Pe vremuri aveam mereu un borcan mare plin cu astfel de cookies si care cum treceam pe langa borcan mai luam una de drum. Le-am facut pentru Mos Craciun anul asta si i le-am pus la geam, langa un pahar de lapte, poate sa indura de noi sau macar de Luca si ne lasa ceva sub brad 🙂 Pentru ca am vrut o reteta sigura, care sa stiu ca nu da gres, am folosit-o pe cea a Marthei Stewart.
Ingrediente:
– 280g faina
– ½ lingurita bicarbonat de sodiu
– 225g unt moale (la tem. camerei, nu topit)
– 200 gr zahar brun
– 115 gr zahar tos
– 1 lingurita sare
– esenta de vanilie dupa gust (1-2 fiole)
– 2 oua mari
– 350 gr fulgi de ciocolata (sau banuti de ciocolata, cum sunt cei de la Festina)
Incingem cuptorul la 180 de grade si incepem pregatirea fursecurilor. Daca aveti un robot de bucatarie, va fi foarte usor, dar nici cu un mixer normal nu e foarte dificil. Cernem intai faina impreuna cu bicarbonatul si area. Separat, spumam untul si ambele tipuri de zahar. Cand avem o spuma pufoasa, incorporam vanilia si cele 2 oua. Mixam 1-2 minute la viteza medie, apoi dam viteza la minim si adaugam faina.
Cand faina e incorporata total, punem fulgii de ciocolata.
Amestecam bine si punem cu ajutorul unei lingurite cate o biluta de aluat in tava tapetata cu hartie de copt. Lasati min 4-5 cm intre fiecare prajiturica, pentru ca se latesc tare la copt. Fursecurile se coc 8-10 minute, pana cand sunt rumenite pe margini, dar mijlocul e inca moale.
Lasati-le sa se racoreasca putin in tava si apoi mutati-le pe un gratar de bucatarie, pentru a se raci complet.
Puteti pastra prajiturelele in borcane sau cutii inchise ermetic, timp de 1 saptamana, desi mi-e tare greu sa cred ca vor rezista atat de mult 🙂 De altfel, daca vreti sa pregatiti aluatul din timp, il puteti congela si pe el, pana la 2 saptamani, apoi il decongelati si coaceti cookies-urile asa cum am descris mai sus.
Pofta mare sa aveti, Sarbatori Fericite si nu uitati sa ne aratati si noua ce ati pregatit pentru familia voastra si pentru Mos Craciun pe www.gospodini.ro
"Cu colinde de Craciun, va doresc un an mai bun!
Si cu dragoste crestina, sa primiti in dar lumina;
Zurgalai de flori de gheata,
Mult noroc s-aveti in viata !"
Sarbatori fericite si La multi ani tuturor !Maria
CRACIUN FERICIT, TEO!!!!!!
Sarbatori fericite si un an nou plin de bucurii!
Numai bine!
Craciun fericit si un an nou cu bucurii, alaturi de cei dragi ! La multi ani !
Sarbatori fericite !!!
Sa va fie casa, casa
Cu bucate noi pe masa
Mos Craciun cu sacul plin,
Drumu'n viata cat mai lin,
Bogatie cata vreti,
Sanatate pentru toti,
Iar la anul care vine
Sa va fie si mai bine.
LA MULTI ANI !!
Craciun Fericit!
Un Craciun binecuvantat si un an nou plin de pace, sanatate si dragoste alaturi de toti cei dragi! :)))
Sarbatori fericite din toata inima!
Un an nou cu sanatate, bucurii si cat mai multe retete atat de minunate! Cu drag, Simona.
Teo, vreau sa-mi cumpar si eu un robot de bucatarie, dar nu stiu de care. Ma intereseaza sa toace legume si sa amestec aluaturi mai simple. Poti sa-mi spui de care folosesti tu? Mersi mult
Eu folosesc momentan un Philips Essence HR 7768, este excelent, nu am avut nicio problema cu el!
Sa stiti ca pentru mine nu a trebuit sa vina Craciunul ca sa fac aceste fursecuri minunate (Multumesc Teo 🙂 !!), au iesit f f f f bune si cum mie imi place sa am ceva de rontait bun prin casa, tocmai mi-am gasit preferatele.
arata super super!pana acum am tot facut fursecurile cu miere(preferatele mele)dar promit sa ii incerc si pe acestia!!!!!!!ai un blog super!!la toata lumea il recomand!D-nul sa te tina sanatoasa sa ne mai arati si noua retete!:::)))
buna teo 🙂 spune-mi te rog cam cate ies? e asa bine cand scrii langa retete cam pentru cate portii este compozitia :"> nu de alta dar vreau sa fac si eu fursecurile astea si din 280g faina nu cred sa iasa asa multe, nu? ca sa stiu cu cat maresc fiecare ingredient..
ies cam 40 de bucati din cantitatile de mai sus
multumesc frumos!
Dar nu este prea mare cantitatea de zahar??? cred ca ies ffff dulci..
Buna Teo,
de ceva vreme am descoperit si eu blogul tau si imi place mult. Daca nu ma insel am inteles ca esti din Cluj, din Cluj sunt si eu. Am o intrebare si o rugaminte la tine in acelasi timp : ai o reteta buna de ciocolata de casa? Ma refer la ciocolata de casa clasica facuta de mamicile si bunicile noastre…cu lapte praf etc. In cazul in care ai o reteta buna, testata, te rog sa ma ajuti sa intru in posesia ei. Ador ciocolata de casa, insa nu reusesc sa gasesc o reteta buna, sa nu iasa nici prea moale nici prea tare, si sa aiba un gust bun.
Sa ai spor in tot ce faci!!!
Am o reteta de ciocolata de casa pe care am facut-o special pentru cartea "De-a Bucătarii"
Mai multe detalii despre carte si cum poti intra in posesia ei, gasesti aici
Teo, am facut si eu aseara fursecurile astea. Eram disperata pentru ca trebuia sa fac niste fursecuri cu ciocolata, in biblioraftul cu retete nu aveam niciuna printata, asa ca am intrat repede la tine pe blog, gandindu-ma ca sigur gasesc o reteta. Se fac foarte usor si sunt delicioase! Noroc ca aveam toate ingredientele, cu exceptia fulgilor de ciocolata si a trebuit sa improvizez cu niste ciocolata taiata marunt. Dar tot bune au iesit!
Salut , ieri am incercat si eu sa fac aceste fursecuri , am folosit reteta dar aspectul alor mei lasa de dorit :D. O sa mai incerc zilele astea <3 oricum sunt extrem de buni
Roxana, dar ce s-a intamplat?
buna teo
…. Tin s iti spun k desi nu t cunosc t admir f.tare ! Te-am descoperit d cateva luni si oau ..sunt impresionata d cultura gastronomik d care dai dovada ! Felicitari. Tin s iti multumesc pt tot c n impartasesti si trimite-mi un e-mail t rog ce carti ai , editura si cum pot intra in posesia lor..si promit..k d cum ajung aksa eu le cumpar !!altfel nu stiu dk imi amintesc data postarii s vad raspunsul tau.
Si asa k intre gospodine… Eu nu sunt experimentata si.. Bicarbonatul… Trebuie stins?? Adik adaugat dp ce e stins sau pur si simplu doar praful efectiv ?? Stiu..halal intrebare..dar asa e cu incepatorii !! T intreb pt k am incercat reteta ta..si eu am adaugat decat praful si… Mie nu mi s-au latit !!! Dezamagire din punctul asta d vedere..in rest.. Deliciosi ! Personal..iti multumesc k existi si habar nu ai cat ma bucur k te-am descoperit.sa iti dea d-zeu multa sanatate tie si fam.tale.pooop.
Saluty 🙂 sa le luam pe rand 🙂 eu am cateva carti in varianta ebook si pot sa ti le trimit pe mail daca vrei, insa in rest, cunostintele mele le-am adunat in timp, incetuc incetuc, de la diversi bucatari si chefs, si numai daca nu fac un caiet cu notite, ca altfel nu stiu cum sa aduc informatia imprastiata prin tot ceierasul meu! 🙂 Cat despre biscutii cu cioco, nu e niciun bai ca nu s-au latit, e foarte bine si asa, mai ales daca s-au copt la interior (mai rau era daca pateai ca altii si se lateau mult prea tare si se uneau toti in tava, asa tu ai fost safe :p). bicarbonatul se stinge tot timpul cu un pic de suc de lamaie sau oto (1 lingurita) insa praful de copt nu se stringe niciodata, se foloseste numai praful 🙂 Te pup si eu va multumesc ca existati, ca daca nu ar fi cititori, pentru cine sa mai si existe Teo’s Kitchen? 🙂
Am dat sa incep reteta, am facut ce trebuia cu untul si zaharul siiii mi s-a taiat ! 🙁 cred eu fiindca nu era untul chiar la temperatura camerei..