Cine zice ca mancarea de post e musai sa se rezume la fasole batuta si zacusca, e foarte departe de adevar. Spun asta pentru ca am facut unii dintre cei mai bunmi burgeri ever, care desi nu au carne, sunt foarte satiosi si mai ales sunt mult mai sanatosi decat orice mancare de la fast-food. Inainte sa trecem la reteta insa, e musai sa lamurim ce e cu “quinoa” asta, pe care, sincera sa fiu, am descoperit-o si eu de curand si asa cum imi spunea persoana de la care stiu de ea…are usor gust de orez cu lapte 🙂 Dar asta nu inseamna ca nu se poate folosi in retete sarate! Quinoa se poate fierbe in apa – pentru orice fel de retete, in lapte de vaca sau lapte de soia – pentru retetele de dulciuri sau pentru micul dejun, in loc de cereale cu lapte sau se poate fierbe in supa de pui sau legume – pentru retetele sarate, cand folosim quinoa ca si orezul sau cous-cous-ul. Quinoa am luat de la farmacie naturista dar gasiti si la Plafar si culmea, chiar si la aprozar, la standul cu seminte si fructe uscate. V-o recomand cu drag pentru ca este o super cereala, ca nu degeaba ii spuneau maiasii “mama tuturor cerealelor”, bogata in proteine pe care le digeram mult mai usor decat pe cele animale, este bogata in calciu, are mai putin amidon decat orezul si deci nu e la fel de lipicioasa si este ceea ce numesc nutritionistii un super-aliment, la fel ca avocado, patrunjelul, semintele de in etc
Cum gatim quinoa? Sau cum fierbem quinoa in 4 pasi simpli? In primul rand, e bine sa stiti ca pentru o cana de quinoa aveti nevoie de 2 cani de lichid (apa, lapte, supa, ce vrea sufletul vostru). Din cantitatile de 1:2, ies cca 3 cani de quinoa fiarta.
Urmeaza apoi cei 4 pasi simpli:
1. Mai intai spalam bine quinoa in 2-3 ape, la fel ca orezul. Apoi o lasam sa stea in apa cam 30 min.
2. O scurgem bine din apa in care a stat.
3. Punem la fiert apa cu putina sare si cand incepe sa fiarba, punem quinoa, amestecam bine, dam focul la minim, acoperim oala (e important sa folositi o oana cu capac care se inchide etans) si lasam sa fiarba exact 15 min. Tragem oala de pe foc si o lasam sa se odihneasca 10-15 minute, cu capacul pus.
4. Apoi, cu o furculita, afanam bine quinoa si gata, o putem folosi la orice reteta sau o putem consuma asa cum e.
Ingrediente pentru burgeri (cca 20 buc)
– 3 cartofi dulci mari (fierti si taiati in cubulete)
– 2 cani quinoa fiarta
– o lingura ulei de masline
– 4 salote sau o ceapa mare tocata marunt
– o conserva de naut fiert
– o conserva de fasole boabe rosie-
– ½ cana pesmet
– ½ legatura patrunjel taiat marunt
– ¼ lingurita harissa sau sos Tabasco (puteti omite daca nu vreti burgeri mai picanti)
– 2 linguri seminte de in
– 4 linguri seminte de susan
– 4 catei de usturoi pisati
– 1 lingurita cumin macinat
– 1 lingurita chili
– 1 lingurita coriandru macinat
– sare si piper dupa gust
Dam prin blender cartofii dulci fierti (pe care ii fierbem inainte in apa cu sare si sunt fierti cand intra furculita usor in ei, la fel ca si cartofii normali), nautul si fasolea pana avem o pasta, ca si pentru hummus.
Punem apoi pasta obtinuta intr-un bol mare si adaugam restul ingredientelor. Amestecam bine.
Incingem cuptorul la 200°C si ungem o tava mare cu ulei de masline. Apoi, cu mainile usor unse cu ulei de masline, modelam bilute din compozitie, de marimea unei mingi de tenis. Le asezam in tava si le aplatizam, astfel incat sa fie de cca 1 cm grosime. Dam tava la cuptor cca 30-35 minute, intorcand burger-ii la jumatatea timpului de coacere, ca sa se rumeneasca uniform.
Puteti sa ii serviti ca atare, dar mai bine merg cu niste cartofi prajiti, la Ayrfrier ii fac eu ca sa nu ii prajesc in ulei si bineinteles, cu o salata cu de toate 🙂 daca nu tineti post sau tineti post catolic sau sunteti ovo-lacto-vegetarieni, puteti sa faceti un sos de iaurt alaturi de burgeri. Si inca un lucru: daca vreti sa ii prajiti in ulei, la fel ca sip e chiftele, e musai sa puneti si un ou in compozitie, ca sa fim siguri ca nu se dezintegreaza la prajit 🙂 Astea fiind spuse, sa va fie de cel mai bine! 🙂
Ce bine arata!!! Si chiar am quinoa, doar de cartofi dulci sa mai fac rost si fac niste burgeri minunati:)
Buna! Cam cat costa quinoa (100g) si in ce cantitati se vinde? Mersi!
Bianca, uite aici un exemplu de pachet si pret… dar poti cauta pe google si alte variante cautand dupa “pret quinoa”. Multumesc
Oau! Aceşti burgeri sunt şi foarte apetisanţi şi sănătoşi! Cred că voi încerca şi eu reţeta ta, deşi probabil voi pune linte în loc de fasole, ca de-aia am.
Teo,i-am facut ieri!Au iesit ffff.buni!I-am mancat langa o mancare de spanac si in sandvisuri calde!O bunatate!
Interesanta combinatia!! Cred si eu ca au iesti foarte buni 😀
Mmm ce apetisanti!
Am facut si eu aceasta reteta, acum e in cuptor.Problema e ca nu am mai facut quinoa pana acum si am pus o parte quinoa si 2 parti apa, am fiert-o 15 min, am lasat-o dar nu a absorbit apa mai deloc…am scurs-o in final, si a iesit maronie la culoare dar buna la gust. Deci burgerii mei nu au aceasta culoare din poza, sunt mai maronii, dar sper sa iasa buni la gust
Nu am gasit quinoua cu ce o pot inlocui?
Buna Teo!
Ai putea sa imi spui te rog ce aparat ai folosit pt a obtine pasta aceea? Am vazut ca acelasi apare si in reteta de humus dar nu mi-am dat seama ce e : un blender sau un tocator? Daca ai putea sa imi spui marca/modelul m-ar ajuta mult. Intentionez sa achizitionez unul si nu ma pot hotari. Nu as investi nici foarte mult (am vazut in Auchan ceva ce pare asemanator cu ce ai tu la aprox. 50-80 de lei , pe cand la emag preturile sunt mai mari).
Merci pt ajutor.