Despre quiche v-am mai povestit, dar pentru cei care nu stiu, este un preparat din bucataria frantuzeasca, respectiv un soi de tarta, coapta in cuptor, cu aluat frantusesc si multe oua amestecate cu lapte sau smantana. Umpluturile sunt diverse, insa sfatul meu e sa incercati retete cu cat mai putine, asta daca nu vreti o bomba calorica.
Quiche-ul poate fi consumat si cald si rece si e perfect pentru pranzul de la birou, in loc de sandwich. Eu l-am facut cu broccoli, pentru ca baietii mei nu sunt foarte mari iubitori de verdeturi, asa ca incerc sa le strecor in mancaruri mai apetisante, sa fiu sigura ca le mananca.
Ingrediente:
– 400g aluat frantuzesc
– 4 oua mari (5 daca sunt mai mici)
– o capatana de broccoli (cca 500g) taiata in buchetele mici
– 200g cascaval dat pe razatoare
– 7 linguri de smantana
– ½ lingurita patrunjel uscat
– ½ lingurita frunze de telina uscate
– ½ lingurita oregano uscat
– ½ lingurita busuioc uscat
– sare si piper dupa gust
– o lingura unt
Incingem cuptorul la 180 de grade si ungem o tava pentru tarta sau un vas termorezistent cu unt. Decongelam aluatul (il lasam la temperatura camerei cca o ora inainte de a-l folosi) si il asezam in vasul pregatit. Il apasam usor pentru a lua forma vasului. Pentru umplutura, batem ouale ca pentru omleta, adaugam smantana, condimentele, ½ din cascavalul dat pe razatoare.
Pregatim broccoli: fierbem 3 litri de apa cu putina sare si cand aceasta fierbe, punem buchetelele de broccoli si le oparim 5 minute. Le scoatem intr-o sita si le clatim cu apa foarte rece, pentru a opri procesul de fierbere. Apa rece ajuta broccoli sa isi pastreze culoarea verde aprins.
Punem ½ din cantitatea de broccoli pe aluatul de tarta, apoi turnam peste compozitia de oua si asezam al doilea strat de broccoli. Deasupra presaram cascavalul pe care l-am lasat deoparte (1/2 din cantitatea initiala) si tragem marginile aluatului usor peste compozitie, pentru a-i da quiche-ului nostru un look mai aparte. Dam tava la cuptor si coacem cca 60 de minute, pana compozitia e bine legata.
O alta varianta ar fi sa folositi un galbenus cu care sa ungeti marginile aluatului inainte de a da forma la copt, insa nu e musai, pentru ca aluatul frantuzesc se rumeneste frumos si fara galbenus. Bucurati-va de poze pana apucati sa faceti reteta si… sa va fie de bine!
Aaa, sa nu uit, daca stiti si alte retete de quiche, va invit sa le publicati pe www.gospodini.ro 🙂
Reteta de Quiche pare tare apetisanta, cred ca o voi incerca si eu cat de curand. Dar planuiesc sa detonez bomba calorica… 🙂
doamne eu ma dau in vant dupa brocolli…imi place in absolut orice combinatie!!! asa ca tres sa incerc si reteta ta!!!
Eu imi fac singura si aluatul (gratie masinii pentru paine, care are un program de amestecat ingredientele, dar desigur ca se pot amesteca si cu mana, eu nu as fi avut insa rabdare). Deci, pentru aluat: 220g faina, 120g unt rece, 1/2 lingura sare, un strop de apa rece (cateva linguri).
Dupa ce se amesteca bine toate astea (untul se taie cubuletele mici!), pun aluatul 15 minute la frigider – timp in care pregatesc tava (mi-am cumparat tava speciala pentru quiche – e senzationala!), adica o ung cu margarina si apoi o tapetez putin cu faina.
Dau si drumul la cuptor (al meu e electric) si il preincalzesc la 180 de grade.
Apoi intind aluatul in tava de quiche, pun peste aluat hartie de copt si peste hartie pun boabe de fasole uscata (cat sa acopere toata tava bine) – eu folosesc aceleasi boabe de fiecare data, nu le arunc (ca sa nu stric mereu altele).
Bag tava la cuptor pentru vreo 15-20 de minute, ca sa se coaca aluatul, iar apoi iau usor hartia de copt cu tot cu boabe si pun compozitia.
Clasicul quiche – lorraine – este asa: sunca de praga (200g), taiata cubulete mici, o ceapa taiata cubulete mici si eu pun si ciuperci din conserva(o conserva), de asemenea taiate in feliute mici. Acestea se soteaza in tigaie – cu putin ulei de masline si apoi se scurg bine de apa si uleiul lasat si se aseaza peste aluatul dinainte copt (e bine sa aveti compozitia gata inainte de a scoate aluatul din cuptor, sa nu il lasati sa se raceasca). Peste aceasta compozitie se adauga un amestec bine batut format din: 4 oua mari (5 mai mici), crema fagaras (2 cutii – pt ca tava mea e mare), branza telemea rasa (cam 100 g), sare, piper si orice alte mirodenii considerati ca va plac.
Se lasa la cuptor cam 40 de minute, la 200 de grade.
Noi mai facem si quiche cu ton – in sensul ca punem in loc de prima parte a compozitiei, ton din conserva (doua cutii), porumb si ceapa. Nu le mai sotam sau altceva, le punem direct peste aluatul copt, iar apoi adaugam amestecul de oua si branza.
De asemenea, uneori, la quiche lorraine, mai adaugam si feliute de carnaciori – iese delicios!
sunt mare fana de quiche-uri: usor de facut, gustoase si bune si de luat la un picnic in parc 🙂 cu broccoli nu am incercat inca, dar sunt sigura ca e deliciosssssss! A, si eu de obicei fac quiche-ul cu aluat fraged, dar cred ca voi incerca si unul cu foietaj! multumim pt ca ne inspiri, Teo!
Mi, spune/mi te rog, pentru ce pui boabele de fasole peste aluat? Nu am inteles
Boabele de fasole tin aluatul fixat pe tava, astfel incat sa nu se ridice la copt.
Buna TEO, am facut si eu dupa reteta,numai ca am pus toate verdetele proaspete,am adaugat si putin spanac,oregan uscat evident, si am pus jumate broccoli si jumate carciofi,din neatentie nu am pus unt,a iesit superrrrr deliciossss, multumim
Buna, imi poti spune te rog ce dimensiune are vasul termorezistent folosit la aceasta reteta. Multumesc!
Buna, nu mai am vasul respectiv, insa daca bine imi amintesc… avea 30x20cm
Nu mai am vasul respectiv, sa-l pot masura, insa daca bine imi aduc aminte dimensiunea era de 30×20 cm 🙂