Dulceata de ceapa cu ardei iute…cine ar fi crezut? Dar da, este o dulceata sau un relish, cum i se spune in alte parti care merge foarte bine cu branza de capra, cu branzeturi in general dar si langa fripturi, fie ca e porc, rata sau curcan. Dulceata de ceapa cu ardei iute? Una dintre cele mai interesante dulceturi pe care le-am facut vreodata. Nu va scriu mai multe acum, ca sunt in plin proces de pus zacusca…da…din nou! Ca in fiecare an ma jur ca e ultimul in care pun, ca bun a fi si un borcan de zacusca de cumparat cand nu mai pot de pofta si apoi, ma regasesc, exact ca si acum, in situatia de a pune 2 portii in aceeasi toamna, nu de alta dar fac o portie si mai mult de jumatate din ea se evapora in prima saptamana. Si atunci ma ia o panica de zici ca nu o sa mai avem ce manca la iarna si om face o foame teribila si repede ma mobilizez sa mai pun o portie. Care presupune 2 zile de munca pe ceas, da si cand vezi, vorba lui Lili Ciulea “20 de borcane de 800!” iti creste sufletul. Asa ca, printre 2 taci de gogosari copti si 2 vinete curatate, va scriu rapid reteta de dulceata de ceapa rosie cu ardei iute. O sa va placa sigur, sigur! 🙂
Ingrediente pentru 4 borcane de 200g:
– 8 cepe mari, rosii, de apa (cca 1.5 kg)
– 2 ardei iuti rosii
– 120ml otet (de preferat otet rosu de vin)
– 250g zahar brun
– 120ml otet balsamic
– 2 linguri ulei de masline
– 2 foi de dafin
– sare grunjoasa dupa gust
Mai intai curatam ceapa, curatam ardeii de seminte si nervuri si le taiem toate fasii (pestisori sau julien, cum vreti sa le spuneti). Incingem uleiul de masline intr-o tigaie si calim ceapa si ardeiul, cu putina sare si frunzele de dafin pana legumele sunt moi, vreo 15 minute, la foc mic. Ceapa trebuie sa isi schimbe culoarea, atunci e momentul sa punem zaharul brun si sa amestecam bine. Lasam pe foc alte 5-6 minute sau pana zaharul e topit si ceapa e caramelizata. Punem si cele doua oteturi si lasam pe foc 30-35 minute pana lichidul scade de tot si dulceata e bine legate, groasa si inchisa la culoare. Sterilizam borcanele in cuptor si turnam dulceata fierbinte in ele, pana la filetul borcanelor, amestecam usor cu lingurita ca sa scoatem bulele de aer si inchidem bine borcanele. Le tinem la dunst in patura, exact asa cum am descris aici, la gemul de capsuni.
Dupa ce borcanelele sunt racite la temperatura camerei, le puteti muta in camara, unde e bine sa le lasati cam o luna ininate de a manca dulceata. Cu cat sta mai mult, cu atat aromele se intrepatrund mai bine si dulceata e mai buna.
Si cu ce ar merge bine de tot dulceata asta de ceapa? Cu o focaccia proaspat scoasa din cuptor! Zilele trecute am primit de la prietenii de la Bonduelle cateva conserve din noul lor borumb Gold, un porumb premium, cara nu are adaos de zahar, un porumb dintr-un soi aparte, cules exact atunci cand trebuie pentru o conserva perfecta. Luca mananca cu lingurita, abia il mai pot opri! Am salvat de el fix o conserva de porumb Bonduelle Gold, pe care am folosit-o la focaccia asta absolut minunata, in care porumbul a ramas crocant si minunat si dupa coacere. Am mai pus si un pic de pancetta, ierburi aromatice si sare de mare si a iesit…exact ce o sa vedeti in reteta pe care o gasiti pe site-ul Bonduelle 🙂
Arata delicios teo..Vreau sa te intreb totusi de unde cumperi tu zaharul acela brun..e mult mai colorat decat cel care-l cumpar eu din hypermarket..pare mai putin rafinat.
Buna Paula 🙂 de la Plafar il iau, e zahar nerafinat
… trebuie sa fie bune aceste retete . ma intreb ce gust are dulceata de ceape cu ardei? pare foarte moderna 🙂
pare moderna, dar sa stii ca e chiar o reteta clasica in unele tari, iar dulceata de ardei iute am mancat cand eram mica, deci se pare ca “se poarta” de ceva vreme 🙂
Azi am fost la piata ,dar nu am cautat anume ceapa aceea de apa. dar parca nu am vazut. Din cea rosie,normala, nu merge? Mai astept ca nu e de graba ca si ardeii iuti is verzi inca.Dar m-as bucura daca mi-ai raspunde. Pupici. Imediat incepe reluarea la Cireasa si azi parca tu gatesti. Ma mai uit ca sunt fana Cireasa. Pupici.
E posibil sa faci dulceata de ceapa la masina de facut paine?
Sigur 🙂
Buna , Teo , azi vreau sa incerc reteta ta . As inlocui zaharul cu sirop de artar .Ce parere ai ?
Am preparat acum vreo luna un sos de ceapa cu rosii , un fel de “rantas ” si pt ca rosiile erau cam acide la gust (- anul acesta nu le-a mers prea bine in gradina -de la ploi-)..si am adaugat niste sirop de artar. Ne plac sosurile mai dulcege , asa , ca la Ardeal ..A iesit foarte gustos . Am consumat , dar nu pe tot , un borcanel l-am conservat prin sterilizare . Pana acum arata ok. Ma gandesc sa mai incerc ghidusia si alte conserve : sa folosesc sirop de artar in loc de zahar. Parerea ta mi-ar fi de mare folos .Multumesc oricum.
Salut, Cornelia. Zaharul are rolul sau in conservare, insa nu stiu ce sa zic despre siropul de artar. Daca totusi incerci, spune-ne si noua cum iese. Spor!