Esenta de vanilie facuta in casa

Esenta de vanilie facuta in casa

Fie ca ii spunem esenta de vanilie facuta in casa sau extract de vanilie, este clar unul dintre lucrurile care nu imi lipsesc niciodata in bucatarie. Da, stiu, batoanele de vanilie sunt scumpe, insa, la magazinele de condimente gasiti pastai de vanilie vrac, deci iesiti mult mai ieftin. Reteta in sine e foarte simpla, singura ei “hiba” e ca trebuie sa stea la macerat, cu cat mai mult cu atat mai bine, dar cel putin 4 saptamani.

Ingrediente:
– 5-6 pastai de vanilie
– 250ml vodka

esenta de vanilie facuta in casa

Umplem o sticla cu votka, important este sa se inchida sticla ermetic si sa ramana loc in sticla, unu la mana pentru ca trebuie sa incapa si pastaile de vanilie si doi la mana pentru ca o data pe zi trebuie sa agitam bine sticla. Dup ace am umplut sticla, ne ocupam de batoanele de vanilie, care trebuie crestate pe lung si scos miezul cu ajutorul muchiei neascutite. Punem pastaile si miezul lor in votka, agitam bine bine bine bine bine de tot si aia e, lasam la macerat intr-un loc intunecat. O data pe zi, o data la doua zile daca mai uitati (asa cum de altfel mi se intampla si mie) scuturati bine sticla.

Cu cat sta mai mult la macerat, cu atat esenta de vanilie este mai aromata iar pe masura ce folosit din ea, completati cu votka. Pe masura ce folositi pastai de vanilie la altceva, o prajitura, o crema, o maslina, o atentie, puneti-le si pe el in sticla, chiar daca nu mai au miezul, cu siguranta pe teaca mai sunt mii de granule aromate si teaca in sine este toata-toata numai o vanilie šŸ™‚ Este o esenta naturala, care nu se compara, sincer, cu nimic din comert, iar folosita in orice preparat, nu ii da aroma sintetica de vanilie atat de specifica produselor “de cumparat”. Sa va fie de bine, sper sa vi se para utila mini-reteta asta šŸ™‚

esenta de vanilie facuta in casa

esenta de vanilie facuta in casa

20 Comments

  1. Eu am inceput sa folosesc esente mai rar fata de cum le foloseam in trecut. Imi mai achizitionez pastai da vnilie, zahar pudra cu pastai de vanilie, folosesc coaja de lamaie si portocala si uite asa esenta mai rar..Te felicit ca ai pregatit esenta in casa!

  2. Mihaela

    Buna Teo,
    LA MULTI ANI! un an bun cu sanatate, iti multumesc pentru toate retetele. In ceea ce priveste esenta de vanile, vodka se poate inlocui cu tuica? Cat de tare trebuie sa fie alcoolul?
    Multumesc

    • Mihaela, votka are intre 35%-50% alcool. Deci s-ar putea si tuica, da; una mai slaba, nu chiar de Zalau sau Maramu šŸ™‚

  3. Mihaela

    Buna seara
    super idee, dar as vrea sa stiu ce cantitate de vodka, daca ramane alcoolul din vodka in produsul final si cat putem pune la o prajitura, adica daca se cere o esenta de vanilie cum dozam din sticla cat avem noi nevoie?
    Multumesc!

    • asa cum scrie si in reteta, eu am folosit vreo 250 ml sa zic, ideea e ca oricum completezi in functie de cate pastai ai, mai scade in timp, etc šŸ™‚

  4. lidia

    unde gasesc pastai de vanilie?

    • cam in orice alimentara, sau pe net, insa cel mai ieftine sunt la magazinele de condimente, unde le cumperi vrac

  5. Corina

    Buna Teo, unde ai gasit sticluta? pt
    ca eu caut de mult si nu gasesc nimic asa dragalas:)

  6. foarte utila postarea, am facut si eu extract de vanilie, dar pozele mele nu au iesit atat de frumoase! felicitari!

  7. Super tare…pe asta trebuie sa o incerc si eu. Ai idee cum se poate prepara uleiul de vanilie in casa? Ar fi interesant de stiut, oricum blogul tau e cel mai tare!

  8. Lubita

    Felicitari,interesanta reteta!

  9. super….. multumim pt atatea ‘secrete’

  10. Nu mi-am imaginat vreodata ca si esenta de vanilie se poate face in casa… Am mai aflat ceva..

    • CeNtea Anca elena

      Ii foarte faina ,da nu fac pana nu ne spui de unde ai sticla aia cinasa

  11. Andreea

    Am să fac și eu. Cu siguranță va da un gust divin prăjiturilor

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.