Am cumparat primele caspuni pe anul asta. Sigur, nu au niciun gust, n-o sa va mint si sa va spun cat sunt de minunate, ca nu e cazul, dar ceva ceva tot au din aroma capsunilor mele iubite 🙂 Cand eram mici, tata lucra la Legume-Fructe, Agrocoop ii zicea pe vremea aia si ne aducea mai multe capsuni decat puteam manca. Cand intra in casa cu ladita de capsuni eram lesinati toti trei. Nu o sa uit niciodata laditele de lemn ghiftuite cu caspuni mici, coapte si foarte aromate. Nu aveau nimic in comun cu mastodontii pe care ii mancam azi si care ar putea foarte bine sa fie de plastic, poate ar fi chiar mai bune.
In fine, ideea e ca in secunda doi dupa ce intra tata cu ladita, mama ne facea capsuni pisate cu furculita si amestecate cu un pic de zahar. Era o nebunie, nu ne trebuia nimic mai mult! Si saraca buni Sia, abia stia cum sa ne potoleasca sa ii ramana si pentru dulceata 🙂 Ce copilarie frumoasa am avut, mai ales din punct de vedere culinar. Spun asta pentru ca mereu am avut fructe si legume proaspete! Gemurile erau gemuri, sezonul de lebenita era trait la intensitate maxima si cu burtile gata sa explodeze, zacusca era mereu facuta in 2 portii, ca noah, familie numeroasa, pofte multe, copii mancaciosi.
Acum, nu doar ca legumele si fructele nu mai sunt la fel, dar nici familia nu mai e la fel de numeroasa si mi-e dor de vremurile cand ne mobilizam toti si munceam o zi intreaga ca sa facem zacusca… Cand ma gandesc ca peste 2 saptamani sunt 20 de ani de cand a murit tata… parca ieri era aici si de fapt ce doare cel mai tare e ca timpul a trecut atat de repede si imi e dor de el la fel ca in prima zi… 20 de ani fara el… si din pacate doar 8 cu el, dar au fost traiti frumos si intens, sunt 8 ani plini de amintiri si lucruri frumoase 🙂
Dar sa revenim la tarta noastra si sa nu ne intristam 🙂 Mai intai si mai intai, sa va spun despre crusta. Am facut reteta clasica de pate brisee, care se face in 5 minute maxim la blender si pe care o puteti folosi atat la tarte dulci cat si la tarte sarate. Daca aveti probleme cu reteta, ma puteti intreba aici si facem sa fie bine 🙂 O data aluatul facut, il dam la rece pana pregatim crema si o data cu asta, incingem si cuptorul la 180°C.
Ingrediente pentru umplutura:
– 5 galbenusuri mari
– 200g zahar
– 3 linguri cu varf de amidon
– 350 ml lapte
– miezul de la 1 baton de vanilie
– 300g capsuni (cantariti dup ace sunt spalati si curatati)
– 1 plic jeleu decor pentru prajituri
– 200ml suc de ananas
Pentru crema, amestecam mai intai galbenusurile si zaharul, cu mixerul la viteza medie, cca 5 minute sau pana avem o crema groasa, ca o alifie.
Adaugam apoi laptele, in fir subtire, amestecand in continuu cu telul.
Punem si miezul de la batonul de vanilie.
Apoi urmeaza amidonul, pe care trebuie sa il incorporam bine bine, amestecand cu telul pana nu mai sunt deloc cocolase. Daca nu sunteti siguri ca puteti face asta, e mai bine sa desfaceti amidonul in lapte, ca sa stim o treaba.
Apoi punem totul intr-un bol termorezistent, pe care il asezam deasupra unei oale in care am pus apa. Important e ca apa sa nu ajunga la bolul in care e crema. Amestecam cu telul in continuu (poate dura pana la 15 minute) pana crema se ingroasa si arata exact ca o budinca tare. Puteti sa puneti vasul si direct pe foc, daca nu va descurcati cu procedeul de fierbere la bain-marie, dar atunci sa folositi o cratita cu pereti grosi sau fund dublu, sa tineti totul la foc mic si sa amestecati fff bine, altfel se fac cocoloase si crema se lipeste de fundul vasului si se afuma 🙂 Stiu ca a sunat asa, usor apocaliptic… but these are the facts! Trebuie sa va spun toate detaliile ca sa nu aveti surprize ulterior 🙂
Intindem aluatul intr-un disc cu grosimea de 1 cm si il punem in tava pentru tarte.
Intepam aluatul din loc in loc cu furculita, apoi il coacem 12-15 minute sau pana e crocant si usor rumenit pe margini.
Lasam blatul sa se raceasca putin, apoi turnam crema (care e bine sa fie la temperatura camerei si pentru asta, o data ce o tragem de pe foc, acoperim vasul cu folie alimentara, pentru ca altfel, crema face crusta si nu mai e la fel de ok), nivelam cu spatula si punem deasupra feliile de capsuni. Pentru jeleul, urmariti cu atentie instructiunile de pe plic, eu am pus suc de ananas ca sa fie un plus de aroma, de aceea nu e foarte limpede jelelul, insa puteti folosi si apa. Cum ziceam, cititi instructiunile de pe pachet, ca sunt sfinte 🙂 Si daca faceti totul cum trebuie, o sa aveti la final tarta asta minunata, din care Luca a mancat cu 2 maini! Pofta mare si voua, va multumesc ca imi cititi in fiecare zi blogul, retetele si bucatica de suflet pe care o pun aici 🙂 Sa va fie de bine!
Arata fte bine tarta si as vrea sa o incerc si eu. Spune-mi te rog, aluatul de tarta e facut sau cumparat? As putea sa folosesc aluat congelat? Nu prea imi dau seama…
Mersi frumos.
Gabi
Aluatul l-am facut dupa reteta de pate brisee
Buna Teo, nu merge link-ul catre reteta de aluat. Si daca imi permiti o sugestie pentru site-ul tau, ar fi de mare folos un motor de cautare printre retete. Ca eu iti citesc retetele, dar nu le scriu nicaieri si dupa un timp ma apuca pofta de ceva facut de tine si intru si caut si caut… Imi cer scuze daca am fost deplasata cu propunerea.
Adina, am corectat link-ul in reteta. Exista motor de cautare pe blog, il gasesti sus de tot in partea dreapta. Multumesc
Am accesat linkul “pate brisee” si …. “Not Found”.
Am corectat link-ul, acum ar trebui sa functioneze.
Arata foarte bine. Daca te rog ai putea lasa si reteta pentru crusta?
Merci mult
chiar cautam o reteta buna pt o tarta , si cum aluat pt tarta am deja in frigider (ca am fost un pic lenesa ) maine o sa fac minunatia asta de tarta cu umplutura de mai sus sa pape si mofturoasa mea . te pup
Ador tartele!! si eu inca ma bucur de fructele din congelator :))
Am facut si eu tarta aseara. Inca nu am gustat-o. Dar dupa cum se vedea, la crema cred ca ar fi trebuit putin mai mult amidon pentru ca nu a reusit sa se intareasca ca o budinca. Si cred ca mergea mai putin zahar – a iesit foarte dulce. In rest, arata foarte bine. Diseara o degust. Multumim pentru idee! Aaaa, eu am pus zmeura congelata in loc de capsuni. Asta aveam prin casa.
Draga Teo! te urmaresc de mult timp,si retetele care le-am facut de pe blogul tau, au iesit delicioase, chiar si sotului meu i-au placut, care nu e obisnuit cu mancarea romaneasca, el fiind danez…Apreciez toata munca ta de postare!!Esti o adevarata inspiratie!!
Acum am o intrebare pt reteta asta : cum pot prepara pate brisee, pentru ca am incercat sa gasesc reteta, pe blogul tau, si din pacate nu am gasit 🙁
Multumesc!!Tine-o tot asa!!
Laura-Polonia 🙂
Nu mi se deschide pagina cu pate Brisee (crusta) De unde pot lua reteta, exact cum se face? multumesc
Am facut chiar ieri tarta. A iesit buna. Cam dulce crema, dupa pararea mea. Si n-am reusit sa o intaresc destul de mult. Poate trebuia sa pun mai mult amidon decat cele trei linguri. Iar in loc de capsuni, am pus zmeura. Mersi de idee!
iti urmaresc cu mult interes retetele si de fiecare data cand am facut am urmat instructiunile si a iesit bine.
de data asta nu am reusit deloc sa intaresc crema. ai idee de ce?
Ar fi trebuit sa se intareasca daca ati urmat pas cu pas explicatiile. Cate minute ati tinut crema la bain-marie?
Tarta cu crema de vanilie si capsuni as manca zilnic asa mult imi place combinatia!
Cu siguranta ar trebui sa se intareasca , eu la o crema cu 750 ml lapte si 3 galbenusuri pun 7 linguri de amidon si se face perfect . In concluzie un 10 urias pentru reteta
Buna,
e posibil sa inlocuiesc amidonul cu faina pentru reteta asta? Sunt convinsa ca e delicioasa tarta si vreau sa o fac cat mai repede, insa gasesc foarte greu amidon…
Ca “sa nu faca crusta” crema, va dau o sugestie: adaugati putin unt frecat spuma! Asa ca nu va mai trebui sa “o acoperiti cu folie alimentara”.
Cum capsunile sunt fructele mele preferate, in aceasta perioada cand este sezonul lor, intdeuna caut sa fac tot felul de retete care contin aceste fructe delicioase si aromate. Tarta nu am incercat niciodata acasa, am cumparat de la cofetarii, insa reteta ta si modul de prezentare m-a convins. Arata minnat !
Foarte buna reteta. Am avut emotii pt blat pt ca a fost prima data cand am incercat sa fac pate brisse. Unele persoane pot gasit crema asta cam dulce dar mi s-a parut perfecta la gust in combinatie cu capsunile.
Astazi am facut tarta cu capsuni. Este minunata. Eu insa am inlocuit faina alba cu cea de secara si zaharul cu indulcitor si a iesit super. Multumim Teo ca existi. 🙂
Draga Teo,te ador pentru ca datorita retetelor tale am inceput sa gatesc si sa fac prajituri 🙂
Dar…aceasta reteta cred ca are ceva gresit,pentru ca nu mi-a iesit deloc(si am respectat toate indicatiile date de tine).Crema nu se intareste deloc,si mai mult are si un gust pregnant de faina/amidon.
Reteta e pur si simplu super….Nu pune deloc faina la crema,pune amidon.faina ii da gust naspa. Si apoi nu face crema la bain marie….e normal ca se intareste mult mai greu…fa o pur si simplu pe foc, ca o budinca, la foc mic si amestecand mereu in ea….asa iese sigur.. e foarte faina tarta…
eu nu prea am inteles cind ati facut aluatul ptr ca de la crema ati trecut direct la aluat si nu ati mai aratat cum se face
Cu aluatul am început, asa scrie la reteta 🙂
Mai intai si mai intai, sa va spun despre crusta. Am facut reteta clasica de pate brisee, care se face in 5 minute maxim la blender si pe care o puteti folosi atat la tarte dulci cat si la tarte sarate. Daca aveti probleme cu reteta, ma puteti intreba aici si facem sa fie bine 🙂 O data aluatul facut, il dam la rece pana pregatim crema si o data cu asta, incingem si cuptorul la 180°C.
Cum se poate face pate brisee fără Blender? Merge cu degetele? Nu am Blender…
Salut. Se amesteca totul cu degetele, sigur ca da.