Stiu ce bucurie va aduce fiecare reteta de cheesecake, nu stiu de ce, dar a devenit una dintre cele mai apreciate retete de dulciuri de pe blog. Si sa v-o spun pe aia dreapta: cheesecake-ul este prajitura mea favorita! Muuuulta branza si muuuuulte fructe si muuulta aroma… ce sa nu iti placa?
Insa de data asta am facut primul cheesecake patrat! Si minunea asta a fost posibila numai si numai datorita site-ului www.pentrucopt.ro, de unde mi-am facut doua cadouri: o tava patrata cu pereti detasabili si o tava pentru tarta, tot patrata. Daca nu ati mai vazut d’astea pana acum e de inteles, pentru ca ei sunt unicii importatori in Romania a acestor minunatii.
Printre articolele care le gasiti numai la pentru copt sunt formele rectangulare cu sistem de deschidere, care e foarte utila pentru orice fel de prajitura, pe care o veti scoate din tava mult mai usor dar si forma pentru chec, tot cu pereti detasabili. De cate ori vi s-a intamplat sa nu puteti scoate checul din tava sau sa ii rupeti peretii si sa nu fie atat de frumusel precum v-ati dori pe margini? Tavile astea smechere sunt toate de la firma Kaiser, dar pe langa ele, pentru copt sunt imporatorii unici si pentru Pap Star Germania (articole de unica folosinta), Duralex Franta (articole de sticla), CHG Germania (articole inox), Lurch Germania si Happy Flex Italia (articole silicon).
No bun, acuma ca v-am aratat tavile, sa trecem la reteta, zic!
Ingrediente:
– 200g piscoturi
– 100g unt topit
– o lingura zahar
– un varf de cutit de sare
– 500g mascarpone
– 500g crema de branza
– 4 oua
– 250 ml smantana
– 300g zahar
– coaja si sucul de la o lamaie
– vanilie dupa gust (eu am pus miezul de la o jumatate de baton de vanilie)
– ½ lingurita sare
Mai intai am incins cuptorul la 180 de grade si am tapetat fundul tavii cu hartie de copt. Apoi am macinat in robotul de bucatarie piscoturile, am adaugat untul topit, lingura de zahar si sarea si am amestecat bine bine. Am pus crusta in tava si am apasat-o astfel incat sa fie uniforma si sa urce 2-3 cm pe marginea vasului de copt. Apoi am copt crusta 10 minute, pana a devenit crocanta.
Am redus apoi temperatura cuptorului la 160 de grade si am pregatit umplutura: am amestecat mascarpone si crema de branza pana au fost foarte cremoase (cu mixerul la viteza medie, cca 5 minute). Am adaugat apoi treptat zaharul, in 4 transe, amestecand bine dupa fiecare, avand grija ca zaharul sa fie topit inainte de a adauga altul. Au urmat apoi smantana, coaja si sucul de lamaie. Am amestecat din nou. De fiecare data cand adaugati un ingredient nou si amestecati, nu uitati sa trageti cu spatula compozitia de pe peretii vasului, ca sa fim sigur ci avem o crema omogena si fina. Am adaugat apoi ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Am turnat crema de branza peste crusta pregatita si am dat tava la cuptor cca o ora si jumatate. Daca partea de sus a prajiturii se rumeneste, acoperiti cu folie de aluminiu si lasati-o sa se coaca in continuare. Cheesecake-ul e gata cand este ferm pe margini si mijlocul este inca moale. Nu va faceti griji, se va intari ulterior. Il lasam sa se raceasca complet si apoi il dam la frigider peste noapte, sa se aseze.
Pentru toping avem nevoie de 1 kg fructe de padure congelate, 100g zahar, 3, linguri de amidon alimentar, 5 linguri apa. Punem 3 linguri de apa si zaharul intr-o tigaie anti-aderenta si le lasam la foc mic, pana cand se topeste zaharul si siropul incepe sa fiarba. Adaugam fructele de padure si amestecam bine. Lasam sa fiarba 5-6 minute si apoi adaugam amidonul, amestecat cu 2 linguri de apa. Amestecam din nou si lasam la foc mic, pana se ingroasa si arata ca un jeleu. Lasam jeleul de fructe sa se raceasca putin, apoi il turnam peste cheesecake, il uniformizam cu o spatula si dam tava la rece alte 2 ore.
Asa arata cheesecake-ul cel patrat la final. Frumusel, nu? Va recomand sa vizitati si voi www.pentrucopt.ro si aruncati un ochi pe produsele lor unice. Urmatoarea mea achizitie: presa pentru fursecuri si ornare si bolul pentru mixer, cu capac dublu, antistropi.
Spor la cheesecake si la copt sa aveti!
Delicios!felicitari.
ai ma Teo ca si prajitura mea preferata este si imi faci o pofta de numa numa…! si tin post:(
Yuuuumy :X Arata exact pe gustul meu! Te pup Teo!
poti sa-mi spui te rog ce crema de branza ai folosit?multumesc
sunt inebunita dupa combinatia de branza cu fructe
te invit la mine la o placintuta
Site-ul "pentru gatit" e minunat, Teo! Eu imi doresc de foarte multa vreme o tava patrata si cu siguranta o s-o trec pe lista de la ei. Multumim ca ne impartasesti si noua descoperirile tale!
ar merge si cu biscuiti simpli, iamyyy arata fantastic..
chiar vroiam sa intreb si eu ce crema de branza folosesti?
Teo nu-ti poti imagina de cand umblu prin magazine in speranta ca gasesc forma patrata cu clipsuri pt indepartarea peretilor. Ca-ntotdeauna esti la curent cu toate cele si impartasesti cu noi… pt asta iti multumesc! p.s. reteta e superba
buna tuturor….wow ce pofta am mati facut sa salivez chiar acum merg sa caut ca imi ploua in gura…….va pup
Va multumesc tuturor si va imbratisez cu drag >:D<
Crema de branza poate fi Philadelphia (eu asta folosesc de obicei), crema Fricheso (marca proprie de la Plus), crema de branza marca proprie Penny Market etc
buna dimineata,
am facut si eu cheese cake-ul simplu, nu acesta cu fructe de padure! si am folosit 1 kg de branza de vaci vrac. si vreau sa va zic ca a iesit delicios, de te lingi pe degete nu altceva! am fost tare mandra de cheese cake-ul meu pentru ca e prima "dulciura" facuta de mine! datorita lui teo 😉
asa ca teo, inca o data iti multumesc pentru ca, cel putin pe mine, m-ai invatat sa gatesc!
iti trimit o imbratisare de la Bucuresti!
Cu drag,
Ana Maria Lupu.
Ana Maria, ma bucur foarte tare ca ti-a iesit si ca ti-a placut 🙂
Teo, daca nu am o tava cu pereti detasabili, cum as putea sa fac cheesecake-ul asta minunat?
Lorina
Buna Teo,
Vreau sa pregatesc pentru prima data cheese cake dupa multe alte retete de pe blog-ul tau incercate, reusite si devenite favorite. Folosesc smantana obisnuita sau smantana lichida, dulce, pt frisca? Fructele congelate le decongelez in prealabil?
Multumesc.
Teo, am nevoie de ajutorul tau. Voiam sa te intreb daca prajitura se poate face si fara topping sau cu un alt fel de topping. La majoritatea retetelor incercate de la tine(si au fost ceva) le-am facut dupa ureche, in sensul ca am facut adaptari daca era nevoie dupa cum am crezut eu. Dar stiu ca anul trecu am incercat cheese cake marnorat cu ciocolata si avea un gust putin ciudat. Nu zic ca a fost rau, dar era sub nivelul asteptarilor, asteptari care erau foarte mari tinand cont ca erau de la o prajitura pe care multa lumea mi-a zis ca e cea mai buna pe care a mancat-o.
Mie nu prea imi plac fructele de padure, si ma gandeam sa o fac fara topping, eventual cu ciocolata pusa in crema de branza( ceva gen nuttela).
Stiu ca poate cer prea mult, dar ar fi grovaz daca ai putea sa imi raspunzi pana maine cand vreau sa fac prajitura.
Mirela.
hai ca am facut-o lata! asa cum ma laudam mai devreme sunt incepatoare! buuun, si ce face o incepatoare? isi alege reteta pentru ziua mamei ei, isi noteaza toate cele necesare, si le cumpara! face cheesecake-ul, il pune la frigider si a doua zi se apuca de topping-ul de fructe de padure! si revenind la "incepatoria" mea vreau sa va zic ca am cumparat bicarbonat de amoniu in loc de amidon! nu va mai povestesc cum arata imprejurimile aragazului meu! in schimb ce vroiam sa intreb: care e diferenta intre amidon si bicarbonat de amoniu, pentru ca pe ambele scrie ca se folosesc in blaturi, chestii de patiserie, etc! si acum, dupa ce fructele mele arata ca dupa bombardament, mai pot face ceva cu ele?
multumesc frumos!
Anonim, poti folosi si altfel de tava, poate sa fie si rotunda. Avantajul tavilor cu peretii detasabili este acela ca scoti mult mai usor prajitura din tava.
Mihaela, ma bucur ca incerci retetele mele 🙂 Se foloseste smantana clasica (sour cream).
Mirela, poti face ce topping vrei tu, in functie de preferinte. Nu stiu daca e cea mai buna idee sa pui nutela in crema de branza. Astept sa-mi spui cum ai facut si cum ti-a iesit pana la urma.
Lupu, bicarbonatul de amoniu, la fel ca praful de copt sau bicarbonatul de sodiu, se foloseste la cresterea blatului… iar amidonul, la fel ca faina se foloseste la ingrosarea sosurilor, cremelor, budincilor.
Mihaela, trebuie sa folosesti smantana clasica (sour cream).
Mirela, poti incerca eventual o alta reteta de cheesecake de pe blog, vezi in sectiunea cheesecake. Daca ai incercat cu topping de ciocolata, sa-mi spui te rog cum ti-a iesit.
Salut, cate portii ies?
ies 14-16 portii
L-am facut si eu, cu niste… amendamente… A iesit excelent, asa ca il repet si de Revelion… Multumesc!
cu tot dragul 🙂 sa va fie de bine!
Buna seara! Minunata reteta ta. Am incercat-o astazi si a iesit super, desi am combinat blatul de la reteta cu blat de biscuiti si crema de aceasta reteta.N-am mai facut sosul , am lasat-o simpla. Voiam sa dau o idee celor care se trezesc ( cum am patit eu) cu prea multa crema si nu stiu ce sa faca cu ea.Am pus-o in cani de sticla la congelator sa se raceasca.Am uitat de ele si le-am scos peste 4 ore cand crema s-a transformat intr-o inghetata cremoasa , delicioasa si fina.Imi pare rau ca nu am avut mai multa imaginatie pe moment sa o completez cu ceva fructe.
Multumesc pt. retete. Blogul tau este minunat.
Buna Teo,
Cand trebuie sa gatesc ceva deosebit, intotdeauna caut in retetele tale. Si de fiecare data, pe neincercate, fara sa am experienta culinara, am reusit din prima. Si nu am spus-o doar eu ci si cei care au consumat respectivele dulciuri sau feluri principale (gulasul tau este o minune). Ceea ce vroiam sa-ti spun este ca am incredere oarba in ceea ce spui tu si iti multumesc pentru ca existi.
cea mai proasta reteta unde ai vazut in Cheese Cake piscoturi ???? piscoturile sunt numai pt Tiramisu nu si pt Cheese Cake care este o reteta Englezeasca nu faceti ceea ce scrie acolo va dau eu reteta adevarat este complicata rau reteta scrisa de aici si nici macar nu este adevarata vreti sa mancatu ceva bun dulce si original nu va luati dupa toate retetele inventate pe internet … praff nota 0 si pt aspect si poze si pt blat si tot ´Cheese Cake trebuie sa aiba 3 culori in niciu un caz negru sau dulceata pusa in prostie
Mario, da-mi voie sa zambesc in primul rand, sa iti admir vehementa cu care imi scrii atat de urat il al doilea rand si in al treilea rand, da-mi voie sa te contrazic. Cheesecake in primul si in primul rand inseamna o prajitura cu branza, orice fel de branza, orice fel de blat. New York cheesecake, care este cel mai cunoscut cheesecake la nivel mondial are platul din biscuiti graham macinati cu zahar si branza folosita este intotdeauna Philadelphia…adica doua culori. Dar acesta este doar un tip de cheesecake si nu singurul 🙂 As vrea sa te mai documenetzi si apoi putem discuta mai in detaliu despre afirmatiile tale. Pana atunci…numai bine iti doresc si zambeste, nu face bine atata indarjeala! 🙂
Il fac de cate ori am ocazia si imi iese mereu 🙂 Mulțumesc! P.s. am mai polishat retzeta putin
Super! 🙂