prajitura noapte si zi, pe care insa eu am modificat-o un pic si i-am pus un magiun bun de prune, de la buni Sia de la Aschileu si o glazura de ciocolata…de la Lidl ciocolata, ca la Aschileu nu se face, nu-i clima prielnica 🙂

Ingrediente pentru o tava de 40×35 cm:
– 4 oua (separate albusurile de galbenusuri)
– 500g zahar pudra sau 350g zahar tos
– 250g unt gras topit si racit la temperatura camerei
– 250ml lapte
– miezul de la un baton de vanilie sau o lingurita extract de vanilie
– 500g faina
– un pliculet praf de copt
– 2 linguri cacao
– o lingurita esenta de rom
– 250g magiun de prune
– 250g ciocolata amaruie
– 2 linguri ulei

prajitura noapte si zi

Incingem cuptorul la 180°C si tapetam tava pentru prajitura cu un pic de unt si hartie de copt. Daca nu aveti hartie de copt, ungeti tava cu unt si o tapetati cu faina, bine? Bun, sa incepem deci! Frecam galbenusurile cu 2/3 din cantitatea de zahar, pana avem o crema groasa, ca o alifie. Punem si laptele, untul topit si miezul de la batonul de vanilie, amestecam. Adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt si amestecam bine. Dupa cum bine puteti observa din poza, eu am avut un pic de ajutor la prajitura noapte si zi, pe Luca Mastersefu, manca-i-ar mama sortuletul lui 🙂 Separat, batem albusurile spuma impreuna cu restul de zahar. Trebuie sa avem o spuma tare, in care zaharul nu se mai simte deloc. Adaugam spuma de albusuri si amestecam usor, cu miscari de sus in jos, folosind o spatula sau o lingura de lemn.

prajitura noapte si zi

Din compozitia de vanilie luam 1/3 si amestecam cu esenta de rom si cele 2 linguri de cacao. Punem in tava compozitia alba, nivelam cu spatula, apoi deasupra punem compozitia de cacao si la fel, nivelam. Daca doriti, puteti sa folositi o frigaruie sau coada unei lingurite pentru a marmora prajitura si astfel stratul de cacao patrunde in cel de vanilie, dar mie imi place mai mult ca la prajitura noapte si zi, noaptea sa fie noapte si ziua zi, deci nu le-am amestecat. Dam tava la cuptor 25-30 min sau pana trece testul scobitorii. Cat prajitura e fierbinte, deci proaspat scoasa din cuptor, o ungem uniform cu magiunul de prune, pe care il lasam sa se raceasca o data cu prajitura, astfel va deveni ca o glazura.

prajitura noapte si zi

Separat, pregatim glazura de ciocolata, care nu e deloc obligatorie, dar mie imi place ciocolata, nici asta nu e un secret, asa ca…i-am pus si glazura. Pentru glazura de ciocolata trebuie sa tocam ciocolata grosier (puteti folosi si o ciocolata cu lapte daca nu va place cea amaruie) si sa o topim intr-o cratita cu fund dublu sau la bain marie, impreuna cu cele 2 linguri de ulei. Amestecam cu telul, la foc foarte mic, pana avem o glazura lucioasa si ciocolata e topita, apoi o turnam peste prajitura. Rolul uleiului in aceasta glazura este sa impiedice ciocolata sa se intareasca la loc sis a devina casanta. Uleiul face glazura sa ramana maleabila, chiar daca se intareste, asa ca sta frumos pe prajitura, dar totusi e foarte usor de taiat. Pffffff, ca mult am mai explicat! Nu mai spun nimic, va las cu pozele de final si, bineinteles, mii de multumiri la mica-sa lu’ Chetische pentru reteta, buna a mai fost! 🙂

prajitura noapte si zi

prajitura noapte si zi

prajitura noapte si zi

prajitura noapte si zi

22 Comments

  1. raluca

    Nu am găsit in reteta unde se pune untul.;-)

  2. Buna! Super reteta. Rapida si gustoasa. Ideala pentru o cafea cu prietenele.

    • Alina, ai dreptate! este o reteta super faina, pentru care inca ii multumesc mamei lelii Lucretie! 🙂

  3. super faina prezentarea, ca de altfel toate celelalte! multimum pt reteta!
    (m-a distrat si “in Trebuci” (-: scuze, zic cu zero rautate, f funny)

  4. La ingrediente ai scris si de unt..insa la modul de preparare nu apare nimic de el. Cum se incorporeaza? Cand?

  5. Teo, tu esti sigura ca lelea aceea din poza nu e un barbat in travesti? 🙂 ca “manutza” aia numai de femeie nu-i….

  6. Mariana

    Multumesc pentru reteta ,am facut si eu ,a fost delicioasa.

    • Cu tot dragul, Mariana 🙂 nu mie trebuie sa imi multumesti, ci mamei Lucretiei care ne-a impartasit prajiutra, eu doar am mai pus pe ici pe colo de la mine si v-am adus-o voua 🙂

  7. Madalina

    Salut. Ti-am incercat multe din retete toate absolut delicioase. Si nu voi ezita in a o incerca si pe aceasta arata genial! Felicitari! Mult spor!

    • Multumesc, Madalina! 🙂 si pentru cuvintele frumoase si pentru ca imi incerci retetele! te pup!

  8. 500 g de zahar?? Doamne Sfinte!!!

    • Ana, sunt 500g la o tava de prajitura de 38x45cm….adica min 40 de portii…chiar e asa mult incat sa invocam Divinitatea? 🙂

  9. Camelia Pop

    Teo draga mi-ai dat idee ce prajitura buna sa fac de Craciun pe langa Greta Garbo. Asta Noapte si Zi nu are cum sa nu fie buna – cu vanilie si rom, sigur e buna!

  10. “sagetatoarele sunt prin definitie niste super-gospodine” adevarat! asa eeeeeeeeee!!!! :*

  11. Lizzie

    Delicioasa! Super bun hintul cu uleiul in glazura, a iesit la fix cum trebuia 😀

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.