Dupa atatea retete culinare de prajituri cu creme care mai de care mai grele, “ciucalaturi” de tot felul si glazuri, parca era cazul de ceva mai light. Asa ca, anul asta de Sfantul Ion, avem o prajitura foarte pe gustul celor mici si pe gustul mamicilor ā prajitura cu jeleu de piersici. Si apropos, La Multi Ani tuturor celor care poarta numele de Ion, Ioan, Ioana, Ionut, Ionela si derivatele lor š Sa va dea Dumnezeu tot ceea ce imi doresc si mie: liniste in suflet, multa iubire din toate partile si daca e musai, dar numa daca e musai, o caruta de bani!
Acuma sa trecem la reteta. Stiu ca pare complicata, stiu ca sunt multe poze, dar asta numai din execesul meu de zel, ca sa fiu sigura ca ati inteles tot si ca reusita prajiturii e garantata. Inca ceva: sa nu va temeti de gelatina! Eu stiu ca folosirea ei pare complicata, dar nu e deloc. Indiferent ca folositi gelatin maruntita sau foi de gelatina, gelatin trebuie sa stea la inmuiat. Gelatina granule, vorbim aici de 1 pliculet de 10g care e suficient pentru a inchega 500ml lichid, se amesteca cu 30-50ml apa rece, apoi se lasa 5 minute sa se odihneasca. In astea 5 minute va deveni exact ca un jeleu. Jeleul asta trebuie sa il topim, fie la bain-marie fie direct pe foc, intr-un vas mic, insa ideea este ca NU trebuie sa atinga punctul de fierbere, pentru ca, in momentul in care fierbe, gelatina isi pierde proprietatile. O topim pana devine lichida, amestecand non-stop. Gelatina trebuie sa fie doar calduta si NU fierbinte si asta e momentul propice pentru a o folosi in orice crema avem nevoie. Gelatina foi se tine la inmuiat in apa rece, tot asa, cateva minute, apoi se storc foile si se topesc la fel ca si gelatin granule, asa cum va spuneam mai sus. Eu zic ca un ditamai paragraful despre cum folosim gelatina e suficient, sper ca m-am explicat si am explicat asa cum trebuie tot ce e de stiut despre gelatina, dar daca mai aveti intrebari legate de asta puteti sa ma intrebati in comentarii sau daca vi se pare mai util, pot sa fac o postare numai despre asta, cu poze sau video, ca sa stim o treaba. Ce ziceti? Gelatina nu e greu de folosit, dar de folosirea ei corecta depinde reusita unei retete.
Ingrediente pentru foile de pandispan:
– 8 oua
– 200g zahar
– miezul de la 1 baton de vanilie sau esenta de vanilie dupa gust
– 150g faina
– 150g amidon
– Ā½ lingurita praf de copt
– Ā½ lingurita scortisoara macinata
– o priza de sare
Mai intai si mai intai incingem cuptorul la 200Ā° C (sau o treapta inalta, cuptorul trebuie sa fie bine incins). Intr-un bol mare, batem bine ouale cu zaharul si miezul de la baton de vanile (sau zahar vanilat, sau esenta de vanilie) cu mixerul la viteza mare, 7-8 minute sau pana ouale sunt albe si spumoase. Punem restul ingredientelor si amestecam bine cu o spatula. Turnam jumatate din compozitie in tava tapetata cu hartie de copt si nivelam folosind o spatula. Puteti folosi cea mai mare tava pe care o aveti, a mea a avut 35Ć40 cm, ceva de genul. Dam tava la cuptor si coacem la foc iute 7-8 minute sau pana trece testul scobitorii, apoi coacem a doua foaie, in aceeasi tava.
Pentru jeleu avem nevoie de:
– 12 foi de gelatina alba sau 2 plicute de gelatin granulate
– 750 piersici din compot, cantarite fara samburi
– 350g zahar
– 100ml apa
– o lingurita scortisoara macinata
– 100g unt moale
Punem foile de gelatina la inmuiat intr-un bol cu apa. Intre timp, dam prin blender piersicile. Separat, intr-o craticioara, punem zaharul, apa si scortisoara.
Dupa ce apa incepe sa fiarba si zaharul e topit, si le lasam sa fiarba cateva minute bune, pana avem un sirop vascos, ca un caramel. Amestecam caramelul cu piersicile date prin blender si untul moale. Punem apoi si foile de gelatina, amestecam bine si punem crema la bain marie (intr-o bol pe care il asezam pe un alt bol in care este apa, astfel incat crema se face la aburi). Amestecam in continuu cu telul, la foc mic, pana untul este topit complet si gelatina la fel. Crema NU trebuie sa fiarba, da?
Acum ca avem si foile si jeleul pregatite, nu ne ramane decat sa asamblam prajitura. O sa vedeti ca fiind vorba de pandispan, foile se strang putin dupa ce se racesc, asa ca ati putea folosi o tava putin mai mica pentru asamblare, in care foile de prajitura sa intre perfect. Indiferent ca folositi o tava mai mica sau exact aceeasi tava in care ati copt foile, tava trebuie tapetata foarte bine cu folie alimentara de plastic. Punem o foaie, turnam jumatate din jeleu, punem a doua foaie, turnam al doilea strat de jeleu. Lasam sa se racoreasca o jumatate de ora, apoi garnisim prajitura cu fulgi de nuca de cocos, fulgi de migdale, nuci macinate, sau ce mai aveti la indemana si ar da bine in contrast cu jelul portocaliu.
Prajitura trebuie sa stea la rece cel putin 6 ore, de preferinta peste noapte. Cu cat sta mai mult, cu atat e mai bine, nu doar ca sa se intareasca jeleul, ci si pentru ca foile de pandispan sa se inmoaie de la jeleu. Nu e cazul sa folosim sirop la prajitura asta, tocmai pentru ca jeleul de piersici, turnat caldut peste foile de pandispan, va actiona ca sic el mai bun sirop, numai sa ii dam posibilitatea sa se manifeste š Sa va fie de bine, sper sa va placa prajiutura sa sa ma iertati ca e luuuuuuunga reteta, dar cand trebuie explicatii, trebuie! š
o prajitura minunata si cand e prezentata pas cu pas cu multe fotografii, devine o incantare vizuala suprema pentru iubitorii, cum sa zic, culinari sau de dulciuri? Asa ca, draga fata, nu ti face griji, eu observ ca sunt la moda multe dar multe fotografii cand se posteaza retete si personal, cred ca asa se invata mai rapid sa prepare fiecare o mancare sau un dulce.
Dar am si eu o intrebare constatare pentru tine, caci esti o veterana in ale blogului culinar pe care l detii plus inexperienta mea desi imi place si zi de zi bucataria e locul meu dw munca š si anume ca, de ceva timp, colindand prin multe adrese si romanesti si straine culinare, nu prea vad prajituri cu serbet – ei da recunosc sunt moarta dupa el fiindca imi place, de cand eram mica, aici considera ca ma vezi lasand ochii in jos de rusine, ca acu sunt femeie in toata firea… ce are mama draga serbetul, de exemplu laptele condensat e in voga dar serbetul de ce nu e?
inchei, si vreau sa te vrajesc dar spun adevarul sa stii! ca toate torturile si prajiturile tale le am copiat in arhiva mea personala, s au adunat niste ani de cand imi place sa te vizitez.
multumesc.
Aurelia, multumesc mult de aprecieri š Esti o draguta! In ceea ce priveste serbetul, sincera sa fiu, nu il folosesc nu pentru ca nu imi place, ci pentru ca il gasesc greu. cateodata am mai vazut la Kaufland, dar in rest, unde imi fac eu cumparaturile, nu am dat de serbet. Laptele condensat e mai la indemana, cel putin pentru mine. Te pup si mult spor in bucatarie, sa ai un 2014 minunat!
sooooper reteta si f bn explicata….bv
imi place cum arata, ma intreb daca la gust ar fi mai buna si cu niste stafide…
Foarte delicata, pufoasa, eleganta si bineinteles savuroasa !
multumesc š chiar este o delicata prajiturica asta, a fost pe gustul tuturor š
Am facut aceasta prajitura..Este delicioasa…Am mancat 3 zile din ea…Am facut pas cu pas exact cum a scris..Este ff usoara de facut..
ma bucur mult ca ti-a placut. Assa este, se face foarte usor.
Arata delicios, sper sa imi iasa!
ei, a iesit? š
Foarte buna prajitura. Mama mia gatito astazi si sincer a iesit nemaipomenita . Va recomand cu caldura .
ma bucur tare ca v-a placut! š
Buna. Cu ce se poate Ć®nlocui amidonul.? Vreau sa Ć®ncerc si eu aceasta prajiturica doar ca aici la mine in oraČ nu gÄsesc acest amidon. Multumesc
Salut š il poti inlocui cu faina simpla
Buna draga Teo,as vrea sa te intreb daca merge sa inlocuiesc piersicile date prin blender cu gem de caise pentru simplul motiv ca nu am blender :(( si oricum dintre piersici si caise prefer caisele :)dar in rest urmaresc cu sfintenie tot ce ai scris in reteta š
Multumesc!
Salut! Sigur ca poti, numai sa il incalzesti un pic si sa il treci prin sita, sa nu ramana bucati mari de caise sau cojite š
A iesit excelenta, arata exact ca si in pozele tale si cred ca si gustul e la fel de bun !
P.S. ma facut si trigoanele cu carne de vita si sincer din 12 bucati nu stiu daca am apucat sa manac 2-3 bucati ca restul s-au evaporat foarte repede š š
Decand am inceput sa incerc retetele tale numai complimente primesc din partea tuturor, si sotul mi-a zis ca incep sa ii aduc aminte de bunica lui, ca ea facea asa mai multe feluri, si tot timpul ceva nou š
Voi urmari in continuare blogul tau cu mult drag š
Yuhu! Chiar ma bucur ca ti-a iesit si mai ales ca incerci retetele mele! Pupici multi
Nu pot manca piesici deoarece alaptez si exista posibilitatea ca bebelusul sa faca alergie pot face un jeleu de pere? daca da, te rog ma inveti cum sa il fac?
Georgiana, din pacate nu ma pot pronunta in ceea ce priveste alimentele de la care bebelusii fac alergii, nu sunt pediatru, imi pare rau š