Mini-calzone cu ricotta si salam

Mini-calzone cu ricotta si salam
Despre calzone stim deja ca e o pizza inchisa, care contine ingredientele specifice pizzei in general, dar noi o sa facem azi un alt fel de calzone: cu ricotta si salam uscat. Reteta am vazut-o in Guida Cucina, o revista de retete culinare pe care am rasfoit-o pe avion, in drum spre casa.

Mai intai sa va spun despre aluat: eu l-am facut la masina de paine, de asta nu am pus poze cu prepararea 🙂 Daca aveti masina de paine, puneti ingredientele in ordinea asta:
– 180ml apa calduta
– 4 linguri ulei de masline
– 400g faina
– o lingurita sare
– o lingurita zahar
– 20g drojdie proaspata sau o lingurita drojdie uscata

Daca nu aveti masina de paine, amestecati drojdia proaspata cu apa, zaharul si o lingura de faina si lasati 10-15 minute, sa se activeze drojdia. Separat, cerneti faina cu sarea, faceti o gropita in mijloc, unde puneti amestecul de drojdie (dupa ce a dospit) si uleiul de masline si framantati pana aveti un aluat elastic si omogen, care nu se lipeste de degete. Il lasati la dospit intr-un loc caldut cel putin o ora sau pana isi dubleaza volumul.

Ingrediente:
– 250g ricotta
– 200g salam uscat taiat cubulete
– 50g parmesan dat pe razatoare
– busuioc (proaspat sau uscat)
– o lingura ulei de masline + ulei pentru uns
– sare, piper

Trecem ricotta prin sita si o punem intr-un bol, o amestecam cu o lingura de ulei de masline, sare, piper si busuioc dupa gust. Punem salamul, parmesanul si amestecam bine bine. Intindem aluatul in foaie subtire (1/2 cm pentru ca va mai creste) si taiem cercuri de aluat folosind un bol.

Ungem fiecare bucata de aluat cu putin ulei de masline, punem o lingura buna de umplutura si inchidem pizza bine-bine, cu degetele umede.

Asezam mini-calzone in tava, pe hartie de copt si le lasam sa dospeasca alte 20-30 minute. Intre timp, incingem cuptorul la 220º C si coacem pizza 15-20 minute sau pana se rumeneste frumos. Inainte de a le da la cuptor, putem ungem fiecare calzone cu galbenus de ou amestecat cu putina apa sau cu un amestec de 4 lingurite ulei de masline, 4 lingurite apa si un praf de sare.

Mini-calzone astea, pe langa faptul ca sunt foarte satioase si gustoase, sunt bune si reci si calde si au avut un success nebun, toata lumea le-a mancat cu entuziasm! La masa de Florii am avut numai preparate cu aroma de Roma si inainte de calzone am servit bruschette clasice, cu rosii si bruschette cu mozzarella si prosciutto crudo. Maine va arat si felul principal: parmigiana di melanzane si desertul: panna cotta al caramello 🙂 Sa va fie de bine!

9 Comments

  1. Eu cred ca-s foarte practici, in sensul ca-s buni la un bufet, la un picnik, la o petrecere, la o masa festiva sau cand ti-e foame rau.Cum imi e mie acum!

  2. Brigitta

    Stiu ce pregatesc astazi 🙂

  3. Anonymous

    supeeeeeer!!! bune de pus pachetel la scoala 🙂

  4. Lilly, Brigitta va pup :*

  5. anonim, foarte buna ideea! 🙂

  6. Brigitta

    Teo, au fost dementiale.Pe viitor se pot umple cu ce ai prin frigider.
    Oare ar merge si cu umplutura dulce?
    :*:*

  7. Brigitta, ma bucur din tot sufletul :*:*:*

  8. asta voi face deseara, ca de obicei iti multumesc mult de idee, esti inspiratia mea 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.