Sos pentru paste

Sos pentru pasteSosurile de paste pe baza de carne si legume, ragu daca vreti sa le spunem asa, sunt unele dintre cele mai populare tipuri de sosuri. Asa ca m-am gandit sa va arat unul dintre sosurile mele preferate, care este foarte versatil si il puteti folosi pentru orice fel de paste, de la toping pentru spaghette si pana la umplerea foilor de lasagna sau canelloni.

Am folosit foarte multe legume, pe care nu le-am dat pe razatoare ci le-am taiat in cubulete foarte marunte (va recomand cu mare drag cutitele ceramice Berger, care si-au facut foarte bine treaba) pentru a-si pastra forma si a da sosului textura.

In ceea ce priveste carnea tocata, am folosit un mix 1:1 de carne tocata de porc (pulpa) si carne de vita, pe care le-am cumparat proaspete si mi le-a tocat la macelarie. Va sugerez sa faceti si voi asa, in loc sa cumparati carne gata tocata pentru ca nu stiti de cat timp e tocata, ce are in compozitie etc. Am gatit sosul in tigaia ceramica despre care va spuneam, cumparata la super pret de pe www.megaokazie.ro

Ingrediente:
– 5 linguri ulei de masline
– 1 kg carne tocata amestec
– ½ ceapa alba
– ½ ceapa rosie
– un ardei gras alb
– un ardei gras rosu
– o radacina mica de patrunjel
– ½ radacina pastarnac
– 2-3 morcovi
– ¼ dintr-o gulie mare
– ¼ dintr-o telina (sau o telina mica, din cea care se vinde cu tot cu frunze)
– 2 tije apio
– 750 ml passata ( eu am pus 500ml passata si 250 ml ketchup facut in casa)
– sare, piper dupa gust
– cate o lingurita de busuioc, frunze de telina si oregano uscate
– ½ lingurita rozmarin
– ½ lingurita nucsoara proaspat macinata
– o lingura pesto genovese

Mai intai taiem in cubulete toate legumele, dupa cum vedeti in poza. Urmeaza apoi sa incingem uleiul in tigaia ceramica si sa calim cele doua tipuri de ceapa. Cand ceapa e translucida, punem restul legumelor, amestecam bine si le lasam sa se caleasca impreuna cca 5 minute la foc mic, amestecand din cand in cand. Turnam apoi o cana de apa (200-250ml) peste legume, acoperim oala si lasam legumele la inabusit pana sunt moi.

Punem carnea, amestecam bine cu o lingura pentru a rupe bucatile mari de carne. Cand carnea isi schimba culoarea, punem restul ingredientelor: passata, pesto, plantele aromatice uscate si condimentele dupa gust. Amestecam bine, dam focul la minim si lasam sosul 30-40 de minute pe foc, pana scade cca 2 cm.

Aroma minunata a sosului va umple bucataria si de la prima degustare veti intelege de ce merita sa faceti un astfel de sos acasa si ca niciodata dar NICIODATA un sos din borcan (chiar daca sunt unele foarte bune) nu s va compara cu un astfel de sos facut in casa, plin de legume si ierburi aromatice. Sa va fie de cel mai bine!

4 Comments

  1. Semida

    Super Teo. Si tigaia foarte folositoare si la un pret foarte bun.

  2. Fustita Albastra

    Excelent! recomand cu incredere!

  3. Mariuma

    pastele nu se mananca cu lingura 😛

  4. esti tu sigur, sigur? 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.