Rata pe varza e una dintre retetele pe care o am in plan de foarte mult timp, dar nu s-a realizat pe motiv ca nu am vrut sa folosesc o rata cumparata din comert ci o rata de la tara.
Chiar daca a fost micuta, rata mea, cumparata de mama soacra si parjolita cu mare indemanare de mamaia lui Dani, a fost cat se poate de gustoasa. Si poate e mai bine ca a fost mititica pentru ca s-a facut foarte repede.
Ingrediente:
– 2 verze potrivite
– o rata de curte
– un mar verde
– o cana de bulion
– o cana de apa
– o lingurita de boia dulce
– o lingura amestec de condimente pentru pui
– o lingurita frunze de telina uscate
– o lingura cimbru uscat
– o lingurita boabe ienibahar
– sare si piper dupa gust
– 4-5 frunze de dafin
– 2 linguri ulei de masline
Scufundam vasul roman in apa, timp de 30-40 de minute. Tocam varza fidelute, o presaram cu sare si o strangem putin in maini. Amestecam boiaua, condimentele pentru pui, sare si piper dupa gust cu uleiul de masline si ungem rata cu amestecul obtinut. Nu va complicati cu pensule, tot cu mana faceti cel mai bine operatiunea asta. Apoi curatam marul de coaja si-l introducem in rata. Scoatem vasul roman de la inmuiat, punem in el varza.
Separat amestecam o cana de bulion, o cana de apa, ienibaharul, frunzele de dafin, frunzele de telina si cimbrul uscat si le turnam peste varza. Amestecam bine, apoi asezam rata pe varza, incingem cuptorul la 150 de grade cu gratarul pe treapta de jos si lasam vasul roman in cuptor timp de o ora jumate sau pana cand varza este moale si rata e facuta complet. Atentie! Paziti bine farfurioara cu condimente, nu se stie niciodata ce manute planuiesc s-o atace :))
E foarte important sa nu incingem cuptorul cu mult timp inainte, ci sa se incalzeasca treptat o data cu vasul roman. Oare mai are rost sa va spun cat o sa va chinuie aromele cat timp rata sta la cuptor? Sa va mai spun ca marul din interior face rata foarte suculenta si ienibaharul ii da o aroma absolute deosebita? Mai bine nu va mai spun nimic si va las sa descoperiti singuri cat de buna e aceasta reteta.
Pare bun. Voi încerca și eu. Din fericire dispun de o curte plină de păsări la părinți. Oare rețeta merge și cu gâscă?
e minunata cu gasca! doar sa scoti grasimea din gasca inainte, pentru ca altfel preparatul va pluti intr-o mare galbena…
Teo cand deschid blogul tau imi apare in dreapta jos o fereastra cu TEO LANSEAZA IN CURAND PRIM…. si nu se mai vede… teoretic ar rebui completat prenume si mail care nu e functional! Nu ne dai si noua mai multe detalii? Eu cred ca e vorba d enoua ta carte, nu?
Nu vad de ce n-ar merge si cu gasca. Important e sa ai un vas roman atat de mare incat sa incapa 🙂
Lira, bannerul nu este afisat corect pentru ca browserul pe care-l folosesti nu mai este de actualitate. Incearca sa folosesti mozilla sau chrome.
ooo da…mancareee, yammmiii, m-ai dat pe spate Teo 😀 miroase bineee…din pacate prietena mea nu prea imi face varza 🙁 te felicit pentru retetele minunate, si se pare ca tot la mama tre sa apelez, ea imi face toate poftele 🙂
vai da ce o pofta mi-ai facut!!
vai teo!!! abia astept prima ta carte!!!! va fi o a2a Biblie pt mn!!! 😀 din nou,fana ta #1,Alexandra
PS: Puiul ala mic e dulce de tot,imi vine sa-l mananc,nu alta!!!!
PS2: ai cumva cont pe TPU.ro?
Teo, m-ar interesa care este alternativa naturala la condimentele Fuchs pentru muraturi. Sunt convins ca bunica nu le folosea, si nu as vrea sa le folosesc nici eu. Nu am incredere in nimic din ceea ce este fabricat in serie.Stiu ca acest comentariu nu este legat de rata pe varza, dar m-am gandit ca un comment la ultimul post al tau e cea mai buna idee. Astept cu interes raspunsul tau!
Alexandra, si eu astept cartea cu sufletul la gura. Daca te-ai inscris cu e-mailul in bannerul din partea de jos a blogului o sa primesti newsletter cu data oficiala a lansarii 🙂
Cont de TPU am avut la un moment dat, dar nu l-am folosit. De ce?
Referitor la condimentele pentru muraturi, daca nu vrei sa folosesti din plic, poti pune boabe de mustar, boabe de piper, frunze de telina etc. Stii cum e, fiecare pune dupa gust 🙂
ieri a experimentat mama reteta, fenomenala
Buna rata:)
P.S. sunteti interesata cumva in schimb de linkuri?
tocmai am scos-o din cuptor…DE-LI-CIOA-SA!cred ca e cea mai buna reteta de rata pe varza pe care as fi putut sa o gasesc.felicitari!!!
Ma bucur din tot sufletul ca ti-a placut reteta! 🙂
As vrea sa stiu daca rata pe varza se poate face cu varza murata, intr-un vas de yena. Iar alta curiozitate, am o rata foarte mare, as putea sa o tai cumva in 2 sau mai multe bucati?
Teo, vasul il acoprim cu capacul sau il lasam asa?
Il acoperim la inceput, apoi spre final il dam jos 🙂