Islere

Isler
La cererea voastra (si da, stiu ca am promis de foarte mult timp reteta asta) azi avem reteta de ISLERE! Una dintre retetele culinare de baza din caietul lu’ mama, binecunoscuta deja Buni Luci 🙂 In caietul ei magic sunt 2 retete de islere, una fara nume si una “Islere Silvia”. Am fost confuza asa ca am sunat-o pe mama, peste hotare unde locuieste ea si nici nu am apucat sa termin intrebarea “auzi mama, ai in caiet doua retete de islere…” ca direct mi-a spus “mai catre finalul caietului, este o reteta Islere Silvia, aia e buna”. Eu om care sa isi cunoaste mai bine caietul de retete decat mama mea, nu am pomenit! Eu sunt mai dezorganizata, am un caiet numai cu dulciuri, am mii de foi si un caiet cu de toate. Noroc cu blogul si cu butonul lui de search, ca altfel nu stiu zau cum mi-as gasi propriile retete 🙂 Acum islerele pot fi mari, adica de marimea cu care suntem obisnuiti de la cofetarie, sau mini islere. Sincer va spun, acum, dupa ani si ani de gatit si mii de biscuit copti, nu prea imi arde de mini islere, ca sa am ce coace de dimineata pana seara. Asa ca, am facut islere mari. Voi faceti cum va place voua cel mai mult!

Ingrediente pentru 12 islere mari:
– 3 galbenusuri
– 250g unt gras, 85% grasime, la temperature camerei
– 400g faina
– o jumatate de lingurita bicarbonat stins cu zeama de lamaie
– 130g zahar

Ingrediente pentru crema + glazura
– 250g unt la temperatura camerei sau margarina, cum preferati
– 150g zahar pudra vanilat
– 4 linguri cu varf de cacao
– o lingura esenta de rom
– 2 plicuri glazura instant de cacao

Ingrediente

Mai intai incingem cuptorul la 180°C si tapetam 2 tavi mari cu hartie de copt. Apoi, intr-un bol mare, spumam untul si zaharul, pana zaharul este aproape topit. Punem si galbenusurile, amestecam, apoi bicarbonatul stins cu zeama de lamaie si faina cernuta. Amestecam bine cu lingura, apoi framantam un aluat destul de tare, care nu se lipeste de maini. Intindem aluatul pe planseta cu faina, intr-un strat de cca 1 cm grosime si taiem formele cu ajutorul unui pahar.

Preparare

Coacem cerculetele de aluat 8-10 minute sau pana sunt aurii, nu rumenite. Chiar daca par inca moi cand le scoatem din cuptor, nu va faceti griji, se intaresc pe masura ce se racesc. Cat aluatul sta la cuptor, noi facem crema, pentru care spumam untul, intai singur, apoi cu zaharul pudra, pana zaharul nu se mai simte deloc. Adaugam apoi si cacaua si romul si le amestecam 8-10 minute cu mizerul la viteza mare, pentru a avea o crema de cacao cu o consistenta de spuma. Impartim cerculetele in doua, pe jumatate dintre ele le glazuram si le punem pe un gratar sa se scurga excesul de glazura si le lasam pana se intareste bine glazura. Pe celelalte cerculete punem un strat generos de crema si o nivelam frumusel cu un cutit. Apoi, cand glazura e perfect intarita, nu ne ramane decat sa asamblam islerele.

Preparare

Sa stiti ca nu sunt deloc greu de facut, iar gustul este demential, nici nu se compara cu islerele din cofetarie! Sunt perfecte pentru sarbatori si, daca aveti ajutor in bucatarie, puteti foarte bine sa va incumetati si la mini-islere 🙂 Spor la copt sa aveti si sa va fie de bine!

Isler

Isler

Isler

Isler

Isler

Isler

23 Comments

  1. par bune de tot si ce e nou la tine aici trebuie de incercat,numai ca una nu am inteles,glazura care o turnam deasupra si cea din mijlok e aceeasi fiintca vad ca una e mai tare si alta e mai moale.

  2. ADRIANA

    Inca o data, multumesc! Asa cum spuneam si in comentariul anterior, nu am facut niciodata isler ! De cel de la cofetarie….sa ma scuzati dar…NU !!! ( nu sunt adepta prajiturilor de cofetarie) Nu am facut pana acum isler, pentru ca mi se parea complicat! Acum am inteles, in sfarsit “ce si cum” 🙂 Acum, gata :-))) au intrat in retetele de Sarbatori! Multumesc! Sarbatori fericite va doresc!

  3. CE SE poate folosi in lo ul bicarbonatului?aici nunse gaseste in DE

  4. buna ziua,

    imi puteti spune care sunt ingredientele pt crema si care pt glazura?
    multumesc.

  5. scuze, acum am vazut ca se foloseste un pliculet cu glazura.

    o zi placuta!
    si scuze inca odata pt deranj.

  6. Catalina

    Bine-bine, dar … cum se pastreaza ? Adica cat timp, si cum ? Eu as face cam de acum, cand doarme putica mea, dar nu stiu daca rezista pana de Craciun … 🙁

    • La fel cum se pastreaza orice prajitura pe baza de crema….la rece 🙂 ca si timp, ele ar sta bine vreo 7-10 zile, doar ca nu o sa reziste atat, daca intelegi ce vreau sa zic 🙂

  7. pai sa vedem ce iese!

  8. Felicitări! Arata delicios! Va mai propun o prajitura 🙂 poate o găsiți in caietul mamei Dvs. 🙂 se numește ” ziua si noaptea”

  9. Ramona

    Sunt extrem de bune!

  10. Kristina

    Buna draga Teo, eu recent am dat de blogul tau, dar sunt foarte incantata!!!am facut islerele si au iesit excelente, cu siguranta o sa mai fac 🙂 dar am vrut sa te intreb ca folosond acest aluat si adaugand cacao oare merge si pentru american cookies?cu ciocolata amaruie deasupra?sau ai cumva o reteta faina?
    p.s. am incercat si reteta de lasagna cu carne tocata, delicioasa de ne-am lins pe degete!!! felicitari!!

  11. Kristina

    Multumesc, a doua reteta era ceea ce cautam, de abia astept s-o fac 🙂 dar am o intrebare cand sunt gata sunt crocanti, sfaramiciosi si pe exterior si pe interior nu? si dupa aceea daca le tin intr-o caserola mare inchisa ermetic nu se vor inmoia nu?
    Eu sunt mai incepatoare cu dulciurile, dar acum am prins curaj ca am vazut ca mi-au iesit asa bune islerele 😀
    multumesc pentru intelegere si ajutor!

  12. Yummy…de cand vroiam sa mananc asa ceva.Acum ca am gasit si o reteta in care pot sa am incredere de-abia astept sa le incerc.Multumim pentru reteta:)

  13. Sunt extraordinari de buni
    Cu drag te pup si iti multumesc pentru retetele minunate pe care le impartasesti cu noi

  14. melania

    Buna
    tocmai am terminat de facut islerele,baiatul meu a zis ca ma pot duce la masterchef,asa sunt de bune :)(eu pentru glazura am folosit ciocolata menaj de la lidl -deosebit de buna si pretul la fel de bun ).Au iesit atat de fragede ca ti se topesc in gura.Abia astept week-endul urmator sa mai fac o reteta de la tine ,sunt cu adevarat deosebite si foarte gustoase .O seara linistita iti doresc !

  15. Bună Teo! Întrebare: pentru aluat pot folosi untură în loc de unt?

  16. Daniela

    Buna. Am facut reteta de islere, de doua ori intr-o saptamana, daca intelegi ce vreau sa zic 🙂 Si e vorba de 500 gr de unt, sa ne intelegem 🙂 Prea bune si prea perfecte! Eu am optat sa le fac mai mari ca dimensiune prima data, pentru ca mi s-a parut o treaba prea migaloasa, dar a doua oara am avut ajutor de la sot la intinsul foilor si treaba a mers ca unsa. Si pe deausupra am tras cateva linii cu ciocolata amara, pe care am pus-o intr-un cornet din hartie de copt. Sunt foarte bune, se topesc in gura, textura biscuitelui putin nisipoasa, cu gust pronuntat de unt si crema de unt si cacao se potriveste de minune. Multumim pentru reteta. Din pacate poze nu am reusit sa fac, s-au dus prea repede.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.