Cum ati petrecut de Craciun? Sper ca v-ati simtit bine alaturi de cei dragi si mai sper ca nu ati mancat peste masura, ci din toate cate putin. M-am gandit pentru Revelion sa va propun o reteta de aperitiv care sa nu implice snitele si chiftele, nici prea multa carne de porc si sa fie si ceva mai deosebit. Asa am ajuns la reteta de terina de ficat, care e destul de simplu de facut si va arata bine pe orice masa de sarbatoare.
Ingrediente:
– 1 kg ficat de pui
– 2-3 cepe mari
– 300g bacon feliat subtire
– o conserva ciuperci champignon
– o conserva ciuperci de padure
– condimente dupa gust: sare, piper, condimente cajun, patrunjel, cimbru
– 4 linguri ulei
Taiem ceapa marunt si o calim in ulei pana devine translucida. Punem apoi ficateii de pui, pe care ii spalam si ii curatam de pielite. Condimentam dupa gust si le lasam pe foc, amestecand din cand in cand, pana ficatul isi schimba de tot culoarea. Intre timp, amestecam ambele tipuri de ciuperci. Lasam apoi sa se raceasca putin si le dam prin blender pana avem un pateu fin.
Urmeaza sa pregatim terina: intr-un vas termorezistent sau o forma de chec, punem feliile de bacon, astfel incat sa acopere fundul si peretii tavii. Pastrati felii de bacon si pentru a pune deasupra. Peste feliile de bacon punem un strat de pateu, apoi un strat de ciuperci, inca unul de pateu, ciuperci si iar pateu. Acoperim apoi cu feliile de bacon si asezam tava intr-o alta tava, in care punem apa cat sa ajunga pana la jumatatea tavii cu pateu. Dam la cuptor (nu trebuie incins inainte), la 180 grade, timp de o ora sau pana se leaga bine compozitia.
Terina trebuie sa fie racita complet inainte de a o taia, atfel va fi cam greu de feliat. Puteti sa puneti si putina gelatina in pateul de ficat, asa sunteti siguri ca se va lega. Noua ne-a placut foarte mult, mai ales ca suntem mari amatori de pate de ficat si am ajuns la concluzia ca de acum vom face mai des pateu pentru micul dejun. Sa va fie de bine si mult spor cu pregatirile pentru Revelion 🙂