Biscuiti de casa cu gem

Biscuiti de casa cu gemSper din suflet ca aceasta reteta de biscuiti de casa sa va trezeasca amintiri legate de copilarie, de parinti si bunici. Buni a mea facea foarte des biscuiti de casa, fie asa, decupati cu forme sau cu paharul, fie spritati. Avea ea un dispozitiv care se punea la masina de tocat si facea biscuiti cu forme. Bunicul meu lucrase la Feleacu si uneori, cand mergea pe acolo in vizita, ne aducea tablete de ciocolata sau ciocolata de menaj. Atunci era momentul pentru biscuiti!

Buni se mobiliza imediat, facea biscuitii si ii glazura cu ciocolata topita. In toata vremea asta, bunicul meu – Bubu – ne punea muzica la pick-up si noi, eu si fratele meu mai mare, dansam ca doi nebuni. Una dintre melodii mi-a ramas in minte, pentru totdeauna, cred – The Art Company – Susanna. De fiecare data cand mananc biscutii facuti de Buni imi amintesc de melodia asta si invers, cand aud Susanna, imi e pofta de biscuiti de casa si dor de bunicul meu.

Ingredientele (in caz ca nu le distringeti din caietul lui Buni)
– 1 kg faina
– 250g margarina (la fel de bine puteti folosi unt)
– 250g untura
– 350g zahar
– 2 oua
– 1 pliculet praf de copt
– 1-2 pliculete zahar vanilat
– coaja de lamaie dupa gust
– o priza de sare
– zeama de la o jumatate de lamaie
– dulceata acrisoara (optional)

Margarina (sau untul) si untura trebuie sa fie la temperatura camerei, cu cat mai moi cu atat mai bine, insa NU topite. Intr-un vas incapator (vailing, cum i-ar zice Buni), punem margarina si untura, peste ele zaharul, aromele (lamaia si vanilia), apoi praful de copt stins cu zeama de lamaie, sarea si faina.

Framantam un aluat omogen, pe care il dam la rece 30 de minute. Daca aluatul e prea moale sau lipicios, il mai framantam cu putina faina si il dam din nou la rece. Apoi il intindem pe o planseta (nu e lipicios, deci nu trebuie faina), intr-o foaie de cca 4-5mm. Decupam biscuitii folosind forme speciale sau pur si simplu un pahar. Putem coace biscuitii asa, simpli, sau asa cum i-a facut Buni: pe unul dintre biscuiti a pus putin gem, in mijlocul celuilalt a facut o gaurica si apoi a lipit biscuitii. Biscuitii se coc 12-14 minute, in cuptorul incins la 180 de grade (treapta 4 in cazul cuptoarelor pe gaz), pana sunt aurii si usor rumeniti pe margini.

Luca a decupat si el biscuiti si am fost tare fericita ca pentru prima data in cei 2 ani si 3 luni cat are, nu doar ca a fost interesat de gatit, dar a chiar stat locului vreo 30 de minute si a tot decupat la biscuiti. Foarte rar asa ceva in cazul lui!

Cam asta e cu biscuitii de casa. Bine de stiut ca puteti folosi aluatul asta si pentru sprituri/prese pentru fursecuri. Sa va fie de bine!

10 Comments

  1. Michelle

    foarte frumosi biscuiti…merge pus doar unt in loc de untura?

  2. Jocuri gratis

    Arata apetisannnnnt. Vreau si eu !

  3. Teo, esti atat de scumpa cand povestesti cu atata drag despre bunici, despre amintirile legate de ei… 🙂

  4. Anonymous

    esti minunata! as dori mai multe retete caci ma incanta felul cum gatesti

  5. Daca aveam untura, acum ma apucam sa fac biscuitii astia.
    Si bunica mea facea spritati si erau deliciosi.
    Dar niciodata nu i-am cerut reteta si ea nu avea un caiet.
    Mi-ai trezit multe amintiri frumoase cu reteta ta.
    Multumesc!

  6. Adriana

    TEo, untura poate fi inlocuita cu altceva? Sau daca nu se gaseste cumva prin comert?

  7. Danielle Ionescu

    Arata absolut deliciosi! Dulceata aceea acrisoara face toata treaba.

  8. raducu

    Am testat reteta, cu gem de capsuni sunt chiar deliciosi!

  9. DanielaP

    Buna:) suna delicios, dar nu am untura 😀 nu am nici o idee de unde as putea cumpara-o sau de unde provine 😀 nu sunt o mare bucatareasca, vreau doar saimi surprind iubitul cu niste biscuiti facuti de mine. 🙂 astept sfatul tau, cum sa fac biscuitii fara untura…:*

  10. Eu inlocuiesc si untura si margarina cu unt. Deci folosesc 2 pachete de unt. Ies deliciosi iar copiii se distreaza de minune decorand.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.