Gris pane

Gris paneVa spuneam ieri ca am stat cateva zile la Buni si am gatit impreuna, asa ca mai urmeaza doua retete culinare din tolba bunicii. Grisul pane e unul dintre deserturile pe care Buni ni le facea destul de des cand eram mici. E foarte simplu de facut si e bun si rece si cald si mai ales la micul dejun.

Ingrediente:
– 1 litru apa sau lapte
– cca 200g gris
– 5 linguri zahar
– 2 pliculete zahar vanilat
– 3 oua
– 5-6 linguri faina
– ulei pentru prajit

Buni a pus apa le fiert, cu zaharul si un pliculet de zahar vanilat. Apoi a pus grisul in ploaie, amestecand din continuu si l-a lasat sa fiarba cca 10 minute, pana s-a facut un gris vartos, pe care l-a lasat sa se raceasca peste noapte. Apoi l-a taiat felii groase, cam de 1.5 cm (Buni ar zice ca l-a taiat in felii de un deget). Apoi a batut ouale impreuna cu un pliculet de zahar vanilat.

A pus apoi uleiul la incins (nu e nevoie de mult ulei, numai cat sa acopere fundul tigaii). A dat feliile de gris prin faina, apoi prin ou, apoi le-a prajit pana s-au rumenit pe ambele parti. Le-a scos cu mare grija si le-a asezat pe un platou, pe servetele de hartie, ca sa absoarba excesul de ulei.

Abia am avut rabdare sa se raceasca, va spun drept. Pentru ca asa e la Buni, nu apuci sa termini o bunatate si face alta! Sa incercati grisul asta pane, o sa va placa sigur! Din cantitatile astea ies cam 20 de felii. Sa va fie de bine!

P.S. – imi cer scuze pentru calitatea pozelor, insa le-am facut cu aparatul din dotare de la Buni šŸ™‚

14 Comments

  1. Cristina

    De asta nu mai auzisem. Trebuie sa fie foarte bun. O sa incerc!!

  2. aurora

    ar fi buna si un pic de scortisoara in gris. abia astept sa fac si eu. multumim pentru reteta.

  3. Multumesc pentru reteta… Am uitat-o complet… Am invatat-o de la mama in copilarie si intr-o vreme era desertul nostru preferat…
    Spor la gatit!

  4. Anonymous

    Buna, Teo. Si mie imi facea mama mea des in copilarie asa ceva. Cateodata duceam in pachetel la scoala cate 2 bucati de gris pane lipite intre ele cu gem de caise. Mama le trecea si prin pesmet. Erau foarte crocante asa, iar cu un gem usor acrisor se potriveau de minune. Atat imi placeau incat invatasem si eu sa le fac, copil fiind. Cred ca nu multa lume stie reteta asta. Ana

  5. Anonymous

    Buna Teo, tocmai am primit cartea de la curier si abia astept sa ma apuc de bucatarit din ea. Te urmaresc din 2008 si iti multumesc pentru toate retetele minunate pe care le oferi. Mi-ai fost de mare ajutor in special cu mancarea pentru bebe ( am o fetita de 1 an si 3 luni, Andreea) deoarece eram ingrozita de momentul inceperii diversificarii, peste care am trecut cu bine datorita retetelor de la tine. Iti multumesc inca o data ca existi si tine-o tot asa.
    Cu stima si multumiri
    Moga Noemi

  6. http://hdheaven.wordpress.com

    Ce bun pare :x.

  7. Mihaela

    Eu mananc grisul doar cu putina dulceata amestecat, dar acum o sa renunt la aceasta placere a mea si sa incerc reteta aceasta. Arata delicios si m-ai facut curioasa, chiar nu am mancat niciodata.

  8. De cand nu am mai mancat… esti extraordinara Teo, mereu imi aduci aminte de copilarie cu retete simple si delicioase šŸ˜€

  9. gabriela

    o s- l incerc pare simplu si gustos,nota zece bunicii

  10. Anonymous

    desertul copilariei šŸ˜”

  11. Anonymous

    mi-au dat lacrimile la vederea mainilor bunicii gatind asa bunatate.esti norocoasa

  12. Anonymous

    si bunica mea are modelul acela de farfurii prin bufet… šŸ™‚

  13. Ecaterina

    Draga mea,

    Sambata am facut a doua oara gris pane. A avut un succes nebun prima oara si a fost insuficient.
    Mesaj de la sotul meu: "Saru-mana, Buni!"

  14. Andrada

    Ce frumoase maini are bunica ta! Mi-e dor de Buni a mea. Pup-o te rog si strange-o in brate si pentru mine! Multumesc pentru valul de amintiri!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.