Pate Brisee (aluat pentru tarte)

Multa vreme aveam impresia ca aluatul pentru tarte se face foarte greu si incercam sa ma eschivez prin folosirea aluatului de foietaj. Intr-un final am realizat ca de fapt se face foarte simplu si ca aluatul proaspat facut in casa e mult mai fraged decat orice aluat cumparat. Ingredientul principal in reusita retetei este robotul de bucatarie, fara de care e imposibil sa scoatem un aluat perfect, cel putin folosind reteta asta.

Ingrediente pentru 2 tarte sau o tarta inchisa (cu capac sau grilaj):
– 230 gr unt foarte rece
– 350 gr faina
– o lingura zahar
– o lingurita sare
– 60-100 ml apa rece (cu gheata)

Punem in robotul de bucatarie faina, sarea si zaharul, le amestecam putin, cateva secunde. Adaugam untul, taiat bucatele mici. Pulsam cateva secunde (maxim 10), pana compozitia seamana cu un pesmet mare. Pornim din nou robotul si adaugam apa rece, lingurita cu lingurita, pana aluatul este omogen, fara a fi lipicios sau umed. Daca ati adaugat prea multa apa, mai puneti o lingura de faina si amestecati, daca aluatul e sfarmicios, mai puneti putina apa rece. Aluatul astfel obtinut se inveleste in folie alimentara si se da la frigider cel putin o ora inainte de a-l folosi.

Ponturi utile:
– aluatul se poate congela pana la 4 sapatamni si asta il face perfect pentru gospodinele grabite, care il pot prepara din timp si decongela cand au nevoie de el
– pentru tartele dulci, puteti adauga in compozitie extract de vanilie, praf de scotisoara etc

42 Comments

  1. sarah

    sincer si eu am considerat aluatul de tarta unul foarte pretentios si am evitat sa il fac.nici macar nu stiam ca se poate face la robot.cu siguranta informatiile sunt foarte utile si reteta merita incercata.iti doresc o zi minunata

  2. Anonymous

    Teo, puteai sa ne pui o poza cu rezultatul final, sa vedem si noi cu ce-ai umplut-o…Eu alta idee decat mere nu am. Ne ajuti tu? 🙂
    Eli

  3. Corina

    Glumesti?? cum sa fie ingredientul principal in reusita retetei robotul de bucatarie??? Eu fac aluatul asta de cand ma stiu cum mana si iese perfect!!
    Pfff esti mare bucatareasa, mare!

  4. Sarah, multumesc!

    Eli, poti folosi aluatul cam la majoritatea retetelor din sectiune de tarte, atat dulci cat si sarate. Eu l-am umplut cu budinca de cocos, reteta vine diseara.

    Corina, glumesc, da :)) Poti sa il faci si cu mana, bravo tie, dar nu vad de ce ne-am chinui daca avem o varianta mult mai usoara, care ne face aluatul in maxim 5 minute. Nu vad cu ce esti mai putin bucatareasca daca folosesti robotul, mixerul sau orice altceva. E ca si cum ai critica pe cineva ca foloseste masina de spalat cand tu speli hainele, de cand te stii, cu mana. Dar daca tu asta consideri, e strict parerea ta. O zi faina iti doresc.

  5. Corina

    Nu este vorba de traditionalism aici, ci faceam referire la recomandarea ta, cum ca aparatul este ingredientul principal pentru reusita fara de care nu obtinem aluatul perfect!
    Deci oricine care nu are robot poate face acest aluat in mai putin de 5 minute, asta daca nu cumva nu se sperie de precizarea ta cu ingredientul principal…
    Si nu, nu am vrut sa spun ca esti mai putin bucatareasa daca te folosesti de tehnologia moderna ci, esti mai putin bucatareasa daca spui ca fara el nu ai nicio sansa sa faci o reteta ca asta.

  6. Anonymous

    Aluatul asta il fac si eu la tarte….si iese super bun….l-am gasit pe un site din State…super retetele tale

  7. Anonymous

    Corina draga, asa ar spune si soacra-mea: orice aluat facut de mana iese mai bun,mancarea gatita pe plita electrica nu-i asa buna ca si cea facuta pe aragaz clasic, pe gaz etc. Numai aberatii…Are 60 de ani :)))
    Plus…in timpul in care faci aluatul cu mana, ai putea sa bagi o tura de haine la spalat. Sau si hainele tot cu mana se spala mai bine? :))
    Fara gluma, cum poti avea o explicatie logica la afirmatia ta, ca se face mai bun cu mana decat cu masina? E absurd, sincer…

  8. Anonymous

    1. absolut fara noima comentariul cu sau fara robot! OK! acum stiu: se poate face si de mana aluatul!!!
    2. comparatia robot de bucatarie vs masina de spalat rufe nu se justifica, intrucat, fiecare se refera la diferite grade de dificultate in gospodarie.
    Si-i multumesc lui Dumnezeu ca exista aceste aparate!
    3.draga Anonim, nu te-ai gandit niciodata ca poate are si soacra dreptate? Nu de altceva, dar e mama fetei pe care o iubesti si cu care te-ai casatorit!
    … sau n-o iubesti?!!!
    4. FRATILOR! SUBIECTUL PRINCIPAL E ALUATUL PENTRU TARTA!!!
    Multumesc Teo pt retetele tale, sunt minunate si pe mine, cel putin, de cele mai multe ori ma scot din impas!!!

  9. jollyca

    De mentionat ca pentru varianta dulce trebuie, totusi, sa adaugam si zahar (pe langa alte "miroase" de le mai dorim), de preferinta pudra. Aluatul fraged dulce este un pic mai faramicios decat cel sarat din cauza zaharului.

  10. Imi pare foarte rau de ce se intampla aici…asteptati dupa colt, in fiecare zi, de fiecare data cand postez cate o reteta si cititi cu punct si virgula, asteptand sa fac o greseala sau sa scriu ceva ce poate fi speculat, comentat si intors pe toate partile. Va multumesc mult, sunteti niste dragute!!!

  11. Anonymous

    …iar m-apuca dracii …deci ma bag din nou in seama, ca nu m-am mai bagat demult ( am ales doar sa sa gatesc retetele de aici si sa multumesc ca cineva, printre mestecat in oala si tocat zarzavaturi , mai face si poze + explicatii, ca sa-i ajute pe mai putin priceputii si cu mai putine idei culinare – asa , ca mine.) … asadar :
    sunt mare amatoare de tarte ( asa cum facea maestrul de practica culinara de la care sora mea a invatat meserie ) si dupa muuulte cautari am gasit pe site-urile culinare ( de la noi si din Franta ) cum se "fabrica" pate brissee-ul .Este imperativ necesara folosirea ROBOTULUI pentru ca : untul scos din congelator si apa cu gheata ,sunt ATU-urile imbatabile pentru un pate brissee reusit, iar : in CONTACT cu mana, cu caldura degajata de mana mai bine-spus ( pe asta o cheama fizica de bucatarie ), untul se topeste si apa se incalzeste, iar aluatul devine lipicios, nu sfaramicios/prin coacere usor crocant , asa cum cere un pate brissee. Asadar … teoria chibritului nu e chiar a chibritului si ideea e ca : ori te pricepi si deschizi gura, ori taci si te multumesti sa inveti de la altii care stiu. Te pup , Teo si eu doar iti multumesc . Monica, Brasov

  12. Claudia

    Totusi, din 30.000 de vizite, s-a gasit o proasta sa dezbata "a face sau a nu face cu mana"…. in loc sa ii raspunzi proastei, mai bine ne scriai reteta de la Haupia Pie pe care o astept si din cauza careia intru pe blog din ora in ora…

    ce te mahneste? ca sunt prosti pe lume? surprise-surprise! si sa vezi cati mai apar!!!
    daca ai avea 5 vizitatori pe site as mai zice, dar nu e cazul.

    ignora prostii si scrie pentru cei 30.000-{1:3} care intra aici pentru alte motive decat pentru a face analize pe text dar sunt prosti de baune…

  13. Ti-au scapat cateva poze, cele cu robotul cand omogenizeaza compozitia si cea cu intinsul foi. Nu de alta, dar ma gandesc, ca un robot de taiat nu poate omogeniza aluatul,si cum spunea o d-ra mai sus, daca folosim mana, se incalzeste aluatul si nu e bine. Si ma gandesc ca daca aluatul va fi lipicios, cum sa-l intind cu sucitorul. Tu cum ai facut, probabil ai uitat sa ne spui.

  14. Mira, e un comentariu ironic, nu?
    1. Am pus poza cu aluatul deja omogen
    2. nu e robot pentru taiat, are mai multe accesorii, printre care si o paleta pentru amestecare/framantare/aluat
    2. dupa cum am scris in reteta, aluatul nu e deloc lipicios si dupa ce sta la frigider cu atat mai mult nu ai sanse sa se lipeasca si se intinde pur si simplu, cu sucitorul.

    Sper ca ti-am fost de folos

  15. Anonymous

    Cu mixerul putem face aluatul tau???

  16. Alina Alexandra

    Teo draga, eu pot doar sa ma bucur ca ai nervi de fier :-)) si ca postezi in continuare :-)) de abia m-am intors din concediu si printre primele lucruri facute a fost sa verific ce a mai gatit Teo 🙂
    Iti multumim

  17. Referitor la folosirea mixerului la acest aluat: eu n-am folosit mixer deci nu stiu cum o sa-ti iasa. Poti incerca daca vrei si sa ne zici cum ti-a iesit 🙂

    Alina, multumesc pt cuvintele frumoase. Ma bucur ca sunt si persoane ca tine care apreciaza ce fac si nu despart firul in 4 la fiecare cuvant pe care-l scriu.

  18. teostan

    Buna Teo!

    Am incercat am umplut cu fructe de padure, vreau sa spun ca a avut MEGA SUCCES!!!

    Multumesc pentru reteta!
    Te pup

  19. Anonymous

    Mie mi se pare foarte usoara reteta sper sa-mi reuseasca. Sincer sunt cam novice in ale gatitului dar ma straduiesc sa invat.
    Imi place tare mult acest blog chiar si cu comentariile rautacioase; cate capete atatea pareri ..asta e!

    cristina, brasov

  20. Anonymous

    Spune-mi te rog daca pui tarta in cuptor neumpluta. Si dupa ce se coace putin atunci pui compozitia?Eu am procedat invers si aluatul de tarta nu a fost suficient de facut.
    Mersi

  21. buna, iti urmaresc blog-ul de ceva vreme si sunt mereu incantata de retetele tale..
    am facut si eu o tarta cu acest aluat si a iesit mai mult decat gustoasa..si desi vad ca s-a iscat o polemica aici din cauza Corinei, pe mine chiar m-a ajutat comentariul ei pt ca am un robot mai ieftinut care nu are prea multa putere si sincer cand am citit ca e asa immportant ma gandeam ca nu o sa iasa facut "manual"..in fine, tu esti o scumpa si iti multumesc :*

  22. Teo…nu am mai trecut demutl pe la tine pe site.Azi am luat o pauza din nebunia zilnica si am ramas aici cam juma de ora…lol…pe bune daca n-ai publicat numai minunatii in ultima vreme.Merci de reteta asta, si eu ma tot eschivez, ba aluat foietaj (care nici nu merge la tartele dulci ca e sarat…), ba aluat din biscuiti sfaramaticu unt si late si zahar…sa nu am mare stres.Insa aluatul asta arata super, ca al cofetarie…si o sa il incerc cu prima ocazie.thanks!

  23. Anonymous

    Multumesc pentru reteta. Pentru mine, e desertul ideal, adaug crema de vanilie si ce fructe gasesc si savurez cu mare placere. Am facut, mi-au iesit 2 tarte. Am vazut azi si un truc in emisiune la Anne O; cand aluatul este inca cald, unge cu un pic de albus si se face o bariera intre el si crema, pentru a ramane crocant.

  24. Anonymous

    Teo, am si eu o intrebare: in loc de o lingurita de faina cred ca ai vrut sa spui sare? Corect?

    Multumesc pentru timpul pe care ni-l daruiesti prin scrierea si pozarea acestor minunate retete.

    Te pup, Lidia.

  25. da, asta este! merci de observatie. am modificat 🙂

  26. Anonymous

    Draga Teo, iti urmaresc de mult blog-ul si ma tot minunez de retele tale, de indemanarea cu care le faci si rabdarea pe care o ai sa le pui pe net, sa aiba si alte gospodine o sursa de inspiratie. Dar sincer iti spun, nu stiu de ce mai publici cometariile rautacioase de la toate proastele care nu au altceva mai bun de facut decat sa critice ceea ce tu faci cu atata drag. Nu le baga in seama k sunt deja jalnice. Te pup si iti urez multa sanatate si fericire, si tie si lui bebe. Si daca nu ai fi existat, Teo, cineva ar fi trebuit sa te "inventeze":P
    Inca o data, pupici, Laura

  27. Anonymous

    sunt si eu o novice in ale bucatariei care mai incearca din cand in cand cate o reteta..intrebare: cu ce accesoriu al robotului framantam alutatul cutitul sau paleta pt amestecat? multumesc

  28. eu fac aluatul pentru tarta fara apa…si vvreau sa va spun ca este o minunatie incredibila….daca cineva este interesat…va voi da reteta.eu locuiesc in italia de 9 ani…iar italienii sunt amantii tartelor pe care si eu la randul meu le ador!

    • ramona matedolean

      Buna,citind comentariile despre aluatul de tarte,am gasit si comentariul tau si implicit despre reteta ta de aluat.Deci as dori daca se poate sa-mi trimiti si mie reteta ta de aluat pe care o faci tu.Multumesc si astept cu nerabdare sa o incerc,fiind convinsa ca este super buna

  29. Martha

    E bine de stiut aceasta reteta! Stiam ceva de genul dar mult mai complicat, cu oua si alte cele, nu o sa intru in detalii. Abia astept sa-l incerc. Sincer nu am robot si va trebui sa ma misc cat de repede pot. O intrebare totusi. In momentul in care se pune la copt, e necesar sa punem intai aluatul singut pentru 10-15 minute sau direct cu ceea ce il umplem? Multumesc mult! Si un P.S. Te-am descoperit de putin timp, aceasta insemnand cam 2 saptamani, cautand reteta de amandine. Am facut-o si mi-au iesit super. Chiar muream de pofta tinand cont ca in tara in care ma aflu acum nici nu cred ca au auzit de ele. Dar am servit si colegii de munca si-ti pot spune ca si-au lins mustatile. Iti multumesc si te urmarec in continuare! Succes!

  30. depinde de reteta. In cazul in care ceea ce punem pe aluat are timpul de coacere mic, nu e nevoie sa il coacem intai. Dar de cele mai multe ori prinde bine sa il coacem 10 minute inainte, pentru a fi mai crocant. Puneti o hartie de copt peste aluat si apoi boabe de fasole, ca sa fim siguri ca aluatul nu se ridica la copt.

  31. Lavinia S.

    Va multumesc din tot sufletul pentru aceasta reteta! Nu sunt o specialista in dulciuri si mai ales in aluaturi, dar de data aceasta am reusit gratie ajutorului dumneavoastra, urmand pas cu pas indicatiile. Am umplut tarta cu budinca de vanilie si multe fructe si a fost un vis. Va scriu pentru a imparti laudele cu dvs intrucat altfel, fara ajutor, nu as fi reusit. Mii de multumiri!!!

  32. Anonymous

    dragele mele,

    traiesc in franta de vreo 5 ani, alaturi de un francez si deci a trebuit sa invat a bucatari ca pe aici; nu va certati intre voi, eu fac tarte de astea 2 sau 3 pe saptamana si va spun cu mana pe inima ca se la pate brisée, se face repede si manual, nu e nici o problema, sa stit; am facut si invitat vecini francezi la masa si au apreciat mult tarta facuta de mine, era una cu mere; deci, 150 gr de unt in bucatele si moale se amesteca cu 250 gr de faina, cu mana , cu degetele pana devine nisipos, se adauga 1 lingura de zahar, putina sare, si o jumate pahar de lapte; se face fara a amesteca foarte mult si fara a bate aluatul o forma rotunda, pe care o dam la rece o jumate de ora! asta e tot apoi se scoate si se intinde pe o forma , dupa care punem ce vrem , mere, prune, etc, e preferabil sa puneti si o crème patissiere ca baza, sau compot de mere de exp; pofta buna ;

  33. AndreeaS

    Pot folosi acest aluat si pentru minitarte cu fructe?

  34. Andreea

    Buna Teo,

    Vroiam sa te intreb daca se poate folosi si blenderul ?

    Multumesc

  35. multumesc tare mult pentru reteta,aluatul este la frigider,asteapta sa fie pregatit,o sa te anunt daca a iesit bun,merci si o duminica placuta!pupicei

  36. raluca

    Buna ce dimensiune are forma de tarte din reteta de mai sus

  37. Ioana Popescu

    Multumesc mult pentru retete!

    Am aluatul in frigider si am pregatit o crema…astept sa treaca ora!
    Cind l-am pus la robot-cu acel cutit special de patiserie- la final a ramas pe pereti si l-am scos cu paleta. Asa ar trebui sau ar mai fi trebuit faina? Desi am masurat corect totul, poate faina mea nu e k. Si sa nu uit…daca las mai mult la robot nu se incalzeste untul?….La mine asa se intimpla..si se moaie aluatul; cred totusi ca ar trebui sa il scot ca un bulgare mai mare si sa nu ramina pe vas.
    Multumesc din nou!

    • Eu nu il las mult la robot, nu e indicat. Aluatul trebuie sa aiba consistenta unui pesmet si sa stea legat numai cand il strangi intre degete. Asa trebuie sa fie un pare brisee perfect si musai e ca apa sa fie rece!

  38. buna eu fac aceasta reteta de mult timp insa nu am citit niciodata comentariile .sunt pur rautati pentru ca este o reteta excelenta

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.