Gogosari umpluti cu conopida si struguri

gogosari umpluti cu conopida si struguri

Gata! Saptamana asta avem retete culinare de toamna, fie ca e vorba de retete de muraturi sau de zacusca sau de dulceata, este saptamana dedicata pusului pe iarna, ca altfel ce fel de gospodine am fi noi, nu? Gogosarii in otet, fara fierbere, pusi dupa reteta clasica a mamei mele, faimoasa Buni Luci dar si conopida si gogonelele sunt muraturile mele preferate. Dar de ani de zile imi tot propun sa pun pe iarna gogosari umpluti cu struguri si conopida, am mancat mai demult la cineva si mi-au placut foarte mult. Pai cum sa nu imi placa daca e vorba de gogosari si conopida? Strugurii sunt doar un bonus binemeritat! 🙂

Ingrediente pentru 2 borcane de 5 litri:

  • 4 kg gogosari (8-10 gogosari mari)
  • o capatana mare de conopida
  • cateva fire de hrean
  • 2-3 morcovi mari
  • struguri albi si rosii
  • o legatura frunze de telina
  • cateva foi de dafin
  • 4 linguri cu varf sare grunjoasa pentru muraturi
  • 500g zahar (eu am pus zahar brun)
  • cca 3 litri apa
  • cca 1.5 litri otet de mere cu miere
  • 3 linguri boabe de mustar
  • 2 linguri boabe de piper
  • 2 linguri boabe de ienibahar

gogosari umpluti cu conopida si struguri

Mai intai ne punem pe spalat: spalam bine borcanele si le sterilizam in cuptor – incingem cuptorul la 150°C, punem borcanele intr-o tava, langa ele punem capacele si le tinem la cuptor 10-12 minute, apoi le lasam sa se raceasca la temperatura camerei. Dupa aceea spalam bine gogosarii, le scoatem cotorul facand o taietura circulara in jurul coditei, apoi ii curatam pe interior de nervuri si seminte.

gogosari umpluti cu conopida si struguri

Umplem gogosariii cu buchetele de conopida si struguri, cat de “etans” putem 🙂

gogosari umpluti cu conopida si struguri

Pe fundul borcanului unem cateva boabe de mustar si frunze de telina, apoi cladim gogosarii, printre ei punem fasii de hrean si de morcov, buchetele de conopida si struguri. O data ce umplem borcanele, le umplem cu apa pana la filet, apoi le golim intr-o oala mare. Asa stim sigur cata apa ne trebuie.

gogosari umpluti cu conopida si struguri

Pentru saramura, calculam 1 litru de otet de mere la fiecare 2 litri de apa. Pentru cele 2 borcane din poze am folosit 3 litri de apa si 1.5 litri otet de mere cu miere. Pa langa apa si otet, punem la fiert zaharul, frunze de telina, foi de dafin, boabe de mustar, piper si ienibahar, sare. Le fierbem pana zaharul e topit, apoi turnam saramura fierbinte in borcane, peste gogosari, pana la filwtul borcanului. Nu strecuram saramura de boabe, doar scoatem frunzele mai mari de telina, care ne incurca la turnat in borcan, dar pe care le punem apoi desupra gogosarilor inainte de a sigila borcanele.

gogosari umpluti cu conopida si struguri

Asezam borcanele pe raft in camara si…asteptam cuminti 3-4 saptamani pana sunt murate!

gogosari umpluti cu conopida si struguri

gogosari umpluti cu conopida si struguri

gogosari umpluti cu conopida si struguri

gogosari umpluti cu conopida si struguri

14 Comments

  1. mmmm,ce amestec de vitamine ai pus la borcan!!!

  2. Nicoleta

    Maine ma duc direct in piata…multumesc, esti o scumpa!

  3. Buna Teo,o obs:daca umplem borcanele cu apa si apoi punem un litru si ceva de otet asta inseamna ca la urma ne mai ramane lichid!!! Nu e mai bine zic eu sa punem mai putina apa? Sau cum se procedeaza?

    • Nadia, noi umplem borcanele cu apa ca sa aflam cantitatea totala de lichid de care avem nevoie, apoi inlocuim o parte din apa cu otet, dupa proprortiile date in reteta, stii cum zic?

  4. FLORIN

    Sarut-mana.
    Vreau sa incerc si eu aceasta reteta care se prezinta foarte bine dar am o intrebare – e corect trecuta cantitatea de zahar -500grame?

  5. Buna, Teo. Ai facut vreodată doar struguri in oțet ? Oare daca respect rețeta ta si pun doar strugurii fără gogoșari, îmi iese ceva bun? Multumesc.

  6. melter alina

    Buna TEO!
    am o nelamurire: cand asez gogosarii in borcane si apoi torn apa ca sa vad cat lichid imi trebuie, apoi rastorn apa intr-un lighean, prin borcan nu ramane apa ? sau prin gogosari ?
    ce fac ? scot conopida si strugurii din ei inca o data ?
    nu mai bine fac mai mult lichid si daca apoi imi ramane il arunc ?
    mersi frumos

    • Eu masor intotdeauna lichidul asa cum am descris in reteta, dar daca doresti sa faci mai multa zeama, se poate si asa. Ideea este ca oricum trebuie sa fie foarte stabile legumele in borcan deci nu ar trebui sa ai nicio problema in a le umple cu apa si a le goli apoi. Daca legumele se misca in borcan inseamna ca sunt prea putine sau nu sunt bine asezate si nu vor sta peste iarna.

  7. Valeria Chertes

    Teo m-ai dat pe spate, struguri nu am pus niciodata dar cu siguranta voi incerca si asa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.