Piept de porc marinat

piept de porc marinat

Printre zacusti si muraturi, a venit momentul pentru retete culinare de toamna-iarna. Ca si la noi, gospodinele, e ca la fashoniste, pe sezoane 🙂 Nu mancam piept de porc in miez de vara, e ca si cum ai purta cizme imblanite la patruj’ de grade. Nu, doamnelor dragi, noi nu facem asa, noi asteptam sa scada temperatura, sa inceapa scoala, sa ne mearga pruncii in clasa 0 si abia atunci, cand e momentul ala critic de mori de frig in casa si stai cu degetul pe termostat sa pornesti centrala…atunci doar trecem la reteta ca asta, care iti umplu burtica si sufletul si pe care le pomenesti cu regret primavara, cand nu te mai cuprinde nimic din ce-ai purtat in sezonul anterior 🙂 Glumesc…da nu prea 🙂 Pentru ca asa e, iarna mancam mai gras, e normal, ca ne cere corpusorul nostru de gospodine, ca nu putem prsta activitatile zilnice multiple, hranite cu rucola, nu? 🙂 Si nu, nu am glumit, exista momentul acela critic in care tu stii ca e inca finalul lui septembrie, ca e oarecum anormal sa dai drumul la centrala, iti aduci aminte ca in vremurile cand primeam caldura cu ratia nici mama naibii nu ne-ar fi dat caldura atat de repede si totusi, iti spui in gand, mai intai sfios “mah, da merita sa stau in frig? Daca tot am centrala…mai bine dau bani pe curent decat pe medicamente!” Apoi gandul asta devine o afirmatie in toata regula si…dai drumul la centrala 🙂 Asa am facut si eu si cu mandrie va spun ca la noi sunt constrat 23°C in casa si toti trei suntem fericiti! Bine, atat am avut sa va transmit referitor la trecerea la sezonul toamna-iarna, poate e cazul acuma sa va spun si reteta, nu?

Ingrediente:
– o bucata piept de porc (cca 500g)
– 250ml sos de soia dulce
– o capatana usturoi
– cateva bucati de ardei iute uscat sau un ardei iute proaspat taiat feliute
– cuisoare
– 2 linguri sos de stridii (oyster sauce)
– catva feliute de ghimbir murat sau ghimbir proaspat dat pe razatoare
– o legatura ceapa verde tocata marunt
– 2 linguri sos de peste
– 150g miere
– 100g susan prajit
– sare, piper, cimbru uscat (de preferat proaspat, daca aveti)

piept de porc marinat

Amestecam toate ingredientele pentru marinata intr-un bol mare mare, mai punem un pic de apa, vreo 100ml asa, pentru ca marinata sa nu fie prea concentrata si fix in mijlocul ei trantim pieptul de porc pe care inainte il crestam gen tabla de sah asa, ca apoi se desface el frumos in “patratele” la copt. Asta nu e musai musai, puteti sa il lasati si intreg. Unde crestam pieptul de porc, infigem si cuisoare, respectiv il impanam 🙂 Daca il lasati intreg, infigeti cuisoarele din loc in loc. Bun! O data pus la marinat il lasam 12-24 ore, cu cat sta mai mult la marinat, cu atat e mai fraged si mai aromat.

piept-de-porc-marinat

Dupa ce trece timpul de marinat, punem pieptul de porc intr-o tava tapetata cu hartie de copt (pe care inainte o umezim si o strangem bine in maini) si punem deasupra cateva linguri din marinata in care stat carnea.

piept de porc marinat

Hartia de copt o inchidem etans in jurul carnii si dam tava la cuptorul incins la 130°C, cca 3 ore.

piept de porc marinat

Dupa 3 ore o scoatem, indepartam hartia de copt sau o desfacem din jurul carnii si acum incepe partea amuzanta: dam din nou carnea la cuptor, alte 2 ore, timp in care o glasam o data la 30-40 de minute. Ce inseamna asta? Punem cu o lingura sucul din tava (cel pe care il lasa carnea) peste carne si cu o pensula de patiserie, ungem de fiecare data carnea cu miere. Dupa ce trec cele 2 ore, crestem temperatura la 160°C si mai lasam carnea 30-45 de minute, ca sa se rumeneasca frumos si sa faca o crusta buna buna. In timpul asta, o data la 10 minute continuam sa o glasam cu suc de pe carne si cu miere. Daca aveti un termometru pentru carne e minunat, asa stiti cel mai simplu cand e gata: carnea trebuie sa aiba minim 75°C cand introducem termometrul in mijlocul ei.

piept de porc marinat

Sper ca nu v-a speriat faptul ca trebuie sa o tineti atat la cuptor! Ce saracie, ne sperie pe noi 6 ore de copt un piept de porc si glasat o data la 10 minute? 🙂 Adevarul e ca e o reteta perfecta pentru zilele de weekend de exemplu, cand facem curatenie prin casa sau alte activitati administrative si avem vreme sa urmarim carnea din cuptor. Pentru ca sincer….merita! Pieptul de porc marinat a fost absolut delicios, efectiv s-a topit in gura si in combinatie cu piureul de cartof dulce a fost…mmmmmmmm.

piept de porc marinat

piept de porc marinat

piept de porc marinat

piept de porc marinat

4 Comments

  1. Nicola Luana

    nu as face reteta asta nici sa ma bati si sa imi dai bani,dar as gusta oleak!!! in schimb am facut un munte de placintele cu ciuperci,branza,cozi de ceapa ieri de mananc incontinuu si nu le pot lasa!!!

    • Nu ai face-o pentru ca ti se pare mult de lucru? Iti garantez ca a fost mai greu de scris/descris procesul tehnologic decat a fost de facut in realitate, iti garantez 🙂 Cine stie, poate poate te incumeti! 🙂

      • Nicola Luana

        multe ore de gatit…imi inchipui ca nu este atat de dificil si pana acum nu am gresit cu nici o reteta de-a ta si daca nu jumatate din ce e pe blog,1/4 tot am facut…poate intr-o zi o sa ma incumet si la aceasta…pana atunci, spor la toate- retete,fericire!

        • Exact asa e, Nicola 🙂 doar pare complicat, dar de fapt este foarte foarte simplu 🙂 Chiar iti recomand sa o incerci! Spor mult si toate cele bune 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.