Vegeta facuta in casa

Vegeta facuta in casaVegeta, desi unul dintre cele mai cotroversate condimente, este inca folosit de foarte multe gospodine. Spre deosebire de diverse persoane care nu isi recunosc originile culinare, eu nu ma rusinez sa spun ca am folosit vegeta si delikat la inceputul vietii mele culinare.

Asta pentru ca si mama si bunica le foloseau (la fel ca foarte multe mame) si in unele retete de la inceputul blogului le mai gasiti in ingrediente. Intre timp, in cei 4 ani care au trecut de cand am inceput blogul, lucrurile s-au mai schimbat, m-am mai informat si acum imi fac toate amestecurile de condimente in casa, inclusiv vegeta.

Puteti folosi si un aparat special pentru deshidratat legume, insa e destul de scump din cate am vazut eu. Eu am folosit cuptorul de la aragaz pentru a usca legumele. Imi mai spunea pe facebook doamna Frunza Maria ca s-a gandit sa le usuce si pe soba de teracota. Alegeti voi varianta cea mai potrivita pentru voi.

Ingrediente (cantitatile sunt variabile, eu va spun ce am folosit eu pentru a obtine cca 200-250g de vegeta)
– 4-5 morcovi medii
– 1/2 telina mare
– ½ gulie
– 2-3 radacini de patrunjel
– 1-2 radacini de pastarnac
– un ardei gras alb
– un ardei gras rosu
– ceapa alba
– ceapa rosie
– rosii (eu le-am avut deja uscate – gasiti in general rosii uscate la plafar)
– frunze de telina, patrunjel uscat

Avem doua variante pentru a pregati legumele: fie le curatam si le dam pe razatoare, fie le curatam si continuam sa le taiem cu peel-erul (curatatorul de legume, si nah, am evitat si cacofonia 🙂 ) in fasii foarte subtiri. Le-am pus pe toate in tava (daca vreti, puteti sa adaugati si putina sare) si am dat tava la cuptorul incins la 100 de grade celsius.

Apoi nu a ramas decat sa astept… si am tot asteptat vreo 4-5 ore (timpul depinde foarte mult de legumele pe care le folositi). Va dati seama cand legumele sunt perfect uscate, ajunge sa le farmitati intre degete si daca se transforma foarte usor in pulbere si arata cam ca in poza de mai jos, sunteti pe drumul cel bun.

Acum nu ne ramane decat sa dam legumele prin rasnita. Eu am folosit rasnita veche, mostenita, care inca isi face treaba fara sa vocifereze.

Asta e reteta de vegeta facuta in casa si asa arata rezultatul final. Noua ne place foarte mult, e aromata si chiar daca e mai inchisa la culoare decat vegeta din magazin, este un produs 100% natural. Eu va sugerez sa faceti vegeta in casa, sa o puneti in borcanele mici, inchise ermetic si sa o dati cadou de Craciun celor dragi, cu siguranta vor aprecia ideea voastra si e un cadou mult mai personal decat unul cumparat. Sa va fie de cel mai bine 🙂

23 Comments

  1. Carmen

    Si eu am facut zilele trecute, dar inca n-a ajuns pe blog 🙂 a trebuit sa imprumutam de la parinti rasnita ca s-o macinam :)) nici eu nu mai pun de cativa ani amestecuri de condimente sau cuburi, cand e asa simplu sa le pregatesc acasa 🙂

  2. darga teo,sunt ani buni de cand nici eu nu mai folosesc vegeta,din cauza aditivilor.eu nu imi fac amestecul,ca sunt mai lenesa,dar in fiecare mancare,pun si legumele care mi se par potrivite.

  3. Semida

    Nu am cuvinte cate de bucuroasa sunt pe zi ce trece de retetele tale. Abia astept sa fac vegeta si zacusca, ketchup, muraturi si inca cateva retele de ale tale pentru iarna. Esti extraordinaraaaa!!

  4. Mmmm yam! yam!
    ubtrebare de 100 de puncte 🙂 daca nu vreau sa cumpar rosiile uscate de la plafar cum pot sa le usuc acasa???

    ms 😀

  5. cred ca e foarte buna.oricum vegeta din comert nu folosesc,la fel ca si Pansy,pun in mancare ce mi se pare ca se potriveste si foarte mult condimente.

  6. buna! foarte bine arata si e foarte sanatoasa.o metoda excelenta sa scapam de condimentul extra cancerigen ce il bagam in aproape toate supele si ciorbele. am o intrebare..de unde ai cumparat tipul acesta de borcane?imi place foarte mult aspectul lor si e foarte popular am observat mai nou si cosmeticele se tin in astfel de recipiente si tind sa cred ca, din cauza faptului ca se inchid bine si usor?

  7. cristinamaria

    Buna! Teo, suna interesant reteta ta de vegeta, dar ma intrebam daca putem sa lasam legumele sa se usuce natural la soare si sa nu le coacem la cuptor. Probabil asa mai multe substante nutritive se conserva. Zic si eu. Si ce putem folosi in locul rasnitei antice, daca nu posedam asa ceva? Multumesc 🙂

  8. Buna tuturor, va multumesc si va imbratisez cu drag 🙂

    Borcanesele le iau de pe unde le gasesc, asta e regula mea: cand vad ceva interesant, cumpar. Ultima data am vazut la Auchan borcanele care se inchid etans, speciale pentru condimente, la 4 lei bucata.

    Crisina, legumele se pot usca sila soare (dar numai vara) si pe soba de teracota. Rasnita se poate inlocui cu blenderul sau se pun legumele intr-o punga groasa si se strivesc cu sucitorul (dar ia cam mult timp).

    Spor la gatit sa aveti 🙂

  9. am sa fac si eu reteta de vegeta……..

  10. daca nu am rosii uscate cum pot sa le usuc?sau nu mai pun deloc/////mersi draga

  11. daca nu am rosii uscate cum pot sa le usuc?sau nu mai pun deloc/////mersi draga

    eu fac totul in casa e mai natural

  12. Roxana Moisa

    Buna Teo 🙂 M-am hotarat sa fac si eu vegeta de casa pentru ca e sanatoasa si vreau sa renunt la cea din comert. Am o intrebare insa : ceapa si rosiile se taie in jumatati si asa le punem in cuptor la uscat… si pe urma le dam prin rasnita? sau cum sa procedez? Mersi fain 🙂

    • Rosiile se usuca feliate daca sunt mari sau taiate in jumatate daca sunt rosii cherry. Ceapa am taiat-o felii subtiri si am uscat-o la cuptor, la temperatura foarte mica (100 grade) si am urmarit-o des, ca sa nu se arda 🙂

  13. Buna!
    Vreau sa te intreb daca, pe langa legume, mai pui si condimente (sare, piper, sau altceva).
    Mutumesc!

  14. Adina

    Buna Teo, vreau sa fac si eu vegeta dupa reteta ta 🙂 dar am doua intrebari: legumele se dau pe razatoarea mare? Cat se poate pastra in borcanase? Multumesc frumos.

    • Eu nu le-am dat pe toate pe razatoare, important e sa fie cat mai subtire taiate. Sta bine pana la 2 luni in borcanel inchis ermetic

  15. Sabina

    Ai idee cum se procedeaza cu legumele ca sa le usuci la soba de teracota?

    • Din pacate nu, nu am avut niciodata soba de teracota, dar ma gandesc ca se pot pune pe un ziar sau pe o hartie la uscat….poate ne ajuta cineva care a avut soba de teracota sau a incercat deja?

  16. Andreea

    Buna, am incercat si eu sa fac azi vegeta de casa dupa reteta ta, din pacate nu mi-a iesit. Am dat prin razatoare ttoate legumele , mai putin rosiile si ceapa pe care le-am taiat marunt. Problema e ca dupa aproape 3 ore jumate cat le-am tinut la cuptor la 100 de grade au facut mult condens si tot geamul la cuptor era apa… si ele nici nu dadeau semn sa usuce… aratau a legume coapte .. 😀 probabil trebuia sa fi stors legumele inainte sa le pun in tavi ? Sa fi pus prea multa compozitie in tava?! Am pus legumele in 3 tavi…imi poti da te rog un sfat… pana atunci astept sa vina caldura ,soarele frumos sa mai faca inca o data sa le usuc la soare . ( scuze pt roman )

    • Buna Andreea, este indicat sa pui legumele in strat cat mai subtire. Eu nu le storc inainte de a le baga la cuptor, dar poti incerca si asa. Puteai creste temperatura putin si sa le lasi mai mult la cuptor 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.