Vreti sa incercam o reteta in care ingredientul principal este unul cu totul neasteptat pentru o prajitura? Este vorba de o prajitura cu blat si crema din cartofi fierti. Reteta se face foarte usor si sunt sigura ca o regasiti si in caietele de retete ale bunicilor dar si pregatita de gospodinele moderne, zanele de pe Prajituria.
Va anunt din timp ca este o prajitura aromata insa nu foarte dulce, asa ca puteti creste cantitatea de zahar din crema daca doriti. Sau puteti pudra prajitura cu zahar dupa ce se intareste crema, insa la fel de buna e si asa cum e, mai ales daca nu preferati deserturile foarte dulci.
Ingrediente pentru blat:
– 4 oua
– 250g zahar pudra
– 250g cartofi
– 3 linguri cu varf de faina
– 3 linguri cu varf de pesmet
– o lingurita praf de copt
– o lingurita scortisoara
Mai intai incingem cuptorul la 180 de grade si tapetam cu margarina si faina o forma de copt. Apoi separam ouale, galbenusurile le amestecam cu zaharul pudra, pana obtinem o crema groasa, ca o alifie. Pasam cartofii cu o furculita si ii adaugam peste galbenusuri, amestecam bine bine, apoi punem si faina cernuta impreuna cu pesmetul si praful de copt.
Pentru un plus de aroma, punem si o lingurita de scortisoara. Amestecam bine, apoi trecem de la mixer la spatula si incorporam si albusurile batute spuma tare. Turnam compozitia in tava pregatita, o nivelam cu spatula si o dam la cuptor cca 30 de minute, sau pana trece testul scobitorii. Lasam blatul sa se raceasca si intre timp pregatim crema.
Ingrediente pentru crema:
– 100g margarina Rama Maestro, care trebuie sa fie moale
– 100g zahar pudra vanilat
– 250g cartofi fiert pasati
– 40g cacao amara
– 2 liguri de rom (sau 2 esente de rom daca nu vreti sa folositi alcool)
Margarina moale (e bine sa o scoateti din frigider cu o ora inainte de folosire) se amesteca impreuna cu zaharul pudra, pana la topirea zaharului. Adaugam si cartofii, cacaua si romul si omogenizam. Taiem blatul in doua, asezam prima foaie pe un platou si o ungem cu 1/3 din cantitatea de crema.
Acoperim cu al doilea blat si imbracam prajitura in crema ramasa, folosind o spatula. Acum e momentul sa decoram prajitura, asa cum dorim noi: cu nuca macinata, cu alune, cu fulgi de migdale, o putem pudra cu zahar pudra sau zahar brun etc. Eu am ales fulgii de migdale.
Lasam prajitura sa stea la rece minim o ora inainte de servire si gata! E bine de stiut ca puteti coace prajitura si sub forma de tort, folosind o tava rotunda, cu diametrul de 24 cm, dar si intr-o forma pentru guguluf. Si inca un lucru: avem nevoie de cca 700 de grame de cartofi pentru ca dupa ce ii curatam si fierbem sa ramanem cu fix 500g de cartofi numai buni pentru pasat.
Alte idei de prajituri sau torturi gasiti pe www.prajituria.ro. Sa va fie de bine!
Nu mi s-ar parea tentant sa o incerc oricat de mult imi plac dulciurile – si imi plac!!!!
Sunt prea multe retete de prajituri, cu ingrediente de prajituri, care-si asteapta randul ca sa fiu curioasa sa experimentez cu cartofi.
Insa gusturile nu se discuta of course!
🙂 sincer sincer? arata absolut superb si ma tenteaza foarte tare sa o incerc. daca e cu cartofi, cu atat mai bine, e ceva cat se poate nal.. oricum avand in vedere ca absolut toate retetele de pe acest blog (ma refer la cele pe care le-am si incercat) mi-au iesit de nota 10 si nu m-au dezamagit niciodata, am decis sa ma apuc de treaba imediat ce se va trezi pitica mea, ca doar am si eu nevoie de asistenta. 🙂
mult spor la bucatarit teo si felicitari pentru acest blog care, in cateva randuri, m-a scos din incurcatura.
Este o reteta pe gustul meu ,am sa o fac negresit si am sa revin cu ce rezultat am avut .
Succes in tot ceea ce faci .
Va multumesc 🙂 Daca incercati prajitura, sa imi spuneti cum v-a placut 🙂
Eu am făcut-o și e absolut delicioasă! Recomand înlocuirea margarinei cu unt.
Sa va fie de bine!