Panna Cotta este una dintre cele mai apreciate retete culinare de origine Italiana si e preparata si devorata in toate partile lumii. Nu se stie cu exactitate perioada istorica in care s-a nascut panna cotta, insa ce e foarte clar e ca s-a nascut in regiunea Piemonte.
Chiar daca se prepara foarte simplu, din doar cateva ingrediente si 2-3 pasi de preparare, panna cotta e unul dintre cele mai delicate deserturi pe care le veti servi vreodata! Alaturi de bulgarele de frisca, lapte si uneori ciocolata, puteti servi tot feluri de sosuri de fructe facute in casa, dar probabil cele mai frecvente (si cele pe care le-am vazut eu in meniurile tuturor restaurantelor in care am mancat panna cotta in Roma) sunt sosul de ciocolata, caramelul si sosul de fructe de padure. Eu mi-am incercat norocul cu un caramel, care desi s-a intarit cam tare la inceput, a fost delicious dupa ce a stat impreuna cu panna cotta peste noapte!
Ingrediente:
– 500ml smantana dulce indulcita (frisca lichida)
– 500ml lapte
– 150g zahar
– 16g gelatina alba
– ½ baton de vanilie
– pentru caramel: 200g zahar, 5 linguri apa
Punem pe foc, intr-o cratita cu fund gros, la foc mediu, zaharul si cele 5 linguri de apa. Aducem la punctual de fierbere si fierbem siropul, amestecand in continuu, pana zaharul se topeste complet si avem un sirop de culoare inchisa dar care este inca lichid. Turnam siropul pe fundul formelor in care urmeaza sa facem panna cotta. Va sugerez sa folositi forme de silicon, pentru ca veti scoate desertul mai usor din ele. Lasam deoparte formele pana pregatim panna cotta.
Punem intr-o cratita laptele, frisca, zaharul. miezul si coaja de la batonul de vanilie. Le tinem pe foc mic pana se topeste zaharul, fara ca amestecul sa ajunga la punctul de fierbere. Deci e musai musai sa NU fiarba amestecul.
Punem gelatina in 2-3 linguri de apa si amestecam bine, apoi o lasam sa se umfle 5 minute. Tragem amestecul de frisca de pe foc, punem gelatina si amestecam pana se topeste. Strecuram amestecul printr-o sita foarte fina sau printr-un tifon si il turnam in forme, peste caramel.
Panna cotta trebuie sa stea la frigider cel putin 8 ore inainte de servire, de preferinta peste noapte. Din formele de silicon o scoatem cel mai usor, dar puteti folosi si caserole de plastic, caserole de unica folosinta din aluminiu. Indiferent de recipient, efectul e de fiecare data acelasi (dar grija mare la respectatul retetei) : un desert fin si foarte foarte aromat. Puteti folosi levantica sau orice alta esenta in locul vaniliei. Sa va fie de bine!
Ti-a iesit perfect.In Piemonte nu este restaurant fara panna cotta pe meniu.
Buna-buna! Trebuie sa se potriveasca f. bine gustul de vanilie cu cel de zahar ars…Nu am mancat inca Panna Cotta si cum nu cred ca o sa ajung in Italia curand, va trebui sa mi-o prepar singura. Reteta o am deja, multumesc Teo!
Eu am facut aceasta reteta si a iesit foarte gustoasa. Multumesc Teo pt idee. Am avut sambata musafiri si nu stiam ce sa fac ceva dulce si am gasit aceasta reteta care m-a salvat.
Cam cate portii ies din aceste cantitati?
Cristina, ma bucur ca a fost pe gustul tuturor 🙂
Anca, din cantitatile date ies in jur de 8 portii mari 🙂
Am făcut și eu pentru familia mea acest desert și e foarte bun. Singura problemă a fost caramelul care a rămas tare ca o pojghiță deasupra. Nu știu dacă așa este rețeta, însă m-am gândit ca data viitoare înainte să pun amestecul din lapte și frișcă în forma de silicon, să sparg ușor caramelul. Așa poate va fi mai ușor de servit.
Adela, asa este reteta. Caramelul se intareste deasupra, devine crocant.
Am vazut la cineva o reteta de panna cota in care scria ca pune 3 plicuri de gelatina 🙁 La aceleasi cantitati.Ma gandeam eu ca nu stie ce vorbeste dar na cum sa i atragi atentia .Arata exceptional de bine.Felicitari si pentru noul blog
Buna Teo,felicitari pentru rabdarea cu care scrii fiecare reteta!Am si eu o inrebare,in legatura cu aceasta reteta ,gelatina din cate stiu eu ,ste la baza fabricata din porc,deci,se poate inlocui cu altceva?
Multumesc anticipat
Irina, multumesc, esri o draguta 🙂 sunt mai multe tipuri de gelatina, de la vegetala la animala, de la normala la bio, numai sa fii atenta pe rafturile din magazin. Gelatina este esentiala pentru reteta asta, trebuie numai sa gasesti gelatina potrivita pentru tine 🙂
teo draga laptele condensat ar merge in loc de frisca lichida?
nu nu, in reteta asta nu…sorry 🙁
Buna ziua! Felicitari pt reteta …arata bestial si as vrea sa o incerc cat mai repede. La final scris ca putem inlocui batonul de vanilie cu orice alta esenta, dar as vrea sa stiu daca pot folosii si esenta in forma lichida. Si daca raspunsul este da, cata esenta sa folosesc? Multumesc anticipat si spor la bucatarit!
Da, poti folosi si esenta, dupa gust, cam 1 fiola daca e f concentrata