Cornulete cu nuca

cornulete cu nuca

Stiti care e visul meu cel mare? Daca vreodata o sa am nunta, sa am o nunta la caminul cultural 🙂 Sa vina bandasi, sa cante lautarii, sa rupem opincile, sa gateasca socacite mii de sarmale si la friptura sa intre purlcelul de lapte cu marul in gura. Sa mancam prajitura de casa, cu mere si visine si foi de napolitane umplute cu nuca si cozonaci si cornulete. Si din capitolul cornulete cu nuca facute dupa retete culinare ca la mama si la bunica, va aduc azi, in Sfanta zi de Boboteaza, unele dintre cele mai bune, fragede si usor de facut cornulete cu nuca. Spun ca sunt fragede pentru ca e un aluat pe baza de unt, bune pentru ca… v-as minti sa va spun ca nu au fost si mai ales usor de facut pentru ca nuca se pune in aluat, nu e nevoie sa faceti separat o compozitie pentru nuca si, dupa ce aluatul a stat 30 de minute la frigider, se lucreaza foarte usor cu el, cornuletele se modeleaza usor si e o activitate faina de facut cu piticii. Reteta o am de la mama Corinei, Corinski a mea draga de la Pofta Vine Gatind 🙂 Cornuletele stau foarte bine pana la o luna in borcane inchise ermetic, puse la loc racoros.

Ingrediente pentru cca 100 de cornulete: (in functie de marime pot fi mai multe sau mai putine)
– 400g faina
– 250g unt
– 2 galbenusuri + 1 ou intreg
– 150g zahar pudra vanilat
– 160g nuca macinata fin
– un praf de sare
– ½ pliculet praf de copt
– esenta de vanilie sau ¼ baton de vanilie
– zahar pudra pentru garnisit cornuletele

cornulete cu nuca

Lasam deoparte zaharul pudra pentru garnisit, incingem cuptorul la 180°C si tapetam cu hartie de copt doua tavi mari. Punem toate ingredientele intr-un bol si framantam un aluat omogen. Untul trebuie sa fie rece, altfel trage foarte multa faina si cornuletele nu mai sunt la fel de fragede. Incercati sa nu lucrati foarte mult aluatul, numai pana cand sta legat si ingredientele sunt toate incorporate, pentru ca, de la caldura mainii, se topeste untul si ajungem la situatia de care va spuneam mai sus. Cine ar fi zis ca niste banale cornulete cu nuca au si ele secrete si mai ales ca pot intra intr-un cerc vicios al fainii? :)) O data ce am terminat aluatul pentru cornuletele “viciate”, il modelam intr-un disc, il invelim in folie alimentara si il dam la rece 30-40 de minute. Rupem apoi bucatele de aluat, din care modelam cornuletele, dupa chipul si asemanarea celor pe care le vedeti in tava mea. Le coacem 10-12 minute sau pana sunt usor rumenite. Nu e nimic daca vi se par inca moi cand scoateti tava din cuptor, se intaresc pe masura ce se racesc. Iar cand sunt reci, vine momentul magic, in care trebuie sa ii dam prin zahar pudra. Mult zahar pudra!

cornulete cu nuca

Sa stiti ca, pentru copiii iubitori de plastilina, asta e una dintre cei mai amuzante retete, deci nu fiti rai, lasati-i sa modeleze in liniste. Niciun covor, oricat ar fi el de curat nu merita sa ii priveze pe pitici de modelat cornulete si nici de tavalitul lor prin zahar pudra 🙂 Va pup, sa inepeti anul cu bine si…..mi-a fost dor de voi!

cornulete cu nuca

cornulete cu nuca

cornulete cu nuca

cornulete cu nuca

cornulete cu nuca

16 Comments

  1. Sunt grozave aceste cornulete. Se topesc in gura!

  2. macrina belgun

    Da,oe la mamas reteta buna si veche,de la mama si bunicul…citire…

  3. Viorica

    Chiar vroiam sa fac zilele astea ceva cu nuca pt copii (pot, dar pooot sa pun mai multa nuca:D ??). Ideea sa modeleze si ei e binevenita si ea :). Te pup si .. poate ne mai vedem odata, macar intamplator daca nu planificat :).

  4. Petronela

    Astazi le-am facut si au iesit super! 🙂

  5. romina

    Le-am facut si eu si am ramas placut impresionata deoarece gustul mi s-a parut destul de cunoscut…seamana cu reteta unor biscuiti pe care ii cumparam mereu de la o anumita cofetarie din orasul meu natal. Adoram biscuitii aia si sunt tare incantata ca ma pot bucura de acelasi gust si la mine acasa impreuna cu familie mea in Germania 🙂

    • ma bucur ca ti-au placut cornuletele, sunt foarte fragede si se si pastreaza bine mult timp. Sa va fie de bine!

  6. Teo, au iesit foarte bune! Ca idee, poate unora le place, mi-au scapat si niste bucatele de nuca ceva mai mari in aluat si dau extraordinar de bine in cornulete.

  7. Andreea

    excelenteeeeeeeeee! super bune!

  8. gratiela

    f f bune.

  9. ALINA S

    Delicioase cornulețe! Le-am facut anul trecut, vreau sa fac si acum si vad la ingrediente de 2 ori zahar pudra. Cele 150 grame sunt pt aluat? As vrea sa le fac fara zahar pt pitica mea.

  10. excelente!!!!!! sotul si bebe le adora

  11. Rebecca

    Buna Teo! Am facut aceste cornulete de 2 ori si de fiecare data au iesit de fapt niste fursecuri aplatizare in loc de cornulete…la gust insa sunt minunate! Insa nu inteleg de ce nu raman la forma pe care o dau initial…vreo sugestie? Mersi mult! Pupici

    • Salut Rebecca. Ai folosit aceleasi cantitati ca in reteta. De obicei problema aceasta apare daca este prea mult unt ori sunt coapte la temperatura nepotrivita.

  12. Mihaela Iacobus

    Bună ziua! Îmi spuneți va rog la ce temperatura se coc? Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.